back to top
14.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

14.8 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

“Εκτός ελέγχου η κλιματική αλλαγή” προειδοποιεί ο ΟΗΕ μετά την πιο ζεστή εβδομάδα

Διαβάστε επίσης

«Η αλλαγή του κλίματος είναι εκτός ελέγχου», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Η προειδοποίηση του επικεφαλής του ΟΗΕ ακολουθεί την ανακοίνωση της παγκόσμιας ανάλυση δεδομένων που κατέγραψαν τον Ιούνιο  την θερμότερη εβδομάδα που έχει καταγραφεί ποτέ .

«Αν επιμείνουμε να καθυστερούμε τα βασικά μέτρα που χρειάζονται, νομίζω ότι κινούμαστε σε μια καταστροφική κατάσταση, όπως δείχνουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναφερόμενος στα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι τελευταίοι αριθμοί συμβάλλουν στην απόδειξη ότι “η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου”, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ .

Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του αέρα ανήλθε σε 17,18 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Πρόβλεψης των ΗΠΑ (NCEP), σπάζοντας το ρεκόρ των 17,01 βαθμών που είχε σημειωθεί μία ημέρα νωρίτερα, τη Δευτέρα.

Για το επταήμερο που έληξε την Τετάρτη, η ημερήσια μέση θερμοκρασία ήταν 0,04 βαθμούς υψηλότερη από οποιαδήποτε εβδομάδα σε 44 χρόνια τήρησης αρχείων, σύμφωνα με τα στοιχεία Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Maine. Αυτή η μέτρηση έδειξε ότι η μέση θερμοκρασία της Γης την Τετάρτη παρέμεινε στο υψηλό ρεκόρ των 17,18 βαθμών.

Σημειώνεται ότι το Climate Reanalyzer χρησιμοποιεί δεδομένα από το σύστημα πρόβλεψης κλίματος NCEP. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το απόλυτο πρότυπο για τα κλιματικά δεδομένα, δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορούσε να επικυρώσει τους ανεπίσημους αυτούς αριθμούς. Η NOAA παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τις καταγράφει σε μηνιαία και ετήσια βάση, αλλά όχι καθημερινά.

Πάντως οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι η κλιματική αλλαγή προσεγγίζει μια αχαρτογράφητη περιοχή και η αυξημένη θερμότητα από την ανθρωπογενή παγκόσμια θέρμανση σε συνδυασμό με την επιστροφή του Ελ Νίνιο θα οδηγήσει σε θερμοκρασίες ρεκόρ.

Οι τελευταίοι αριθμοί συμβάλλουν στην απόδειξη ότι “η κλιματική αλλαγή είναι εκτός ελέγχου”, προειδοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

“Αν επιμείνουμε στην καθυστέρηση βασικών μέτρων που απαιτούνται, νομίζω ότι κινούμαστε προς μια καταστροφική κατάσταση, όπως αποδεικνύουν τα δύο τελευταία ρεκόρ θερμοκρασίας”, λέει.

Τα  δεδομένα και οι  αντιρρήσεις 

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από το Climate Reanalyzer του Πανεπιστημίου του Μέιν, το οποίο χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα και προσομοιώσεις σε υπολογιστές για να μετρήσει την κατάσταση του πλανήτη.

Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), τα στοιχεία της οποίας θεωρούνται το χρυσό πρότυπο στα κλιματικά δεδομένα, πήρε αποστάσεις από τα δεδομένα. Το Reanalyzer χρησιμοποιεί δεδομένα μοντέλων, τα οποία η NOAA χαρακτήρισε “ακατάλληλα” ως υποκατάστατα των πραγματικών θερμοκρασιών και των κλιματικών καταγραφών. Ωστόσο η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) που παρακολουθεί τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και τα αρχεία σε μηνιαία και ετήσια βάση, όχι σε καθημερινή , σημειώνει ότι : “Αν και η NOAA δεν μπορεί να επικυρώσει τη μεθοδολογία ή το συμπέρασμα της ανάλυσης του Πανεπιστημίου του Μέιν, αναγνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε μια θερμή περίοδο λόγω της κλιματικής αλλαγής”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.

“Σε συνδυασμό με το Ελ Νίνιο και τις θερμές συνθήκες του καλοκαιριού, βλέπουμε να καταγράφονται θερμές επιφανειακές θερμοκρασίες ρεκόρ σε πολλές τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο”, συνέχισε.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική εισέρχεται σε αχαρτογράφητο έδαφος

Αν και τα στοιχεία είναι ανεπίσημα, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι  ότι η κλιματική αλλαγή φτάνει σε αχαρτογράφητο έδαφος. Οι συχνότεροι και εντονότεροι καύσωνες διαταράσσουν τη ζωή σε όλο τον κόσμο και προκαλούν θερμοκρασίες που απειλούν τη ζωή.

Στα μέρη που λιώνουν κάτω από την επικίνδυνη ζέστη περιλαμβάνεται η Jingxing στην Κίνα, η οποία έπιασε θερμοκρασία άνω των 43°C. Ακόμα και η Ανταρκτική ήταν ασυνήθιστα ζεστή, με θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της ηπείρου έως και 4,5°C πάνω από το κανονικό αυτή την εβδομάδα.

“Πρόκειται για μια ακόμη υπενθύμιση της αδυσώπητης ανοδικής τάσης που θα ανακοπεί μόνο με αποφασιστικές ενέργειες για να απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, να επενδύσουμε στη φύση και να επιτύχουμε το καθαρό μηδέν”, λέει η Katharine Hayhoe, επικεφαλής επιστήμονας της περιβαλλοντικής οργάνωσης The Nature Conservancy και κλιματολόγος στο Texas Tech.

“Λάθος κατεύθυνση”: Εκθεση αποκαλύπτει ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να κυριαρχούν 

Συνολικά, ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συνέβαλαν στα ρεκόρ ζέστης αυτής της εβδομάδας είναι ένας εξαιρετικά ήπιος χειμώνας στην Ανταρκτική. Τμήματα της ηπείρου και του κοντινού ωκεανού ήταν 10-20°C υψηλότερα από τους μέσους όρους από το 1979 έως το 2000.

“Οι θερμοκρασίες ήταν ασυνήθιστες πάνω από τον ωκεανό και ιδιαίτερα γύρω από την Ανταρκτική αυτή την εβδομάδα, επειδή τα μέτωπα των ανέμων πάνω από τον Νότιο Ωκεανό είναι ισχυρά και ωθούν τον θερμό αέρα βαθύτερα προς τα νότια”, λέει ο Raghu Murtugudde, καθηγητής της επιστήμης της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και του γήινου συστήματος στο Πανεπιστήμιο του Maryland και επισκέπτης καθηγητής στο Ινδικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Βομβάης.

Ο Chari Vijayaraghavan, πολικός εξερευνητής και εκπαιδευτικός που επισκέπτεται τακτικά την Αρκτική και την Ανταρκτική τα τελευταία 10 χρόνια, δήλωσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι εμφανής και στους δύο πόλους και απειλεί την άγρια ζωή της περιοχής, καθώς και ότι οδηγεί στο λιώσιμο των πάγων που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας.

“Η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του κινδύνου εξάπλωσης ασθενειών όπως η γρίπη των πτηνών στην Ανταρκτική, που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους πιγκουίνους και την υπόλοιπη πανίδα της περιοχής”, λέει ο Τσάρι.

Ο Ρόμπερτ Γουάτσον, επιστήμονας και πρώην πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας “δεν έχουν δεσμευτεί πραγματικά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”. Ούτε και οι πολίτες, πρόσθεσε.

“Απαιτούν φθηνή ενέργεια, φθηνά τρόφιμα και δεν θέλουν να πληρώσουν το πραγματικό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας”.

Πηγή: Euronews

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα