back to top
36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

36.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024

«Καμπανάκι» των επιστημόνων για την παραλλαγή ERIS – Πιθανές συστάσεις για νέα δόση εμβολίου

Διαβάστε επίσης

Νέες ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορονοϊού, με την ονομασία ERIS , με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να την χαρακτηρίζει υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

Η κυκλοφορία της στην κοινότητα αυξάνεται με γρήγορο ρυθμό και πλέον ανοίγει η συζήτηση για νέα δόση εμβολίου από το Φθινόπωρο.

Για διπλασιασμό του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, έκανε λόγο ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και το Γιώργο Αποστολίδη. Σχετικά με τη μετάλλαξη Eris του κορονοϊού, επισήμανε ότι πρόκειται για μια υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος. «Η μετάλλαξη Eris δεν είναι καινούρια, κυκλοφορεί παγκοσμίως από τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν τρεις παραλλαγές οι οποίες επικρατούν αλλά δεν εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα .Όμως και οι τρεις διαφεύγουν της ανοσίας, δηλαδή, ενώ έχουμε αναπτύξει αντισώματα από τις προηγούμενες μολύνσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο και με αυτές γι’ αυτό και νοσούμε αλλά όχι βαριά», σημείωσε.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, χαρακτήρισε τη νέα παραλλαγή ανησυχητική γιατί -όπως είπε- μεταλλάσσεται και γιατί δεν υπακούει στους κανόνες της εποχικότητας. «Συνήθως αυτού του είδους οι ιοί βρίσκονται σε ύφεση το καλοκαίρι, σε αντίθεση όμως με αυτόν που φαίνεται πως δεν καταλαβαίνει από εποχές και ήδη έχει διπλασιάσει τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και τους θανάτους από κορονοϊό», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι η παραλλαγή ERIS θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση το φθινόπωρο και προέβλεψε ότι θα υπάρξει σύσταση για εμβολιασμό μέρους του πληθυσμού, δηλαδή για τους άνω των 65 και τις ευπαθείς ομάδες, όπως γίνεται για παράδειγμα με το εμβόλιο της γρίπης.

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα