back to top
21.7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

21.7 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για τον καύσωνα – Συστάσεις και οδηγίες

Διαβάστε επίσης

Συστάσεις και οδηγίες με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να τηρούν οι πολίτες τις ημέρες του καύσωνα έδωσαν οι ειδικοί επιστήμονες, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

«Σε τέτοιες συνθήκες κινδυνεύουν αρκετοί», ανέφερε ο επικεφαλής της επιτροπής Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας , στο πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προσθέτοντας ότι «κάποιοι κινδυνεύουν περισσότεροι».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κινδυνεύουν περισσότερο τα μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, όσοι ε΄χουν χρόνια προβλήματα με καρδιά ή πνευμονοπάθειες, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, παχύσαρκοι, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο και θέλουμε να περιοριστεί, αυτοί που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, άτομα που έχουν άλλο νόσημα όπως γαστρεντερίτιδα ή κάνει πυρετό.Σημείωσε πως πρέπει να αποφεύγουμε τα βαριά, λιπαρά, φαγητά και την κατανάλωση αλκοόλ.

Ειδικά για τους ηλικιωμένους ζήτησε να μην βγαίνουν έξω αν χρειάζεται να το κάνουν τις απογευματινές ώρες.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, μίλησε για τα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες.

Όπως είπε, τα παιδιά ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα παιδιά κάτω των 5 και των 3 ετών έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης και η σύσταση είναι να παραμένουν στο σπίτι από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα. Να μην μένουν στην παραλία ή στη βεράντα, αλλά μέσα στο σπίτι.

Για τα παιδιά η κα Παπαευαγγέλου είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν με γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμέτους και διάρροιες.

«Προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν» κατέληξε η καθηγήτρια.

Τέλος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα. «Αν κάποιος εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη και δεν αισθάνεται καλά τότε κινδυνεύει να έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία» εξήγησε.

Κάλεσε δε, όσους λαμβάνουν φάρμακα να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, προκειμένου να συνεννοηθούν ποια είναι η δοσολογία που πρέπει να λαμβάνουν.

Απευθυνόμενος σε όσους δεν έχουν κάποιο πρόβλημα, τόνισε πως δεν πρέπει να εφησυχάζουν όταν έχουν έντονα συμπτώματα, όπως σφίξιμο και βήχα και πως πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό.

Ειδικά, για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για προβλήματα καρδιολογικά ή αναπνευστικά, ο κ.Βασιλακόπουλος, είπε ότι τις περισσότερες φορές χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας του. Σε περιπτώσεις, που μιλάμε για άτομα σε περιοχές με φωτιά καλό είναι να κλείνουμε παράθυρα και να φοράμε μάσκα όπως αυτή για τον κορονοϊό, υπογράμμισε ο καθηγητής.

‘Ελενα Μπρέγιαννη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα