back to top
30 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

30 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Κ. Σκρέκας: Τέσσερα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας – Τι προβλέπεται για τη Θεσσαλία

Διαβάστε επίσης

Δέσμη τεσσάρων μέτρων για την πάταξη της αισχροκέρδειας ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ειδικότερα από σήμερα, ειδική σήμανση θα φέρουν προϊόντα των σούπερ μάρκετ στα οποία θα γίνει μείωση από τους προμηθευτές τουλάχιστον 5% στην τιμή για διάστημα πέραν των έξι μηνών. Η μείωση θα πρέπει να είναι πέραν των προσφορών και των εκπτώσεων. Ως τιμή αναφοράς λαμβάνεται η μέση τιμή ραφιού που ίσχυε στις 19 Σεπτεμβρίου 2023. Αν κάποια εταιρεία δηλώσει λάθος στοιχεία θα έχει πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά κωδικό.

Στο μικροσκόπιο των ελεγχτικών μηχανισμών μπαίνει όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, στο εξής τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ πρέπει να κοινοποιούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης, τους τιμοκαταλόγους που παίρνουν από τους προμηθευτές, είτε για βιομηχανικά προϊόντα είτε για οπωροκηπευτικά. Με τον τρόπο αυτό θα γίνεται διασταύρωση στοιχείων και έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας . Στα οπωροκηπευτικά τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90 εκατ. υποχρεούνται να κοινοποιούν τις τιμές των βασικών αγαθών. Οι τιμές θα δημοσιοποιούνται.

Σύμμαχος, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, στην πάταξη της αισχροκέρδειας είναι ο καταναλωτής και για τον λόγο αυτό αναβαθμίζεται το σύστημα καταγγελιών, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται εφαρμογή στα κινητά για υποβολή καταγγελιών των χρηστών .

Πλαφόν στο νερό

Μπαράζ ελέγχων από κλιμάκια της ΔΙΜΕΑ για να ελεγχθεί η αγορά και έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις.Πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία.

Τέσσερα μέτρα στη Θεσσαλία

Ο υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε τα μέτρα που έχουν ληφθεί ειδικά για τη Θεσσαλία.

  1. Πλαφόν στο νερό
  2. Πλαφόν κέρδους σε όλες τις εταιρίες για διατροφή
  3. Μείωση των τιμών έως και 20% από τις αλυσίδες πώλησης τροφίμων, ηλεκτρικών συσκευών και ύπνου να χαμηλώσουν τι τιμές τους
  4. Αποστολή κλιμακίων ελέγχου από τη ΔΙΜΕΑ . Έχουν ήδη διαπιστωθεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 110.000 ευρώ την τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλία.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα