back to top
27.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Αυγούστου, 2024

27.8 C
Athens
Σάββατο, 3 Αυγούστου, 2024

ΥΠΕΞ προς Ερντογάν: Εχθροπαθείς δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος συνεργασίας

Διαβάστε επίσης

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για τις προκλητικές δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατα την διάρκεια χθεσινής ομιλίας του για το 1922

« Εχθροπαθείς δηλώσεις είναι αντιπαραγωγικές και δεν συμβάλλουν στην εμπέδωση του κλίματος ηρεμίας, συνεργασίας και διαλόγου που επιχειρείται να οικοδομηθεί στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας την τρέχουσα περίοδo», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της  χθεσινής ομιλίας του είπε :«Στις 30 Αυγούστου νικήσαμε τον εχθρό που λέρωσε την Ανατολή με τις λερωμένες μπότες του. Νικήσαμε τον στρατό εισβολής των Ελλήνων», είπε  «O Aύγουστος για εμάς είναι ένας τόσο ιδιαίτερος μήνας, καθώς έχουμε γράψει ιστορία με τις νίκες μας. Φτάσαμε στο τέλος αυτού του μήνα, που με χρυσά γράμματα γράψαμε ιστορία όπως στο Ματζικέρτ, στο Βελιγράδι και στην Κύπρο. Tον Αύγουστο τον κλείνουμε με μια μεγάλη νίκη που οδήγησε στην ίδρυση της ιστορίας μας. Στις 26 Αυγούστου του 1922, ο στρατός μας ξεκίνησε την μεγάλη επίθεση με την εντολή από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ηρωικός στρατός μας διέλυσε τα εχθρικά μέτωπα, και στις 30 Αυγούστου διέλυσε ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δυνάμεων εισβολής και άνοιξε το δρόμο προς τη Σμύρνη.»

Ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε τη δική του εκδοχή για τα πεπραγμένα της Τουρκίας την ίδια ημέρα που η Ελλάδα υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, υπέβαλε το διάβημα για τις ευχές που απέστειλε το νατοϊκό στρατηγείο χερσαίων δυνάμεων της Συμμαχίας προς την τουρκική ηγεσία . Στο διάβημα χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να συνδέεται η εθνική ημέρα ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας με ημέρα νίκης κατά μίας συμμάχου χώρας, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Συγκεκριμένα, η ΝΑΤΟϊκή Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ανάρτησε στο λογαριασμό της στην πλατφόρμα “Χ”, συγχαρητήριο μήνυμα στην Τουρκία με αφορμή τον εορτασμό της λεγόμενης «Ημέρας της Νίκης», της επετείου δηλαδή που συμπίπτει με την ήττα των ελληνικών δυνάμεων στη Μικρά Ασία το 1922.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα