back to top
30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

30.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Τα 13 μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

Διαβάστε επίσης

Η υποχρεωτική καταβολή του ενοικίου από τους μισθωτές (κατοικίας και επαγγελματικής στέγης ) στους εκμισθωτές τους μόνον ηλεκτρονικά η μέσω τραπεζών,η υποχρεωτική διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις (πάνω από 500.000 στον αριθμό), η πληρωμή των υπηρεσιών που παρέχουν ορισμένοι επαγγελματικοί κλάδοι αποκλειστικά με POS, θα είναι τρία από τα 13 βασικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του 2023.

Προσωπικό στοίχημα για τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, όπως ο ίδιος δήλωσε στη Βουλή, είναι να εντοπιστεί από την εφορία και πληρώσει τους αναλογούντες φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (κυρίως αυτοαπασχολούμενοι ) που σήμερα φοροδιαφεύγουν συστηματικά.Να επωμιστούν, όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα φορολογικά βάρη που τους αναλογούν με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που εισπράττουν ετησίως και όχι αυτά τα ελάχιστα που δηλώνουν στην εφορία.

Με ένα λόγο το βάρος θα δοθεί στον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων που κατά κανόνα προέρχονται από ελεύθερους επαγγελματίες,επιχειρηματίες και εισοδηματίες καθώς σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ οι 7 στους 10 από αυτούς δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ,ενώ ,την ίδια ώρα, η απόκρυψη ΦΠΑ ξεπερνά τα 7-8 δις ευρώ ετησίως…Ειδικότερα τα μέτρα που σχεδιάζονται από πλευράς υπουργείου Οικονομικών και ένα μέρος των οποίων θα ανακοινωθεί και από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ θα είναι τα εξής:

Υποχρεωτική διασύνδεση για 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες των POS με τις ταμειακές μηχανές..Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2024
Θα καταβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά τα ενοίκια κατοικιών και καταστημάτων η γραφείων.

Μειώνεται στα 50 ευρώ από 100 ευρώ σήμερα το απλοποιημένο τιμολόγιο συναλλαγών.
Πιθανή θεωρείται η μείωση των μοναδικών συντελεστών καθαρού κέρδους για τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης του καθαρού κέρδους για την εφορία.

Όλες οι συναλλαγές άνω των 200ευρώ αντί 500 ευρώ σήμερα θα γίνονται υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα.

Οι πληρωμές σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών(γιατροί,δικηγόροι,υδραυλικοί,ηλεκτρολόγοι,ψυκτικοί,κομμωτήρια κλπ) που ανήκουν που ανήκουν στις ομάδες υψηλής φοροδιαφυγής θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω POS.

Θα αναγνωρίζονται στους επαγγελματίες μόνο οι δαπάνες- έξοδα που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και θα εγγράφονται στο myData ώστε να εκπτίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.

Τα δελτία αποστολής και διακίνησης αγαθών σε όλη τη χώρα (αγροτικά προιόντα,οικοδομικά υλικά,αναλώσιμα υλικά κλπ) θα εκδίδονται ηλεκτρονικά και θα διαβιβάζονται on line στην ΑΑΔΕ.Το μέτρο ήδη ψηφίστηκε από τη Βουλή και εντάσσεται στα έργα υλοποίησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θα κλειδώνουν τα στοιχεία που δηλώνονται στο my Data για τις δηλώσεις Ε3 και ΦΠΑ ώστε να μην τροποποιούνται από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Αυξάνονται δραστικά τα πρόστιμα και οι κυρώσεις για όσους δεν κόβουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Τα τιμολόγια και οι αποδείξεις θα αναρτώνται στα ηλεκτρονικά βιβλία (επανέρχονται σε ηλεκτρονικά μορφή) ώστε να γίνονται αποδεκτά από την εφορία.

Περισσότερα κίνητρα για όσους θα πληρώνουν με χρεωστικές η πιστωτικές κάρτες για παροχή υπηρεσιών.

Τα προνοιακά επιδόματα(ύψους 3 δις ευρώ ετησίως ) θα χορηγούνται,σε ποσοστό 50%, μέσω προπληρωμένων καρτών .Μόνο για το υπόλοιπο 50% θα μπορεί να γίνει ανάληψη μετρητών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα