back to top
33 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

33 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Κόκκινα δάνεια: Πολύ μειωμένο το ενδιαφέρον για τις ρυθμίσεις προστασίας ευάλωτων νοικοκυριών

Διαβάστε επίσης

Περισσότερο στα χαρτιά παρά στη ζωή φαίνεται πως μένουν δύο ρυθμίσεις που νομοθετήθηκαν για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών των οποίων “κοκκίνησε” η κινδυνεύει να “κοκκινήσει” το στεγαστικό δάνειο, μιας και το ενδιαφέρον από πλευράς των δανειοληπτών παραμένει έως σήμερα ιδιαίτερα περιορισμένο.

Συγκεκριμένα στην πρώτη ρύθμιση που αφορά την κρατική επιδότηση των ευάλωτων δανειοληπτών της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού τους δανείου σε ποσοστό έως και 80% (70-210 ευρώ ) για 15 τουλάχιστον μήνες κι αυτό έως την εκχώρηση της κατοικίας τους στον υπό σύσταση το 2024 φορέα “απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων”, έχουν αιτηθεί για να λάβουν τη σχετική επιδότηση ελάχιστα ευάλωτα νοικοκυριά. Εξ αυτών, έως σήμερα, έχουν επιλεγεί για την επιδότηση μόλις 84 νοικοκυριά και υπό αξιολόγηση βρίσκονται άλλες 66 αιτήσεις. Το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας ευάλωτων δανειοληπτών αφορά πρώτες κατοικίες που οδεύουν σε πλειστηριασμό και για τις οποίες εφόσον ο δανειολήπτης υπαχθεί στο πρόγραμμα προστασίας αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα κατάσχεσης, έως ότου περάσουν στα χέρια του νέου φορέα “απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων” ο οποίος υποχρεούται να τις μισθώνει στους πρώην ιδιοκτήτες της η τις αποδώσει μελλοντικά σε αυτούς εφόσον καταβάλλουν το τίμημα του δανείου τους.

Περιορισμένο επίσης είναι και το ενδιαφέρον ευάλωτων πλην όμως συνεπών δανειοληπτών κι αυτό παρά την αναπροσαρμογή κατά 30% των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που συμφωνήθηκε πρόσφατα μεταξύ της απελθούσης κυβέρνησης και των τραπεζών για την επιδότηση κατά 50% για ένα έτος του επιτοκίου των δόσεων των κυμαινόμενων δανείων τους είτε πρόκειται για στεγαστικά είτε για μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Αυτό μπορεί κανείς να το αποδώσει στο γεγονός ότι για να κριθεί από τις τράπεζες ως ευάλωτο ένα νοικοκυριό θα πρέπει να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού του απορρήτου ,και όπως εκτιμάται ελάχιστοι από τους αιτούντες δανειολήπτες διαθέτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που απαιτεί ο νόμος ώστε να χαρακτηριστούν ως επιλέξιμοι από τις τράπεζες άρα και και να τύχουν της επιδότησης του 50% του επιτοκίου των δόσεων του δανείου τους για ένα έτος.

Εως σήμερα σήμερα έχουν υποβληθεί 16.000 αιτήσεις από ενδιαφερόμενους ενήμερους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά μόλις για 4.637 από αυτές εγκρίθηκε η επιδότηση κατά 50% του επιτοκίου του δανείου τους, παρότι αρχικά γινόταν λόγος από πλευράς τραπεζών για επιδότηση από μέρους τους τουλάχιστον 30.000 συνεπών δανειοληπτών. .Η επιδότηση κατά 50% των επιτοκίων των δόσεων των κυμαινόμενων δανείων ,γίνεται με βάση τα επιτόκια που είχαν διαμορφωθεί τον περασμένο Απρίλιο μετά τις διαδοχικές αυξήσεις της Ε.Κ.Τ, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα της επιδότησης θα “τρέχει” έως στα τέλη Ιουλίου.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα