back to top
37.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

37.4 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Ε. Στυλιανίδης: Διαχρονικό φαινόμενο η επιδίωξη χειραγώγησης μέρους της μειονότητας στη Θράκη

Διαβάστε επίσης

Ως ευκαιρία να αναδειχθεί η πραγματική εικόνα της επιδίωξης χειραγώγησης μέρους της μειονότητας στη Θράκη, αντιλαμβάνεται ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης την εκλογική συμπεριφορά της μουσουλμανικής μειονότητας, τις κατηγορίες περί εμπλοκής του τουρκικού προξενείου και τις δηλώσεις που έγιναν πρόσφατα.

Σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, εξηγεί την κατάσταση στην Ροδόπη, μιλά για την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, απαντά σε ερωτήματα για ενέργειες μηχανισμών, με στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων και στέλνει μηνύματα για την ανάγκη να εφαρμοστούν πολιτικές που θα επιλύσουν προβλήματα σε ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη με συνεννόηση των κομμάτων σε κοινή βάση.

Σε σχέση με τη συζήτηση για τη Ροδόπη και αναφερόμενος στη κοινή δήλωση των προερχομένων από τη μουσουλμανική μειονότητα υποψηφίων του ΚΚΕ, οι οποίοι εγκαλούν την ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο για απόπειρα διαχωρισμού με βάση το θρήσκευμα και την εθνοτική τους καταγωγή, ο κ. Στυλιανίδης είπε με νόημα ότι «οι σχολισμοί είναι εύστοχοι εάν απευθύνονται στους παρακρατικούς μηχανισμούς της Τουρκίας».

Διερωτήθηκε δε «Ποιοι είναι αυτοί που παρενέβησαν και παρεμβαίνουν για να χειραγωγήσουν την εκλογική συμπεριφορά της μουσουλμανικής μειονότητας. Το ελληνικό κράτος και τα ελληνικά κόμματα ή μήπως αυτοί που μέσω των ψευτομουφτήδων στέλναν sms ή πιέζουν τους ανθρώπους στα τεμένη για το τι θα ψηφίσουν;»

Όπως τόνισε ο κ Στυλιανίδης «η Νέα Δημοκρατία δεν διαχωρίζει την κοινωνία σε μουσουλμάνους και χριστιανούς. Αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους το ίδιο. Στη βάση της ισότητας και της ισονομίας. Δεν έχουμε όμως πολιτική μυωπία σε σχέση με κάποια γεγονότα που τα παρατηρούμε στην εξέλιξή τους. Συγκεκριμένοι, ξενοκίνητοι μηχανισμοί μπαίνουν στα τζαμιά και στιγματίζουν ως εχθρό της μειονότητας όποιον ψηφίσει ή μοιράσει ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικό τα κατάστασης είναι το γεγονός ότι, μόλις την προηγούμενη Κυριακή, έστελναν μηνύματα υπερψήφισης βουλευτών που είναι γνωστοί επίλεκτοι του τουρκικού προξενείου».

Χαρακτήρισε υπαρκτό και διαχρονικό φαινόμενο την επιδίωξη χειραγώγησης μέρους της μειονότητας στη Θράκη

«Αυτά γίνονται εδώ χρόνια. Είναι ένα υπαρκτό και διαχρονικό φαινόμενο, δεν είναι κάτι καινούργιο η επιδίωξη χειραγώγησης μέρους της μειονότητας. Απλά, πρώτη φορά καταγγέλθηκαν τόσο ωμά και μάλιστα από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Ροδόπη. Απο την υποψήφια δήμαρχο κυρία Λαφτσή, από δύο μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής που παραιτήθηκαν πριν από τις εκλογές του Μαΐου ώστε να καταγγείλουν αυτά ακριβώς τα φαινόμενα. Στη συνέχεια, ήρθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα ανέδειξε για να στείλει μήνυμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι πρώτον θα πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο χωρίς να αναμειγνύεται στα εσωτερικά άλλης χώρας και δεύτερον ότι η Τουρκία οφείλει παράλληλα να σέβεται και το μοντέλο ανοικτής κοινωνίας που έχουμε οικοδομήσει στη Θράκη. Γιατί με αυτές τις συμπεριφορές, τορπιλίζεται και υπονομεύεται η ελευθερία συνείδησης των μουσουλμάνων του νομού».

Το σημείωμα της ΕΥΠ εστάλη σε Μητσοτάκη και Τσίπρα

Για το σημείωμα της ΕΥΠ, ο κ Στυλιανίδης σημείωσε πως εστάλη τόσο στον Κ.Μητσοτάκη, όσο και στον Α.Τσίπρα. «Αν προερχόταν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν θα ήταν αφελής, αν ήθελε να αποκρύψει ο,τιδήποτε, να βάλει στη λίστα και τον κ Κατραντζή» είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα εξήγησε πως ο λόγος για τον οποίο η ΝΔ αποδέχθηκε να τον έχει υποψήφιο έγκειται στο γεγονός ότι «σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, σεβάστηκε απόλυτα τους κανόνες χωρίς να κάνει την παραμικρή αναφορά περί τουρκικής μειονότητας».

Και συμπλήρωσε: «Μόλις έγινε γνωστό ότι 48 ώρες πριν από τις πρώτες κάλπες, μιλούσε για Τούρκους δυτικο-θρακιώτες, ο κ Μητσοτάκης του ζήτησε να παραιτηθεί. Πράγμα που και έκανε κάνοντας λόγο στο κείμενό του για χριστιανούς και μουσουλμάνους. Όχι για τουρκική μειονότητα».

Σε παρατήρηση ότι το γεγονός αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κ Κατραντζή να λειτουργεί ως ενεργούμενο του τουρκικού προξενείου, ο κ Στυλιανίδης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αρνητικός, ενώ εντόπισε τη διαφορά σε σχέση με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, στην σθεναρή τους άρνηση να δηλώσουν τι εκπροσωπούν.

«Αντιθέτως» δήλωσε «οι δύο υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι βουλευτές μετά από την  25η Ιουνίου, διατράνωναν σε όλους τους τόνους στα τουρκικά ΜΜΕ- όχι στα ελληνικά- ότι εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα και ως τέτοιοι παρουσιάζονταν και από τους μηχανισμούς, οι οποίοι χειραγωγούσαν μέρος της μειονότητας προκειμένου να μπορέσουν να τους εκλέξουν».

Κατέστησε δε σαφή την ανάγκη να συνεννοηθούν τα πολιτικά κόμματα του τόπου σε μια κοινή γραμμή και βάση πάνω στα ευαίσθητα θέματα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει ότι η συνεχιζόμενη επανάληψη τέτοιων φαινομένων κινδυνεύει να ακυρώσει το μήνυμα.

«Όταν κάτι γίνεται, ξαναγίνεται και τα κόμματα δεν αντιδρούν όπως πρέπει -παρότι συμφώνησαν περί του αντιθέτου- τότε καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν» υπογράμμισε κλείνοντας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα