back to top
31 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

31 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Μιανμάρ: Η στρατιωτική χούντα ίσως θέσει την Αούνγκ Σαν Σου Τσι σε κατ’ οίκον κράτηση

Διαβάστε επίσης

Το στρατιωτικό καθεστώς στη Μιανμάρ ίσως μεταγάγει την πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης Αούνγκ Σαν Σου Τσι στο σπίτι της από τη φυλακή, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα.

Η 78χρονη νομπελίστρια ειρήνης παραμένει υπό κράτηση μετά τη σύλληψή της την 1η Φεβρουαρίου 2021, όταν οι στρατηγοί ανέτρεψαν την κυβέρνησή της με πραξικόπημα και εξαπέλυσαν αιματηρή καταστολή που οι πολέμιοι του καθεστώτος λένε πως οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους και φυλακίσεις.

Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ανέφερε, επικαλούμενο πηγή του στις δυνάμεις ασφαλείας που δεν κατονόμασε, πως η κυρία Αούνγκ ενδέχεται να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση σε ένδειξη επιείκειας, στο πλαίσιο θρησκευτικής εορτής την επόμενη εβδομάδα.

Η βιρμανική υπηρεσία του BBC μετέδωσε, επικαλούμενη «πηγή προσκείμενη στη φυλακή», πως μπορεί να έχει μεταφερθεί ήδη σε οίκημα που συνήθως χρησιμοποιείται από κυβερνητικά στελέχη.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τονίζει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει πού βρίσκεται η κυρία Αούνγκ.

Δεν ήταν διαθέσιμος κανένας εκπρόσωπος του στρατού για σχόλια.

Δικηγόροι της και εκπρόσωπος της σκιώδους Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα δημοσιεύματα.

«Οι ειδήσεις για βελτιώσεις των συνθηκών είναι ευπρόσδεκτες, αλλά δεν αλλάζουν το καθεστώς της, της κρατούμενης για λόγους συνείδησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος της σκιώδους κυβέρνησης Κιο Ζο.

Η κυρία Αούνγκ έχει ασκήσει έφεση στις καταδίκες της και στην επιβολή ποινών που αθροιστικά φθάνουν τα 33 χρόνια κάθειρξης για ατελείωτη σειρά αδικημάτων που της πρόσαψε η χούντα, από υποκίνηση και εκλογική απάτη ως διαφθορά, κατηγορίες που η ίδια αρνείται.

Δυτικές κυβερνήσεις καταδικάζουν τη μεταχείρισή της και ζητούν να αποφυλακιστεί.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, ο ταϊλανδός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως συναντήθηκε πρόσφατα μαζί της. Ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος στον οποίο δόθηκε πρόσβαση στην άλλοτε επικεφαλής της κυβέρνησης αφότου συνελήφθη πριν από δύο χρόνια και πλέον.

Η συνάντηση έγινε την ώρα που ο περιφερειακός οργανισμός ASEAN δυσκολεύεται να καταλήξει σε κοινή προσέγγιση για τον τρόπο επίλυσης της κρίσης στη Μιανμάρ, κράτος μέλος του.

Κόρη ήρωα του αγώνα για την ανεξαρτησία της πάλαι ποτέ Βιρμανίας είχε τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση το 1989, έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος στη χώρα, που κυβερνούσε δεκαετίες. Της απονεμήθηκε Νόμπελ ειρήνης το 1991 λόγω της εκστρατείας της για δημοκρατία στη χώρα της, όμως δεν αφέθηκε ελεύθερη παρά το 2010.

Κατήγαγε σαρωτική νίκη στις εκλογές του 2015, οι οποίες διεξήχθησαν στο πλαίσιο σύντομης παρένθεσης δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, που έκλεισε με το πραξικόπημα του 2021. Ωστόσο η εικόνα της αμαυρώθηκε εξαιτίας της στάσης της κατά τον διωγμό των μελών της μειονότητας των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα