back to top
34.5 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

34.5 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Δ. Μουλιάτος: Τεράστια προσπάθεια να συγκρατηθούν στις λαϊκές οι τιμές φρούτων – λαχανικών

Διαβάστε επίσης

Εγκλωβισμένοι στο τούνελ της ακρίβειας παραμένουν οι καταναλωτές, καθώς οι  τιμές έχουν “ξεφύγει” στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ χρεώνονται «χρυσάφι» φρούτα και λαχανικά.  Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα φρούτα αναδεικνύονται σε αρνητικό πρωταγωνιστή του πρώτου επταμήνου του 2023, με τις τιμές να έχουν εκτιναχθεί κατά 28%.

«Στις λαϊκές αγορές οι τιμές παραμένουν χαμηλές σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, λόγω της ανταγωνιστικότητας. Ενδεικτικά, στα φασολάκια κυμαίνονται από 3 έως 4,50 ευρώ, στα σταφύλια στο 1,50, ενώ τα καρπούζια φτάνουν να πωλούνται 80 λεπτά το κιλό» αναφέρει στον ΑΘΗΝΑ  984,  ο Δημήτρης Μουλιάτος, πρόεδρος της Παναττικής Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών και υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας με τον συνδυασμό ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ κι επικεφαλής τον Νίκο Χαρδαλιά.

Παρά τα όσα λέγονται για την ακρίβεια σε φρούτα και λαχανικά, σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντηση βρίσκεται στην έρευνα αγοράς. Συνυπολογίζοντας  βέβαια  την εκτίναξη του κόστους  παραγωγής, λόγω του ανοδικού ράλι στις τιμές προμήθειας ενέργειας , αλλά και τις  ζημιές από τις καιρικές συνθήκες.

«Από τη μία πλευρά οι καταναλωτές διαμαρτύρονται για την ακρίβεια. Από την άλλη, οι παραγωγοί προσπαθούν  με όλες τους τις δυνάμεις και μοχθούν για το καλύτερο. Αντιμέτωποι με τις καιρικές συνθήκες, την άνοδο των τιμών σε προϊόντα σποράς, την έλλειψη εργατών γης και άλλες δυσκολίες, φωνάζοντας ότι με τις ζημιές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδά τους. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο καύσωνας κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς όλες τις καλλιέργειες σταφυλιών» τονίζει στην Ελεωνόρα Ορφανίδου.

Στη συνέχεια  αναδεικνύει  τον κοινωνικό ρόλο τον λαϊκών αγορών, επισημαίνει  την προσπάθεια που καταβάλλεται,  ενώ  παραδέχεται πως για κάποια βαλάντια είναι δύσκολα προσεγγίσιμες οι τιμές ακόμα και στις λαϊκές αγορές.

«Βοηθούν σημαντικά τον κόσμο όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο αλλά και σε σχέση με την ποικιλία και την ποιότητα των προϊόντων που βάζει στο πιάτο του. Εμείς, προσπαθούμε να συγκρατήσουμε τις τιμές και ποντάρουμε στην κατανάλωση, ώστε να έχουμε κι ένα μικρό κέρδος. Κάτι που δεν μπορούν να πετύχουν τα καταστήματα και τα συνοικιακά μανάβικα, διότι η τιμή διαμορφώνονται από την καλλιέργεια»  υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και καλεί τις αρχές να ρίξουν το βάρος στους ελέγχους.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα