back to top
15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

15.9 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΤτΕ: Ανοίγει κι άλλο υπέρ των τραπεζών η «ψαλίδα» καταθέσεων και δανείων

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει ολοένα και περισσότερο μήνα με τον μήνα η «ψαλίδα» μεταξύ καταθέσεων και χορηγήσεων από τις τράπεζες με αποτέλεσμα οι τελευταίες να εγγράφουν στους ισολογισμούς τους ολοένα και μεγαλύτερα κέρδη.

Τον περασμένο Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο,σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών αυξήθηκε κατά 0,26% (26 μονάδες βάσης) ανοίγοντας περισσότερο τη «ψαλίδα» καταθέσεων και δανείων. Συγκεκριμένα, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια των νέων καταθέσεων και των δανείων αυξήθηκαν στο 0,28% και στο 6,04% αντίστοιχα και το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους (spread) διαμορφώθηκε πλέον στο 5,76%.

Από την άλλη τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων και υφιστάμενων δανείων αυξήθηκαν στο 0,33% και στο 5,92% αντίστοιχα. Το περιθώριο επιτοκίου σε αυτή την κατηγορία αυξήθηκε στις 5,59 εκατοστιαίες μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022,πριν δηλαδή από τις διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου αναφοράς από την Ε.Κ.Τ το επιτοκιακό περιθώριο ήταν μόλις 3,69% (μέσα επιτόκια καταθέσεων στο 0,02% και επιτόκια δανεισμού 3,71%).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα