back to top
34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γ. Στουρνάρας: Ανάπτυξη 2,2% το 2023, κοντά η επενδυτική βαθμίδα

Διαβάστε επίσης

Ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ, πληθωρισμό στο 4,3% και μείωση των «κόκκινων» δανείων προβλέπει για το 2023 η νομισματική έκθεση της ΤτΕ.

Στη Βουλή κατατέθηκε από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα η νομισματική έκθεση με τις οικονομικές προβλέψεις της Κεντρικής τράπεζας για το 2023. Στην έκθεση εκτιμάται πως η αύξηση του ΑΕΠ θα φτάσει το 2,2%,ενώ για το 2024 στο 2,7%-3% και για το 2025 στο 2,7%. Η αύξηση του ΑΕΠ θα βασιστεί κατά κύριο λόγο στη χώρα μας στην αξιοποίηση των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ο πληθωρισμός, βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προβλέπεται το 2023 να διαμορφωθεί στο 4,3%, αρκετά χαμηλότερα από το 9,3% του 2022 και αυτό χάρις στην αποκλιμάκωση των καυσίμων και της ενέργειας. Από την άλλη πλευρά τα είδη διατροφής, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και οι υπηρεσίες θα διατηρήσουν ωστόσο την αυξητική δυναμική του πληθωρισμού καθώς οι τιμές σε αυτές τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ εμφανίζουν ισχυρή ανελαστικότητα. Ο πληθωρισμός εκτός των τροφίμων και της ενέργειας προβλέπεται στο 6,1% το 2023 και εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλός και το 2024, λόγω της ενσωμάτωσης έντονων πληθωριστικών πιέσεων από τις συνιστώσες των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών και των υπηρεσιών. O πληθωρισμός το 2024 αναμένεται στο 3,8% και για το 2025 στο 2,3%.

Ιδιαίτερο βάρος απαιτείται για τον περιορισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που πέρυσι εκτοξεύτηκε στα 20 δισ. ευρώ, όπως και στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους που το 2022 έκλεισε στο 171,3% το υψηλότερο στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα αναφορά στην νομισματική έκθεση της ΤτΕ γίνεται και για τον αριθμό των «κόκκινων» δανείων που παραμένουν στη χώρα μας στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ποσοστό 8%, έναντι μέσου όρου 1,8%). Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τράπεζες έχουν στους ισολογισμούς τους «κόκκινα» δάνεια κάθε κατηγορίας συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ,ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των «κόκκινων» δανείων που διαχειρίζονται οι servicers για λογαριασμό των Funds αλλά τραπεζών με τις οποίες συνεργάζονται.

Τέλος βασικότερες προκλήσεις για την οικονομική πολιτική της χώρας αποτελούν η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και σε μεταγενέστερο στάδιο, η υπέρβασή της, η μείωση της ανεργίας σε γυναίκες, μακροχρόνια ανέργους και νέους όπου τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σημαντικά υψηλότερα από το μέσο όρο της Ε.Ε. και το χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας που παραμένει στο 55% των χωρών της Ευρωζώνης έναντι 70% που ήταν πριν από την εκδήλωση της κρίσης. Αυτό που απαιτείται συμπληρώνει η έκθεση της ΤτΕ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η πραγματοποίηση επενδύσεων, οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης,η γραφειοκρατία (όπως στις μεταβιβάσεις ακινήτων), ο αυξημένος κίνδυνος φτώχειας για κοινωνικές ομάδες, οι ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά και το σημαντικότερο η ανεπαρκής καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Θάνος Πασχάλης

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα