back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Δ. Σταμενίτης: Προτεραιότητα η συλλογή και αποτέφρωση των νεκρών ζώων

Διαβάστε επίσης

Στο επίκεντρο των προσπαθειών του υπουργείου είναι η στήριξη των δήμων και των περιφερειών στη συλλογή, καύση ή αποτέφρωση των νεκρών ζώων αλλά και η τροφοδοσία με ζωοτροφές των κοπαδιών που έχουν διασωθεί», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης.

Πρόσθεσε ότι «μαζί με την ενίσχυση του ΕΛΓΑ συνεχίζονται οι καταγραφές και γι’ αυτό έχουν λειτουργήσει δύο γραμμές επικοινωνίας για να δηλώνονται οι απώλειες ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην Πολιτική Προστασία και στην περιφέρεια για την καταγραφή των αναγκών και τη μεταφορά των ζωοτροφών η οποία γίνεται ακόμα και με ελικόπτερα».

Ο κ. Σταμενίτης τόνισε πως μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί 70.000 νεκρά ζώα και 35.000 από αυτά τα έχουν διαχειριστεί από τα συνεργεία των Δήμων και της Περιφέρειας: «το πρόβλημα που υπάρχει για να προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία είναι πως υπάρχουν αρκετά σημεία που δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα πρόσβασης. Όταν θα καταστεί εφικτή τότε θα αυξηθεί και ο αριθμός των διαχειριζόμενων νεκρών ζώων» και σημείωσε πως «τα συνεργεία δήμων και περιφερειών συγκεντρώνουν τα νεκρά ζώα σε χώρους υγειονομικής ταφής και σε σημεία που υπάρχουν κατάλληλα για καύση ενώ άλλα καταλήγουν στο αποτεφρωτήριο στη Λάρισα τηρώντας στις διαδικασίες τους κανόνες ασφάλειας που ορίζονται από το υπουργείο Υγείας».
 
Παράλληλα επεσήμανε πως «έχει γίνει προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να συνδράμει στις επιτροπές κρατικής αρωγής για την επίσπευση της καταγραφής του ζωικού κεφαλαίου και να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις».

Τέλος ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε «οι προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ θα δοθούν πολύ γρήγορα με προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους -καθώς τα ζώα είναι ήδη καταγεγραμμένα- και εφόσον ολοκληρωθεί θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα