back to top
17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

17.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Νέα καταδίκη για τον πρώην πρόεδρο της Γουατεμάλας Ότο Πέρες Μολίνα

Διαβάστε επίσης

Δικαστήριο της Γουατεμάλας επέβαλε χθες Τετάρτη ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και διαφθορά στον πρώην πρόεδρο Ότο Πέρες Μολίνα (2012-2015), που είχε ήδη καταδικαστεί να εκτίσει άλλα 16 χρόνια για χωριστή υπόθεση, την πολύκροτη υπόθεση απάτης και διαφθοράς που τον εξανάγκασε να παραιτηθεί το 2015.

Ο κ. Πέρες, 72 ετών, που παραδέχθηκε την ενοχή του, είδε την ποινή του να μειώνεται κατά το ήμισυ. Θα κληθεί επίσης να καταβάλει πρόστιμο τριών και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ανήκε -μαζί με την πρώην αντιπρόεδρό του Ροξάνα Βαλδέτι- σε κύκλωμα που έλαβε δωροδοκίες εκατομμυρίων δολαρίων σε αντάλλαγμα για την ανάθεση 70 και πλέον δημοσίων συμβάσεων σε διάφορες εταιρείες.

Η κυρία Βαλδέτι είχε ήδη καταδικαστεί για άλλες δυο υποθέσεις διαφθοράς, ανάμεσά τους αυτή των τελωνείων, για την οποία ο Ότο Πέρες Μολίνα καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη.

Ο στρατηγός ε.α. παραιτήθηκε από την προεδρία της Γουατεμάλας την 3η Σεπτεμβρίου 2015 και προφυλακίστηκε την ίδια ημέρα, μετά το σκάνδαλο το οποίο έφεραν στο φως η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά της Ατιμωρησίας στη Γουατεμάλα (CICIG) σε συνεργασία με την Ειδική Εισαγγελία κατά της Ατιμωρησίας (FECI).

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα