back to top
35.9 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

35.9 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Ακίνητα: Οι πέντε αλλαγές που έρχονται από το Φθινόπωρο – Τι προβλέπει ο σχεδιασμός του ΥΠ.ΟΙΚ.

Διαβάστε επίσης

Πέντε σημαντικές προτεραιότητες που αφορούν την κτηματαγορά και εν γένει τα ακίνητα οδηγούνται από το Φθινόπωρο σε διαδικασία επίλυσης από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε ορισμένους δήμους ,η ολοκλήρωση του αντικειμενικού συστήματος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη την Επικράτεια,η εφαρμογή του “ηλεκτρονικού φακέλου ακινήτου” και η τακτοποίηση, μέσω εξαγοράς, χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του δημοσίου.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει από το Φθινόπωρο και μετά τα εξής:

  1. Μείωση των αντικειμενικών αξιών σε ακίνητα που βρίσκονται σε ορισμένους δήμους.Το έργο της επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών «τρέχει» ήδη ειδική ομάδα εκτιμητών στο υπουργείο Οικονομικών η οποία και θα περάσει από «κόσκινο» τις ενστάσεις για μείωση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων στις περιοχές αρμοδιότητας τους που υπέβαλαν σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας αιτούμενοι αναπροσαρμογές προς τα κάτω. Στις ενστάσεις που υπέβαλαν επικαλούνται δυσβάστακτες αναθεωρήσεις των αντικειμενικών τιμών προς τα πάνω που έγιναν σε αρκετά ακίνητα από το 2022.Την τελική απόφαση ,εάν και πόσοι δήμοι θα ικανοποιηθούν στα αίτήματά τους, θα λάβει ο υπουργός Οικονομικών μετά από εισηγήσεις των πιστοποιημένων εκτιμητών που θα ελέγξουν την βασιμότητα η όχι των αιτημάτων από τους δήμους.
  2. Εντός του 2023 πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού οι τελευταίες 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα που αντιπροσωπεύουν το 1,5% της ελληνικής επικράτειας,επεκτείνοντας έτσι το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων στο 100% της Επικράτειας.
  3. Αυτόματη αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Από τις αρχές του 2024 θα τεθεί σε λειτουργία το νέο πληροφοριακό σύστημα αυτόματης προσαρμογής στις μεταβολές των εμπορικών τιμών που έχουν συμβεί τα τελευταία 2 χρόνια στα ακίνητα.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όπου οι εμπορικές τιμές των ακινήτων σε περιοχές της Επικράτειας πήραν την ανιούσα ανάλογη αναπροσαρμογή προς τα πάνω θα ισχύσει και στις αντικειμενικές τους τιμές.,
  4. Από 1ης Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε εφαρμογή η εφαρμογή «ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου» μέσω της οποίας θα γίνονται ηλεκτρονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων με την αυτόματη ανάκτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών από διάφορους φορείς του δημοσίου (Τεχνικό Επιμελητήριο, πολεοδομίες, δασαρχεία, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για λήψη ενημερότητας κλπ). Η πλατφόρμα λειτουργεί ήδη πιλοτικά για περιορισμένο όμως αριθμό ανάκτησης δικαιολογητικών. Η εφαρμογή θα αφορά συμβάσεις φυσικών προσώπων επί εμπράγματων δικαιωμάτων ακινήτων υπό την προυπόθεση ότι τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και εκεί λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο.
  5. Από το Φθινόπωρο και αφού προηγηθούν οι σχετικές αποφάσεις και εγκύκλιοι από το υπουργείο Οικονομικών όσοι ιδιώτες διεκδικούν καταπατημένες εκτάσεις του δημοσίου θα μπορούν, υπό προϋποθέσεις,να τις εξαγοράσουν καταβάλλοντας έως και 20% της αντικειμενικής τους αξίας σε 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ το μήνα.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα