back to top
30.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

30.9 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Πηγές Μαξίμου: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες

Διαβάστε επίσης

Η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς. Δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς, σχολιάζουν μεταξύ άλλων πηγές του μεγάρου Μαξίμου.

Ειδικότερα μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν τα εξής:

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 64 μέλη και είναι το μεγαλύτερο που έχει καταρτιστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το προηγούμενο είχε 58 μέλη. Το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται σε 25% καθώς μετέχουν 15, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι υπουργοί, μία αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί, έναντι 9 στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα (3 υπουργοί και 6 υφυπουργοί).

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για κυβέρνηση ισορροπιών αλλά σκληρής δουλειάς, όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επισημαίνουν και την υλοποίηση του rotation για το οποίο μιλούσε προεκλογικά ο Πρόεδρος της ΝΔ καθώς ανατίθεται σε υπουργούς στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα νέοι σημαντικοί ρόλοι.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι «η υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, τους οποίους έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» και «είναι έτοιμη- όπως λένε-να συγκρουστεί με παθογένειες προκειμένου να προωθήσει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οδηγός της κυβερνητικής δράσης θα είναι τα κεντρικά προγραμματικά ζητήματα που έθεσε η ΝΔ προεκλογικά για αύξηση μισθών που θα προκύψει από την ανάπτυξη, για αναμόρφωση του ΕΣΥ, για ένα κράτος πιο φιλικό στον πολίτη, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή και για μείωση των ανισοτήτων.

«Από την υλοποίηση αυτών των στόχων θα κριθούμε», σημειώνουν, ενώ αναδεικνύουν το ιδιαίτερο βάρος, όπως λένε, που δίνεται στο κοινωνικό πρόσημο της κυβέρνησης και στη μείωση των ανισοτήτων.

Τέλος αναδεικνύουν ως δομικές αλλαγές την μεταφορά στο υπουργείο Οικονομικών όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων (ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ταμείο Ανάκαμψης) για την επιτελική διαχείριση των δημοσίων πόρων/επενδύσεων 80 δις ευρώ για την επόμενη θητεία, καθώς και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Αθλητισμού στο Παιδείας με αναπληρωτή υπουργό.

Σημειώνεται ότι εκτός νέου κυβερνητικού σχήματος παραμένουν οι πρώην υπουργοί Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τάκης Θεοδωρικάκος, Θάνος Πλεύρης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Κώστας Τσιάρας και ο παραιτηθείς μετά την τραγωδία στα Τέμπη, Κώστας Καραμανλής, οι πρώην αναπληρωτές υπουργοί Στέλιος Πέτσας και Μίνα Γκάγκα και οι πρώην υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιάννης Τσακίρης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Άγγελος Συρίγος, Μαρία Συρεγγέλα, Ζωή Ράπτη, Γιώργος Αμυράς, Λευτέρης Οικονόμου, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Γιώργος Καραγιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα