back to top
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

24.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 19:00

Διαβάστε επίσης

Εμφύλιος πόλεμος ή στρατιωτική ανταρσία στη Ρωσία; Αναπάντητο παραμένει μέχρι στιγμής το ερώτημα ωστόσο η κατάσταση παραμένει έκρυθμη και κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Η Μόσχα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση αντιτρομοκρατικής ετοιμότητας και οχυρώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ο Δήμαρχος της πόλης κήρυξε αργία για την επόμενη Δευτέρα και κάλεσε του πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Πριγκόζιν βρίσκονται στο Λίπετσκ σε απόσταση 400ων χιλιομέτρων από τη Ρωσική πρωτεύουσα, απειλώντας ότι η μάχη μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και σήμερα το βράδυ. Στο πλευρό των μισθοφόρων της Wagner τάχθηκε και η παραστρατιωτική ρωσική εθνικιστική οργάνωση RDK, ενώ μισθοφόροι από άλλα ενεργά μέτωπα στην Αφρική, τη Συρία και αλλού, επιστρέφουν στη Ρωσία προκειμένου να ενισχύσουν τον Πριγκόζιν.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγες ώρες, όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επικεφαλής του ακραίου μισθοφορικού στρατού Wagner κατέλαβε αιφνιδιαστικά την πόλη Ροστόφ και σημαντικές δομές στην πόλη Βορονέζ, επίσης κοντά στα Ουκρανικά σύνορα. Ο ίδιος, με ηχητικό μήνυμά του χαρακτήρισε τις κινήσεις του «πορεία για τη δικαιοσύνη» ενώ διαμήνυσε ότι η Ρωσία θα έχει σύντομα νέο Πρόεδρο.

Η Ρωσία δίνει την πιο σκληρή μάχη για το μέλλον της, όλος ο μηχανισμός της Δύσης είναι εναντίον μας. Πρόκειται για προδοσία, για πισώπλατο μαχαίρωμα τόνισε μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν προαναγγέλλοντας αυστηρή τιμωρία για τους προδότες. Πριν από λίγο υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει τη φυλάκιση 30 ημέρων για όσους παραβιάζουν τον στρατιωτικό νόμο σε μέρη όπου αυτός έχει επιβληθεί. Παράλληλα οι Ρώσοι βουλευτές υπόσχονται αμνηστία σε όσους άμεσα εγκαταλείψουν τα όπλα ως ανταμοιβή για τα επιτεύγματά τους στον ουκρανικό πόλεμο.

Στο πλευρό του Πούτιν βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ. Όπως δήλωσε στο Telegram «Οι μαχητές της Τσετσενίας έχουν ήδη μεταβεί στις περιοχές έντασης στη Ρωσία». Στο πλευρό του Πούτιν και η Λευκορωσία: «Το Μινσκ εξακολουθεί να είναι σύμμαχος της Ρωσίας. Οι εσωτερικές διαμάχες “είναι ένα δώρο για τη Δύση, συνολικά» ανακοίνωσε το Συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Με δηλώσεις του ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε τις δυτικές χώρες να μην προβούν σε οποιαδήποτε απόπειρα να επωφεληθούν από την εσωτερική κατάσταση της χώρας ενώ όπως είπε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν.

Η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία ξεκίνησε μια διαδικασία που οδηγεί στην αυτοκαταστροφή της δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ, η οποία χαρακτήρισε ευκαιρία για την χώρα της την ανταρσία της Wagner.

Στο μεταξύ, η Δύση παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις, ωστόσο οι ηγέτες της παραμένουν φειδωλοί στα σχόλια τους, καθώς η Ρωσία είναι μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο.

«Θα παραμείνουμε σε επαφή με τους συμμάχους μας. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις», ήταν η λιτή δήλωση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Το NATO “παρακολουθεί την κατάσταση” δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας μέσω email, χωρίς να σχολιάσει περαιτέρω. Στο ίδιο μήκος κύματος και το σχόλιο του Μεγάρου των Ηλυσίων εκ μέρους του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ανάλογες δηλώσεις από την γερμανική καγκελαρία του Όλαφ Σολτς, αλλά και της Ρουμανίας.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ μετά την επικοινωνία του με τους Υπουργούς Εξωτερικών της G7 ενεργοποίησε το κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων της Ένωσης, ενώ ξεκαθάρισε ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία συνεχίζεται αμείωτη.

“Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία γυρίζει μπούμερανγκ στο Ρώσο πρόεδρο” σχολίασε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Υπευθυνότητα και προστασία των αμάχων συνέστησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ. Διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας της χώρας είχε νωρίτερα ο Πολωνός Πρόεδρος.

Την στήριξη της Άγκυρας στη ρωσική ηγεσία εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν,όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IFAX επικαλούμενο πηγές του Κρεμλίνου.

Με ανακοίνωσή της η Τεχεράνη αναφέρει ότι το Ιράν στηρίζει την τήρηση του νόμου στη Ρωσία, επισημαίνει ωστόσο ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα.

Πριν από λίγο η Λετονία σφράγισε τα σύνορά της.

Στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών προσέρχονται σήμερα οι Έλληνες του εξωτερικού. Στο εσωτερικό οι κάλπες ανοίγουν στις επτά αύριο το πρωί. Τα εκλογικά κέντρα παραμένουν τα ίδια, εκτός αν πρόκειται για σχολικές μονάδες που λειτουργούν ως βαθμολογικά κέντρα. Συγκεκριμένα στην Αθήνα βαθμολογικά κέντρα είναι, το 1ο και 6ο ΕΠΑΛ καθώς και το 12ο, 50ο και 59ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Σαφείς οδηγίες προς του ψηφοφόρους στην πλατφόρμα του υπουργείου εσωτερικών «μάθε που ψηφίζεις».

Τα ψηφοδέλτια αυτής της εκλογικής αναμέτρησης είναι διαφορετικά. Έτσι άκυρα θα θεωρούνται τα ψηφοδέλτια των εκλογών τις 21ης Μαΐου. Δεν απαιτείται σταυρός προτίμησης καθώς τα ψηφοδέλτια έχουν συνταχθεί με λίστα.

Κανονικά θα λειτουργούν όλο το Σαββατοκύριακο τα γραφεία έκδοσης ταυτοτήτων και διαβατηρίων στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα. Σε λειτουργία και αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων.

Ελεύθερη ως το πρωί της Δευτέρας είναι η διέλευση των οχημάτων, από τα διόδια. Η έξοδος των ετεροδημοτών συνεχίζεται και σήμερα. Αυξημένη η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά. Με πληρότητες 100% αναχωρούν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ.

Και ο καιρός

Γενικά αίθριος αύριο στην Αττική. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και πιθανών καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. 31,2 βαθμοί αυτή την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ στο Γκάζι.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα