back to top
36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

36 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Στους δρόμους τα συνδικάτα για το εργασιακό νομοσχέδιο – Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά μετωπική σύγκρουσης με την κυβέρνηση κινούνται τα συνδικάτα, με αφορμή το εργασιακό νομοσχέδιο.

Αφετηρία των αντιδράσεων θα αποτελέσει η προγραμματισμένη από το ΠΑΜΕ, παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εργασίας.

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης προετοιμάζουν συλλαλητήρια το απόγευμα του Σαββάτου 9 Σεπτεμβρίου στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και στο πάρκο ΧΑΝΘ, με την ευκαιρία της 87ης Διεθνούς Έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στην συμπρωτεύυσα.

Αυτονόητο βήμα η κινητοποίηση των συνδικάτων τις ημέρες συζήτησης και κατά την διαδικασία ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Θα ακολουθήσουν συσκέψεις ανά κλάδο αλλά και σε ανώτατο, τριτοβάθμια επίπεδο για την πραγματοποίησή και νέων κινητοποιήσεων.

Ήδη, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει στις 22 και 23 Οκτωβρίου ετήσια πανελλήνια συνδιάσκεψη για τον καθορισμό του προγράμματος συνδικαλιστικής δράσης των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι συνδικαλιστές, χαρακτηρίζουν το επίμαχο νομοσχέδιο “αντεργατικό τερατούργημα”, υποστηρίζοντας ότι “ως στόχο έχει να γιγαντώσει την ευελιξία και να εντατικοποιήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ποινικοποιώντας παράλληλα την απεργία και την συνδικαλιστική δράση”.

Τα συνδικάτα, εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που προωθούνται αλλά και όσες έχουν ήδη κατοχυρωθεί νομοθετικά μέσω του λεγόμενου και “νόμου Χατζηδάκη”, κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, για την ικανοποίηση των οποίων -εδώ και μήνες- η ΓΣΕΕ έχει ζητήσει ευρύτατη κοινωνική συμφωνία με στόχο την συνολικά αλλαγή του εργασιακού πλαισίου που έχει δημιουργηθεί από το 2012, εξαιτίας των μνημονίων.

Τα νέα μέτρα -κατά τα συνδικάτα – θα έχουν τις εξής συνέπειες:

– Ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αξίας της εργασίας, η οποία έχει πληγεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
– Νέες πιέσεις στους ήδη ανεπαρκείς μισθούς, σε ένα άκρως αρνητικό οικονομικό περιβάλλον.
– Διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα
– Έκρηξη της ευέλικτης εργασίας με περιορισμένες αποδοχές και δικαιώμτα, αλλά και συνταξιοδοτικές επιπτώσεις
-Υποβάθμιση της διαπραγματευτικής δυνατότητας του εργαζόμενου, ο οποίος θα καλείται να αντιμετωπίσει ατομικά τον εργοδότη.
-Απονεύρωση της απεργίας ως ύστατου όπλου των εργαζομένων
-Εντατικοποίηση της εργασίας και
-περεταίρω αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων και ατυχημάτων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα