back to top
32.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

32.5 C
Athens
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024

Κωνσταντίνος Γαβαλάς: Σταθερή μου αξία πρώτα από όλα είναι η οικογένεια μου

Διαβάστε επίσης

Όταν έπαιξα στην παράσταση που λεγότανε Zyklon το οποίο έχει γράψει ο Θανάσης Τριαρίδης, είχε να κάνει με το ολοκαύτωμα το οποίο με ευαισθητοποίησε απέναντι σε αυτό το γεγονός, γιατί το είχα προσπεράσει τελείως ,δεν του είχα δώσει ποτέ καμία σημασία, η αλήθεια είναι. Έτσι όταν βίωσα αυτή την συνεργασία, είπα για στάσου, για περίμενε, αυτό που έχεις να παίξεις είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην ανθρωπότητα, για κάθισε και αναλογίσου γιατί το έχεις προσπεράσει σαν να μην έχει συμβεί ποτέ. Με βοήθησε καταλυτικά και αναθεώρησα το πως πρέπει να συμπεριφέρονται όλοι οι άνθρωποι απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Κ.Γ.
Από την Ελένη Σούρδη

 

ΤΟ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ε.Σ.: Αν ξαναγεννιόσασταν τον ίδιο τρόπο ζωής θα θέλατε να ζήσετε ή όχι;
Κ.Γ.: Τον ίδιο ίσως με κάποιες μικρές αλλαγές, διότι υπήρξαν κάποια πράγματα που δεν χρειαζότανε να τα περάσω στην ζωή μου. Τα οποία βεβαίως τα επέλεξα ο ίδιος, που αφορούσαν σχέσεις με ανθρώπους και κάποιες επιλογές σε σχέση με χώρους εργασίας που έκανα στο παρελθόν, πριν φυσικά να ξεκινήσω να ασχολούμαι με την ηθοποιία. Οι οποίες με έκαναν δυστυχισμένο θα έλεγα και πιστεύω δεν έπρεπε να ασχοληθώ καθόλου με τις συγκεκριμένες δουλειές.

Ε.Σ.: Τι θεωρείτε ως μεγαλύτερο ελάττωμα σας και τι ως μεγαλύτερο προτέρημα;
Κ.Γ.: Το μεγαλύτερο ελάττωμα που έχω είναι το άγχος που με διακατέχει, νομίζω είναι καταστροφικό. Το μεγαλύτερο προτέρημα θα έλεγα ότι έχω αρκετά έντονη την εν συναίσθησή, το οποίο ταυτόχρονα είναι και αρνητικό για εμένα.

Ε.Σ.: Ποιες είναι οι πιο σταθερές αξίες στη ζωή σας;
Κ.Β.: Σταθερή αξία πρώτα από όλα είναι η οικογένεια μου, η μηχανή μου, αλλά επειδή είχα ένα τροχαίο πριν τρεις μήνες δεν την χρησιμοποιώ. Τώρα όμως είμαι αρκετά καλά. (γελάει!) Όμως πάντα θα παραμένει σταθερή μου αξία ως ένα φετίχ. Επίσης οι φίλοι είναι μια σταθερή αξία αν και έχω πάρα πολύ λίγους.

Ε.Σ.: Νιώθετε ελεύθερος;
Κ.Γ.: Τον περισσότερο καιρό ναι νιώθω ελεύθερος. Όσο αφορά το πως νιώθω και λειτουργώ γύρω από τον τρόπο της ζωής που ακολουθώ. Βέβαια οι συνθήκες της κοινωνίας μας δεν μας βοηθάνε πολύ, στο να έχεις την απόλυτη ελευθερία στο πως θα κινήσεις την ζωή σου. Όμως στο μεγαλύτερο ποσοστό το πετυχαίνω, γιατί με βοηθάει ο χαρακτήρας που έχω.

Ε.Σ.: Υπάρχουν πράγματα που δεν θα κάνατε για τίποτα στον κόσμο;
Κ.Γ.: Βεβαίως και υπάρχουν. Και συγκριμένα σε ότι έχει να κάνει με την οικογένεια μου και πράγματα που αφορούν την αξιοπρέπεια μου. Από την άλλη δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια, γιατί δεν ξέρεις πως τα φέρνει καμιά φορά η ζωή και κυρίως σε ποια ανάγκη μπορεί να σε ρίξει αναπάντεχα. Όμως προς το παρόν δεν σταματάω να υποστηρίζω το ότι έχει να κάνει με την αξιοπρέπεια και την τιμιότητα μου.

Ε.Σ: Τι ρόλο έχει παίξει και παίζει στην ζωή σας ο θεσμός της οικογένειας και της πατρότητας;
Κ.Γ.: (χαμογελάει ευχάριστα) Πρωταγωνιστικό ρόλο φυσικά! Μου είναι κάτι πολύ πρωτόγνωρο και η οικογένεια και το ότι υπάρχει και ένα παιδί. Διότι αρχίζει πλέον και μετατοπίζεται το βλέμμα σου από το σημείο που το είχες πριν όλο αυτό το γεγονός και ξαφνικά γίνονται τελείως διαφορετικές οι προτεραιότητές σου. Αυτό είναι πολύ ωραίο αλλά αν είσαι υπερ αγχώδης όπως τυχαίνει στην περίπτωση μου (γελάει) ταράζεσαι πιο εύκολα νομίζω…όμως είναι υπέροχα όλα τα συναισθήματα που βιώνω.

Ε.Σ.: Ποιοι είναι οι ήρωες σας σήμερα;
Κ.Γ.: Σίγουρα είναι ο γιός μου και η γυναίκα μου και ο τρόπος που διαχειρίζεται το παιδί μας. Αλλά ένας πολύ σημαντικός ήρωας ακόμα, είναι και ο εαυτός μου.

Ε.Σ.: Τι σας πονάει στην σημερινή Ελλάδα;

Κ.Γ.: Δεν ξέρω από που να αρχίσω και που να σταματήσω. Έχω εκφράσει πολλές φορές (όσο πιο ευγενικά) ότι η χώρα που ζω είναι ένας οίκος ανοχής. Γιατί τα πράγματα που συμβαίνουνε είναι του τρελού. Θα σου αναφέρω ένα παράδειγμα που έζησα πολύ πρόσφατα, με το ατύχημα που είχα. Τράκαρα και χτύπησα, μπήκα στο νοσοκομείο και έπρεπε να μείνω ένα με δύο μήνες τουλάχιστον στο κρεβάτι, που σήμαινε φυσικά ότι δεν μπορούσα να εργαστώ και σταμάτησα. Έτσι αφού είμαι ασφαλισμένος κάποια λεφτά θα μου τα έδινε το Ι.Κ.Α, όμως μου είπαν ότι αυτά τα χρήματα θα δοθούν μετά από δυο με τρεις μήνες. Δηλαδή ο κάθε άνθρωπος αυτό το διάστημα, μπορεί πολύ εύκολα να πεθάνει ας πούμε. Ο τρόπος που το διαχειρίζονται είναι σαν να σου λένε, στο επιτρέπουμε να πεθάνεις, αλλά θα σε πληρώσουμε εμείς μετά από τρεις μήνες. Αυτό είναι ένας παραλογισμός τον οποίο δεν μπορώ με τίποτα να κατανοήσω, δεν το χωράει το μυαλό μου αυτό το πράγμα. Και αυτή την αντιμετώπιση δέχεται κάθε πολίτης που μένει σε αυτή τη χώρα από την κοινωνία σε όλα τα θέματα που πρέπει να λύσει. Τελικά σαν συμπέρασμα, υπολειτουργεί τελείως αυτή η χώρα.

Ε.Σ.: Τι ή ποιος είναι ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής σας;
Κ.Γ.:Ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής μου είναι το παιδί μου και η γυναίκα μου, που μου χάρισε τον γιο μου. Επίσης με την δουλειά μου έχω μεγάλο έρωτα.

Ε.Σ.: Ποιο τραγούδι θα αφιερώνατε στην γυναίκα σας για το δώρο που σας χάρισε;
Κ.Γ.: Ένα τραγούδι που το έχω συνδέσει πολύ με εμένα σε σχέση με την γυναίκα μου και της το αφιερώνω κιόλας της Lady Gaga το shallow.

Ε.Σ: Τι σας γοητεύει καταλυτικά στους ανθρώπους;
Κ.Γ.: Με γοητεύουν οι άνθρωποι, όταν καταλαβαίνω ότι είναι ειλικρινείς και αυθεντικοί. Μπορεί να είναι επιθετικοί στην συμπεριφορά τους, να έχουν πολύ κριτική ματιά απέναντι μου αλλά αν αυτό είναι αληθινό, εγώ το γουστάρω, μου αρέσει. Γιατί ξέρω ότι έχω απέναντί μου έναν άνθρωπο που όπως και αν εκφραστώ θα μου πει την αλήθεια όσο σκληρή και αν είναι. Και είναι πολύ σημαντικό να έχεις γύρω σου ανθρώπους που θα σου πουν την αλήθεια σε όλα.

Ε.Σ.: Αν συναντούσατε τον Θεό τι θα του λέγατε;
Κ.Β.: Υγεία. Για να μπορώ να συνεχίζω τα πράγματα που καταφέρνω και τα υλοποιώ, εφόσον πρώτα είμαι υγιής.

Ε.Σ.: Ποια είναι τα αγαπημένα σας ονόματα;
Κ.Γ.: Μου αρέσουνε πολύ τα αρχαιοελληνικά ονόματα, ας πούμε μου αρέσει το Κυβέλη, το οποίο βέβαια πάντα με παραπέμπει λίγο στην αρχαία τραγωδία γιατί έχω μεγάλο πάθος μαζί της! Αφού σκέψου ότι εάν κάνουμε κάποια στιγμή κόρη, θα μας άρεσε να της δώσουμε αυτό το όνομα.

Ε.Σ: Μετά από αυτή την απάντηση, επιβάλλεται να μάθουμε και το όνομα που έχει ο γιος σας.
Κ.Γ.: (γελάει πολύ ευχάριστα) Τον λένε Ερμή!

Ε.Σ.: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;
Κ.Γ.: Τώρα αυτή είναι δύσκολη ερώτηση γιατί προσωπικά έχω πολλούς. Η έλλειψη υγείας είναι ένας από τους μεγαλύτερους, όχι μόνο για μένα αλλά και για τους αγαπημένους μου ανθρώπους και τελικά νομίζω ότι η απώλεια είναι ο μεγαλύτερος φόβος μου.

Ε.Σ.: Ποια είναι κατά την γνώμη σας η λύση για να ανοίξουμε το μυαλό και τα μάτια μας απέναντι στη βία (φονικά, βιασμοί, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών)και το ψέμα;
Κ.Γ.: Νομίζω υπάρχει η λύση όχι για τώρα, αλλά θα συμβεί μακροχρόνια. Είναι για τις επόμενες γενιές κάτι για το οποίο μπορούμε να φροντίσουμε εμείς από τώρα. Είναι κάτι που έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του κάθε ανθρώπου και φυσικά το πως μεγάλωσε. Οπότε πιστεύω ότι οφείλουμε εμείς αυτή τη στιγμή να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τέτοιο τρόπο ώστε η ματιά τους αργότερα να τελείως διαφορετική από αυτή που έχει σήμερα η κοινωνία μας όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα που έθεσες πολύ σωστά.

Ε.Σ.: Τι σας κάνει να χαίρεστε στην σημερινή Ελλάδα;
Κ.Γ.: Ότι η Ελλάδα είναι ένας ευλογημένος τόπος αλλά για αυτό ευθύνεται η φύση και κανένας άλλος. Είναι μια πανέμορφη χώρα και το λέω από εμπειρία, γιατί έχω ζήσει σε άλλες δυο χώρες του εξωτερικού και από ότι έχω συνειδητοποιήσει δεν μπορώ να ζήσω μακριά από την Ελλάδα, εκτός από όλα της τα προβλήματα έχει μια ομορφιά η οποία σε κάνει να νιώθεις ότι είναι ο εαυτός σου.

ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΩΤΑ

Ε.Σ: Τι σημαίνει το θέατρο για εσάς;
Κ.Γ.: Θα προσπαθήσω να μεταφράσω με λόγια την αίσθηση που έχω για την υποκριτική, αλλά είναι δύσκολο γιατί μου έρχονται πολλά πράγματα για το περιγράψω. Να χρησιμοποιήσω την λέξη ευτυχία θα είναι πολύ κοινότυπη. Θα τολμήσω να πω ότι στο θέατρο είμαι ο εαυτός μου.

Ε.Σ.: Τι σας γοητεύει έτσι έντονα εκτός από την υποκριτική;
Κ.Γ.: Το τραγούδι.

Ε.Σ: Θα μπορούσατε να υπάρξετε χωρίς την ιδιότητα ή εάν θέλετε το χάρισμα του ηθοποιού;
Κ.Γ.: Όχι! (γελάει) Κατηγορηματικά στο λέω.

Ε.Σ: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ηθοποιού;
Κ.Γ.: Ο εαυτός του. Ξεκάθαρα, δεν υπάρχει άλλος.

Ε.Σ.: Ποια ερώτηση έχετε βαρεθεί να απαντάτε σε συνεντεύξεις;
Κ.Γ.: Σήμερα, έχω να πω ότι οι περισσότερες είναι κλισέ (γελάει) και καμία άλλη δεν είναι σαν το Ψυχογράφημα. Μπράβο σου λοιπόν, στο λέω με απόλυτη ειλικρίνεια.

Ε.Σ.: Τι είναι τέχνη;
Κ.Β.: Νομίζω ότι πολλά πράγματα είναι τέχνη. Απλώς έχουμε συνηθίσει ότι είναι το θέατρο, η ζωγραφική, η μουσική, όμως υπάρχουνε πολλά πράγματα που είναι τέχνη και τα έχουμε στην καθημερινότητα μας απλά τα προσπερνάμε, ας πούμε βλέπεις σχέδια που δημιουργούν τα σύννεφα στον ουρανό και είναι σαν πίνακες ζωγραφικής. Αυτό το κάνω από παιδί, βέβαια πιστεύω ότι κανείς άλλος δεν βλέπει τα σχήματα που βλέπω εγώ, αλλά έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν και αυτό είναι μια μορφή τέχνης.

Ε.Σ.: Τι φέρνει ο χρόνος σε έναν καλλιτέχνη;
Κ.Γ.: Φέρνει σίγουρα συνειδητοποίηση πολλών πραγμάτων, αυτοπεποίθηση, αυτογνωσία και όρια.

Ε.Σ.: Έχετε μέντορες;
Κ.Γ.: Στην ερώτηση αυτή θα σου μιλήσω για τον Γιάννη Μπέζο. Μαζί του ξεκίνησα την υποκριτική, στα πρώτα μου βήματα. Από τον Γιάννη έμαθα το τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας σε αυτή την δουλειά. Δηλαδή το να είμαι συνεπής, τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρεσαι στους συναδέλφους σου, το πως να φέρεσαι στην πρόβα, κ.α. Γενικότερα ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι εκείνος που αν κάτσει ένα νέο παιδί δίπλα του και τον παρατηρήσει εκτός από την υποκριτική, γαλουχείται για το ήθος που πρέπει να έχει απέναντι στους συνάδελφους του.

Ε.Σ.: Πως νιώθετε που εκτός από το ταλέντο της υποκριτικής έχετε και το χάρισμα μίας πολύ όμορφης φωνής;
Κ.Γ.: Το ότι τραγουδάω είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να πεις ότι το γνώριζα εξ αρχής αλλά πέρναγαν τα χρόνια και συνειδητοποίησα ότι α(!) ναι, μπορεί και να τραγουδάω τελικά κάπως καλά. Το θεωρώ βέβαια μεγάλη τύχη γιατί είναι κάτι που στο δίνει ο Θεός το λαρύγγι. Νιώθω πολύ τυχερός γιατί δυστυχώς δεν έχω ασχοληθεί με την φωνή μου ιδιαίτερα.

Ε.Σ.: Ο κόσμος σχολιάζει με τα καλύτερα λόγια, την ερμηνεία σας στην επιτυχημένη σειρά Μαίρη – Μαίρη στο Mega. Πώς νιώθετε με όλο αυτό τον θαυμασμό από το κοινό, για τον χαρακτήρα που υποδύεστε και τους δυο υπέροχους σκηνοθέτες που συνεργάζεστε;
Κ.Γ.: Ο Θανάσης και ο Μιχάλης και θα το πω με πολύ θετικό πρόσημο είναι μια παιδική χαρά. Εννοώ είναι τεράστια ευχαρίστηση να δουλέψεις μαζί τους, γιατί περνάς πάρα πολύ όμορφα. Συνεργαστήκαμε και στο Φεγγάρι Από Χαρτί στο εθνικό, όπου δουλέψαμε μαζί και με την σειρά, που είναι πιο έντονη η σχέση μας ήρθαμε ακόμα πιο κοντά. Εκτός από την ιδιότητα τους είναι και πολύ καλοί σαν άνθρωποι , το χιούμορ που έχουνε είναι αδιανόητο.

Ε.Σ.: Εκτός από το θέατρο ασχολείσαι και με τη τηλεόραση. Ποιο από τα δύο σου δίνει μεγαλύτερο αίσθημα ελευθερίας όσον αφορά την απόδοση ρόλου;
Κ.Γ.: Εξαρτάται ποιος είναι ο σκηνοθέτης. Εννοώ ότι υπάρχουνε σκηνοθέτες που δεν έχεις καμία ελευθερία, υπάρχουν σκηνοθέτες όπως ο Αντρέας Μορφονιός που τηλεοπτικά τον αγαπώ και έχω συνεργαστεί μαζί του πολλές φορές και με τον συγκεκριμένο, νιώθω απόλυτη ελευθερία. Όμως μέσα στο πλαίσιο ότι παίζουμε μπάλα μέσα στο ίδιο πλαίσιο, όχι να παίζει ο κάθε ένας όπου θέλει, αλλά μπορείς να τρέξεις γύρω γύρω παντού, όπου θες, δεν σε βάζουνε σε μια γωνιά και σου λέει κάτσε εδώ. Αναλόγως όμως και την δουλειά που κάνεις, διότι σε μια συνεργασία μπορεί να μην πρέπει να υπάρχει τόση ελευθερία, για να πετύχει το τελικό αποτέλεσμα που χρειάζεται ο κάθε σκηνοθέτης.

Ε.Σ.: Αν σου δινόταν η ευκαιρία να κάνεις μερικές ερωτήσεις σε κάποιον σπουδαίο συνάδελφό σου από το εξωτερικό, ποιος θα ήταν αυτός και γιατί.
Κ.Γ.: Τον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις θα ρώταγα σίγουρα αρκετά πράγματα και τον Χαβιέ Μπαρδέμ, υπάρχουν βέβαια και άλλοι, αλλά οι συγκεκριμένοι είναι οι αγαπημένοι μου.

Ε.Σ.: Υπήρξε κάποιος ρόλος που σε επηρέασε τόσο ώστε να αλλάξεις κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς σου;
Κ.Γ.: Όταν έπαιξα στην παράσταση που λεγότανε Zyklon το οποίο έχει γράψει ο Θανάσης Τριαρίδης, είχε να κάνει με το ολοκαύτωμα το οποίο με ευαισθητοποίησε απέναντι σε αυτό το γεγονός, γιατί το είχα προσπεράσει τελείως ,δεν του είχα δώσει ποτέ καμία σημασία, η αλήθεια είναι. Έτσι όταν βίωσα αυτή την συνεργασία, είπα για στάσου, για περίμενε, αυτό που έχεις να παίξεις είναι το μεγαλύτερο έγκλημα στην ανθρωπότητα, για κάθισε και αναλογίσου γιατί το έχεις προσπεράσει σαν να μην έχει συμβεί ποτέ. Με βοήθησε καταλυτικά και αναθεώρησα το πως πρέπει να συμπεριφέρονται όλοι οι άνθρωποι απέναντι στους άλλους ανθρώπους.

Ε.Σ.: Ποιον ρόλο ονειρεύεσαι κάποια μέρα να ερμηνεύσεις στο θέατρο;
Κ.Γ.: Ναι βεβαίως. Θα ήθελα να ερμηνεύσω τον Ορέστη. Εύχομαι να έρθει η στιγμή που θα το κάνω.

Ε.Σ.: Ποια η προετοιμασία σου πριν από κάποια παράσταση, πως ξεπερνάς το άγχος, ποιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις πριν βγεις στη σκηνή;
Κ.Γ.: Κάνω τον σταυρό μου, αυτό γίνεται έντονα στην πρεμιέρα, την δεύτερη και τρίτη παράσταση, μετά ηρεμώ. Αλλά το άγχος που έχω εκείνες τις πρώτες φορές νομίζω ότι θα σπάσει ο θώρακας μου, επίσης παίρνω ανάσες, ( γελάει ) και θα καπνίσω σίγουρα 40 τσιγάρα, ε(!) αυτά.

Ε.Σ.: Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας την καλοκαιρινή περίοδο του 2023, που θα σας απολαύσουμε;
Κ.Γ.: Τώρα αυτή την στιγμή που μιλάμε κάνω πρόβες γιατί 22 Ιουνίου έχω πρεμιέρα με ένα έργο που έχει γράψει ο Γιώργος Ηλιόπουλος λέγεται Μέχρι Τελικής Πτώσεως και το σκηνοθετεί ο ίδιος. Θα είμαστε ο Γιώργος, ο Γιάννης Δρακόπουλος και εγώ. Η περιοδεία ξεκινάει 22 του μήνα από τα Γιαννιτσά και θα κάνουμε εμφανίσεις ανά την Ελλάδα. Επίσης 30 Ιουνίου παίζουμε στην Αθήνα στο κηποθέατρο Παπάγου.

Ε.Σ.: Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την άμεση και ουσιαστική κουβέντα μας και σας εύχομαι καλό καλοκαίρι. Αν ήσασταν τραγούδι ποιο θα ήταν και τι εκφράζει εσάς που θα μπορούσε η φράση σας αυτή, να γίνει μια αφιέρωση για όλο τον κόσμο που θα διαβάσει την συγκεκριμένη μας κουβέντα;

Johnny Cash – Hurt – YouTube

Κ.Γ.: Θα σας αφιερώσω το Hurt του Johny Cash . Αυτό το τραγούδι για μένα εκφράζει την δύναμη «του να πέφτεις και να σηκώνεσαι». Και εγώ με την σειρά μου σου εύχομαι να είσαι γερή και πάντα δημιουργική όπως τώρα. Να έχεις ένα όμορφο καλοκαίρι, σε ευχαριστώ πολύ!

*Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι από το προσωπικό αρχείο του καλεσμένου μας

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα