back to top
15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

15.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Ναυάγιο: Τη Δευτέρα η απολογία των 9 συλληφθέντων – Αντιμέτωποι με βαρύτατες κατηγορίες

Διαβάστε επίσης

Στην Εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, οδηγήθηκαν χθες τα εννέα άτομα που φέρονται ως οι διακινητές των δεκάδων μεταναστών με αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ, εξανεμίζονται ώρα την ώρα οι ελπίδες για την ανεύρεση διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου.

Τις τελευταίες 24 ώρες δεν έχει βρεθεί ούτε ένας διασωθείς ενώ  ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, με μαρτυρίες επιζώντων να κάνουν λόγο για 500 έως 700 άτομα μέσα στο σκάφος που βυθίστηκε – μεταξύ των οποίων δεκάδες γυναίκες και παιδιά. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι το αλιευτικό παρέσυρε μαζί του στον βυθό εκατοντάδες μετανάστες που βρισκόταν κλειδωμένοι στα αμπάρια του.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, από τις καταθέσεις των διασωθέντων προκύπτει ότι το σκάφος είχε αφετηρία την Αίγυπτο και είχε ενδιάμεσο σταθμό το Τομπρούκ της Λιβύης.

«Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 78 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής.

«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων.Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ξεκινά τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μεταναστών.  Κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) του Ε.Ε.Σ. έφτασε σήμερα στην Καλαμάτα, προκειμένου να συντονίσει από το σημείο τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου, όπως τονίζει ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού. Παρακαλούνται οι πολίτες που αναζητούν τους οικείους τους να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Αναζητήσεων & RFL του Ε.Ε.Σ. στο 210 5230 043 και 210 5140440 (Τηλεφωνική γραμμή Τηλεδιερμηνείας για μεταναστευτικούς πληθυσμούς) και μέσω email στο [email protected].

Στη Δομή της Μαλακάσας μεταφέρονται οι διασωθέντες

Στη Δομή της Μαλακάσας μεταφέρονται, με μισθωμένα από τον Δήμο Καλαμάτας- λεωφορεία- οι διασωθέντες από το ναυάγιο της Πύλου.

Ανάμεσά τους είναι και κάποιοι ανήλικοι που θα μεταφερθούν αρχικά στη Μαλακάσα για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και στη συνέχεια θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων.

Εν τω μεταξύ, συγγενείς επιβαινόντων βρίσκονται από χθες στο Λιμάνι της Καλαμάτας ψάχνοντας εναγωνίως τους δικούς τους ανθρώπους.

Ο Κασίμ Αμπουζίντ έφτασε από τη Γερμανία και μαζί με έναν φίλο του σήμερα το μεσημέρι βρέθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας αναζητώντας τη γυναίκα του κι άλλους 6 συγγενείς του που επέβαιναν στο πλοίο. Διασχίζοντας τον δρόμο προς το χώρο όπου διαμένουν οι διασωθέντες μετανάστες πλησίαζε στις χαραμάδες μήπως και καταφέρει να βρει κάποιον από τους αγνοούμενους οικείους του, ενώ έδειχνε και φωτογραφία της γυναίκας του μήπως και την έχει δει κάποιος. Συνομιλώντας με στελέχη του Λιμενικού Σώματος του επετράπη η είσοδος στον χώρο, ώστε να ψάξει μέσα μήπως τυχόν έβρισκε τη σύζυγό του. Όπως ανέφερε η γυναίκα του πήγαινε στην Ιταλία, ενώ σε επικοινωνία που είχε μαζί της του είχε πει ότι στο αλιευτικό πλοίο βρίσκονταν άλλες 20 γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν στα αμπάρια.

Ο ‘Αφταμπ ζει στην Αγγλία και είναι από το Πακιστάν και όπως λέει βρήκαν έναν συγγενή τους, αλλά αναζητούν ακόμη άλλα 4 άτομα. «Θέλουμε να μάθουμε που είναι ο υπόλοιπος κόσμος», ανέφερε.

«Ο ΔΟΜ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους διασωθέντες, άνθρωποι σοκαρισμένοι και φοβισμένοι. Το βασικό τους αίτημα είναι να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους για να τους πουν ότι είναι ζωντανοί. Την ίδια στιγμή, πολλοί από αυτούς ταξίδευαν με συγγενείς, αδέλφια, ξαδέλφια, γονείς και δεν μπορούν να μάθουν αν είναι ζωντανοί», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χριστίνα Νικολαΐδου, υπεύθυνη επικοινωνίας του ΔΟΜ.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα