back to top
30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Oι έξι αλλαγές στον χρόνο εργασίας

Διαβάστε επίσης

Την ευελιξία στην αγορά εργασίας, εννοούν οι διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου, με έξι σημαντικές αλλαγές στην κατανομή του ωραρίου εργασίας τόσο σε εβδομαδιαίο όσο και σε ετήσιο επίπεδο.

Αναλυτικότερα η νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, προβλέπει:

1. Την απασχόληση και 6η ημέρα, με τον χρόνο εργασίας να μην ξεπερνά τις οκτώ ώρες και αμοιβή προσαυξημένη κατά 40%.

2. Δοκιμαστική περίοδο εργασίας έξι μηνών, η οποία αν δεν οδηγήσει σε πρόσληψη κλείνει με απομάκρυνση του εργαζόμενου χωρίς αποζημίωση. Αν ο εργαζόμενος προσληφθεί, δικαιούται αποζημίωση μετά την συμπλήρωση ενός έτους, χωρίς ωστόσο να υπολογίζεται στο τελικό ποσό το εξάμηνο δοκιμαστικής εργασίας.

3. Την παράλληλη απασχόληση του εργαζόμενου σε άλλον εργοδότη. Ως ανώτατο όριο απασχόλησης “φωτογραφίζονται” οι 12 με 13 ώρες, καθώς ισχύει η πρόβλεψη για 11 ώρες ανάπαυσης κατ’ ελάχιστον ανά 24ωρο.

4. Την δυνατότητα των εργοδοτών να κάνουν χρήση των νέων συμβάσεων μηδενικών ωρών απασχόλησης. Ο εργαζόμενος ειδοποιείται σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, αμείβεται βάσει ελάχιστων ωρών εργασίας, έχει δικαίωμα να αρνηθεί, ενώ σε περίπτωση ακύρωσης σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, πληρώνεται κανονικά.

5. Την διευθέτηση του ωραρίου (10ωρη απασχόληση για συγκεκριμένο διάστημα και ρεπό ή άδεια χωρίς αποδοχές για αντίστοιχο διάστημα εντός του συμφωνημένου χρόνου) με ατομική σύμβαση μεταξύ εργαζόμενου – εργοδότη χωρίς να απαιτείται προηγούμενο αίτημα του εργαζόμενου.

6. Την δυνατότητα σε επιχειρήσεις που εντάσσονται εθελοντικά στο σύστημα της ψηφιακής κάρτας εργασίας να απαλλάσσονται από την προαναγγελία των υπερωριών στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ., με την επισήμανση ότι σε περίπτωση υποδηλωμένης εργασίας επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ, όπως ισχύει για την αδήλωτη εργασία.

 

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα