back to top
31.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

31.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2024

Ε. Σαρίογλου: Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου βοηθά το νησί να βρει τη θέση που του αξίζει

Διαβάστε επίσης

Με ένα πλούσιο και ανανεωμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ταινίες και ποικίλες δράσεις το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανοίγει για 8η χρονιά πανιά και από 20-27 Αυγούστου «σαλπάρει» από την άκρη του Αιγαίου, αναδεικνύοντας την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του νησιού και προάγοντας παράλληλα την κινηματογραφική τέχνη.

«Σκοπός μας είναι να φέρουμε όλο τον κόσμο, Έλληνες και ξένους στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού στα πέρατα της οικουμένης, να προβάλουμε αυτήν την σπάνια, την ωραία Ελλάδα που δυστυχώς δεν την ακούμε πολύ συχνά αλλά υπάρχει και αντιστέκεται με θέση και στάση ζωής», ανέφερε η κ. Ειρήνη Σαρίογλου, ιστορικός ,καθηγήτρια στο τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο του «Beyond Borders» που εστιάζει σε ταινίες τεκμηρίωσης που ασχολούνται με ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, το Καστελλόριζο θα αποτελέσει για μια ακόμη χρονιά τόπο συνάντησης διακεκριμένων προσωπικοτήτων, κορυφαίων επαγγελματιών της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας, ανερχόμενων κινηματογραφιστών και κοινού.

«Αν αναλογιστεί κανείς ότι τον πρώτο χρόνο του Φεστιβάλ είχαμε λάβει 65 ταινίες από 10 χώρες ενώ φέτος συμμετέχουν 835 ταινίες από 93 χώρες, γίνεται αντιληπτή η πολύ μεγάλη επιτυχία του και κατά συνέπεια η κατακόρυφη αύξηση της ποιότητάς του. Φέτος, φιλοξενούμε 30 παγκόσμιες και πανελλαδικές πρεμιέρες. Θα διαγωνιστούν 18 μεγάλου μήκους ταινίες και 24 μικρού μήκους, με κεντρικό φορέα διοργάνωσης το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) καθώς και με την πολύτιμη συνδρομή φορέων παγκόσμιου βεληνεκούς. Είμαι μια διοργάνωση η οποία βοηθά το νησί να βρει τη θέση που του αξίζει», σημείωσε.

Σύμφωνα με την κ. Σαρίογλου, με αφορμή τη φετινή συμπλήρωση των 100 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε ταινίες που αγγίζουν ζητήματα όπως η μετανάστευση και ο βίαιος ξεριζωμός , ακόμα και ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος ενώ στο περιθώριο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση του ΙΔΙΣΜΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γενεύης που προσεγγίζει τη Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τα μάτια δυτικών πηγών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα