back to top
28.9 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

28.9 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Κ. Μποτόπουλος: Μύλος με τους Σπαρτιάτες- Tο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αρμόδιο να κρίνει αν πίσω τους υποκρύπτεται ο Κασιδιάρης

Διαβάστε επίσης

Προβληματισμό και εξελίξεις σε σχέση με την επιβίωση του κόμματος των Σπαρτιατών, δρομολογούν οι καταγγελίες του Βασίλη Στίγκα για τις σχέσεις βουλευτών του με τον καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη, όπως και οι αναφορές του από το βήμα της Βουλής περί Greek Mafia και εκβιασμών με μεθόδους Δον Κορλεόνε.

Αύριο Τρίτη (5/7/2023), ο Βασίλης Στίγκας θα διαβεί την πόρτα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ενώ μετά τις 3 διαγραφές και τις 2 ανεξαρτητοποιήσεις, οι Σπαρτιάτες απέμειναν με 7 βουλευτές χωρίς κανείς να  μπορεί να προδικάσει το μέλλον τους σε σχέση και με τη διατήρηση των προνομίων της ΚΟ.

Κοινή είναι πεποίθηση της πλειονότητας ότι πίσω από τους Σπαρτιάτες κρύβεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, εξαιτίας της στήριξης των Σπαρτιατών στον πρώην χρυσαυγίτη βουλευτή για τον δήμο Αθηναίων.

Στο δε Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο έχουν κατατεθεί ενστάσεις υποψηφίων των εκλογών της 25ης Ιουνίου, οι οποίοι προσφεύγουν κατά των Σπαρτιατών λόγω Κασιδιάρη και επισημαίνουν ότι δεν έπρεπε να γίνει η ανακήρυξη του κόμματος καθώς παραβιάστηκε ο νόμος περί πραγματικού καθοδηγητή. Να σημειωθεί πως η κρίση του δικαστηρίου μπορεί να είναι αναδρομική.

Ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος που μίλησε στον Αθήνα 984 και στην εκπομπή Ντάμες με τις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, είχε επισημάνει τα κενά στη διάταξη με την οποία αποκλείστηκε το κόμμα Έλληνες από τη συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές.

«Στην αναζήτηση διεξόδου υπάρχουν τρία επίπεδα» όπως είπε. «Το κοινοβουλευτικό, το δικαστικό και ένα ακόμη  που αφορά στη χρηματοδότηση των Σπαρτιατών. Για το τελευταίο, ο νόμος συνδέει άρρηκτα τη χρηματοδότηση με τη συμμετοχή στις εκλογές. Το κλειδί λοιπόν το κρατά ο Στίγκας,  αφού μόνον οι Σπαρτιάτες μπορούν να πάρουν κρατική ενίσχυση και όχι μια ΚΟ βουλευτών. Εκτός αν ο Στίγκας εκδιωχθεί μέσω συνεδρίου. Αλλά και πάλι υπάρχει ειδική επιτροπή της Βουλής, δικαστήρια, ενώ ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διερευνά ενδεχόμενο απάτης».

Αυτό που μένει όμως στη δημόσια σφαίρα είναι η αναστάτωση και η αίσθηση πως στήθηκε μια παγίδα στους πολίτες και στο Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή ενός κόμματος που ουσιαστικά έκρυβε κάποιο άλλο.

Όπως εξήγησε ο κ Μποτόπουλος  «Όταν ο ίδιος ο υποτιθέμενος πρόεδρος των Σπαρτιατών καταγγέλλει τους βουλευτές του ότι παίρνουν οδηγίες από τις φυλακές Δομοκού όπου κρατείται ο Κασιδιάρης, αντιλαμβανόμαστε όλοι την αφετηρία. Το υποστηρίζει δε ενώπιον του λαού καθώς και των αρμόδιων κοινοβουλευτικών, πολιτικών και δικαστικών αρχών. Είναι άλλο να το υποπτευόμαστε και άλλο να το λέει μπροστά στα μάτια μας με τέτοιου είδους δηλώσεις. Ο κρίσιμος αριθμός για τη διατήρηση της παρούσας κοινοβουλευτικής ομάδας των Σπαρτιατών είναι 5 άτομα, σύμφωνα με έναν συνδυασμό Συντάγματος, Κανονισμού της Βουλής και νόμου . Εφόσον βέβαια πρόκειται για τους ίδιους που κατέβηκαν στις εκλογές.  Αλλά τώρα που σπάει αυτός ο ιστός, για τη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, χρειάζονται 10 άτομα. Δηλαδή, η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών σχεδόν στο σύνολό της».

Κάνοντας  λόγο για περίπλοκη κατάσταση  σε ένα θέμα με μεγάλες δυσκολίες, τόνισε ότι «Μόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μπορεί να κρίνει αν πίσω από τους Σπαρτιάτες υποκρύπτεται ο ΚασιδιάρηςΚαι με ενδεχόμενη  κύρωση, τον αποκλεισμό  τους από τη Βουλή έναν χρόνο ή μήνες  μετά τη διεξαγωγή της δίκης. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα