back to top
27.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Αυγούστου, 2024

27.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Αυγούστου, 2024

«Παράθυρο ευκαιρίας» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Τετάρτη στο Βίλνιους

Διαβάστε επίσης

Αντίστροφη μέτρηση για την διήμερη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα ξεκινήσει αύριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της οποίας θα συναντηθούν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά την πρόσφατη επανεκλογή τους με επιδιωκόμενο στόχο τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δύο χωρών μέσα στο νέο κλίμα που παρατηρείται μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και την διαμόρφωση μίας θετικής δυναμικής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά από μία μακρά περίοδο έντασης λόγω διαρκούς τουρκικής προκλητικότητας.

Η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι ανοίγει ένα “παράθυρο” ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και άποψη της Αθήνας είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο.
Με αυτή τη λογική θα προσέλθει ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν και εκείνο που μένει να φανεί είναι αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει υπογραμμίσει σε όλους τους τόνους ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα επιδιωχθεί στην επόμενη φάση, όπως και η προώθηση της λεγόμενης «θετικής ατζέντας» που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών.

Το πρωί της Δευτέρας και ενόψει της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βίλνιους από την Ρίγα της Λετονίας στην οποία θα βρεθεί σήμερα και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της χώρας και με τον Πρόεδρο της Βουλής.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη Λετονία κατά την τελευταία εικοσαετία και στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν η οικονομική συνεργασία, αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό .

Μπάιντεν: Να ενισχύσουμε τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας

Σε συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης που παραχώρησε στο CNN ο Αμερικανός πρόεδρος πριν αναχωρήσει για περιοδεία του στην Ευρώπη, με κύριο σταθμό τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, o Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη για να ενταχθεί στη Βορειοατλανική Συμμαχία, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει προτού η Συμμαχία εξετάσει το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας.

Εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ένα άλλο κορυφαίο ζήτημα που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους είναι η άρση των εμποδίων που θέτει η Τουρκία στην επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δεκατέσσερις μήνες μετά το αίτημα ένταξης της σκανδιναβικής χώρας Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες που δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας, με την Άγκυρα να είναι αυτή που εγείρει διαρκώς ενστάσεις.

Η πίεση που θα ασκήσει η αμερικανική πλευρά στην τουρκική κατά τη σύνοδο θεωρείται δεδομένη και ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε στη συνέντευξή του στο CNN την αισιοδοξία ότι η Σουηδία θα γίνει δεκτή εν τέλει στο ΝΑΤΟ

Ο Μπάιντεν είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι η Σουηδία θα γίνει τελικά δεκτή στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι το βασικό εμπόδιο είναι η Τουρκία.

«Η Τουρκία επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», τόνισε ο Μπάιντεν. «Οπότε, αυτό που προσπαθώ, για να είμαι ειλικρινής, είναι να συγκροτήσω μια μικρή σύμπραξη σε αυτή την περίπτωση, ώστε να ενισχύσουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, και να επιτρέψουμε στη Σουηδία να ενταχθεί. Αλλά αυτό βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί», τόνισε.

Απόστολος Χονδρόπουλος, ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα