back to top
24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Βέλγιο: Σάλος από το ντοκιμαντέρ με τις μαρτυρίες σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς – Οι ευθύνες του Βατικανού

Διαβάστε επίσης

Σάλο έχει προκαλέσει στο Βέλγιο ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες θυμάτων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς και ανθρώπους της εκκλησίας.

Η φλαμανδική δημόσια τηλεόραση VRT φέρνει στο προσκήνιο τόσο τις περιγραφές των θυμάτων, αλλά και τις ευθύνες ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων της ρωμαιοκαθολικής εκκλησιας στο Βέλγιο, όπως ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ, ο οποίος ήταν πρώην επίσκοπος της Μπριζ. Το 2010, ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ παραδέχθηκε ότι κακοποιούσε επί 12 χρονια σεξουαλικά τον ανιψιό του, Μαρκ.

O εξέχων Βέλγος επίσκοπος Αμβέρσας Γιόχαν Μπόνι ( φωτο)  επέκρινε εχθές, Τετάρτη , το Βατικανό για την αποτυχία του να καθαιρέσει τον πρώην επίσκοπο Ρότζερ Βαν Γκελουέ,  οδηγώντας  απογοήτευση τους πιστούς . Ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ έγινε σύμβολο στο Βέλγιο της υποκρισίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κακοποίησης στις τάξεις της.

“Εμείς, οι (Βέλγοι) επίσκοποι, ζητάμε εδώ και χρόνια μια αντίδραση. Οι επιστολές υπάρχουν, οι συζητήσεις. Όλα σημειώνονται σε καταλόγους. Πότε θα έχουμε μια αντίδραση; Και γιατί δεν λαμβάνουμε μία;” δήλωσε ο επίσκοπος της Αμβέρσας, στην ιστοσελίδα του ραδιοτηλεοπτικού φορέα VRT.

Το ντοκιμαντέρ του VRT αποκαλύπτει συνομιλία μεταξύ του Ρότζερ Βαν Γκελουέτων και του καρδινάλιου Γκόντφριντ Ντάνελς, η γεμάτη κατανόηση αντίδραση του οποίου προς τον βιαστή πρώην επίσκοπο, έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις: «Συγγνώμη, ακούω ότι ζητείς συγχώρεση» λέει ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς στον Ρότζερ Βαν Γκελουέ με εκείνον να απαντά: «Σας ζητώ συγγνώμη, αν μπορείτε να με συγχωρήσετε». Ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς συνεχίζει λέγοντας: «Όπως σε βλέπω, υποφέρεις κι εσύ από αυτό και όχι μόνο ο Μαρκ». Το θύμα, ο Μαρκ Βαν Γκελουέ τον ρωτά με τη σειρά του «γιατί λυπάσαι αυτόν και όχι εμένα;»

Ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς, όπως αποκαλύπτεται μάλιστα, είχε προσεγγίσει ένα από τα θύματα του πρωην επισκόπου της Μπρίζ και προσπάθησε να κρατήσει το σκάνδαλο μυστικό μέχρι να συνταξιοδοτηθεί ο επίσκοπος.

Οι φήμες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από κληρικούς στη συντριπτικά ρωμαιοκαθολική χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων οργίαζαν εδώ και γενιές, και αφορά  σχεδόν κάθε καθολικό σχολείο ή ενορία. Ωστόσο, οι αποδείξεις ήταν σπάνιες μέχρι τώρα.

Στον απόηχο του σκανδάλου, μια ειδική επιτροπή συνέταξε μια έκθεση με συγκλονιστικές μαρτυρίες για την κακοποίηση εκατοντάδων θυμάτων από καθολικούς κληρικούς, ορισμένα από τα οποία ήταν μόλις δύο ετών, και ανέφερε ότι η κακοποίηση οδήγησε σε τουλάχιστον 13 αυτοκτονίες. Ο επικεφαλής της επιτροπής δήλωσε ότι στην πραγματικότητα η κακοποίηση ήταν ακόμη χειρότερη, αλλά πολλά θύματα δεν μπορούσαν ακόμη να μιλήσουν.

Παρά τις πράξεις του και την δέσμευσή του να μετακομίσει “κάπου κρυφά” για να αναλογιστεί τα λάθη του, ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ  παραιτήθηκε από την επισκοπή της Μπριζ, αλλά αρνήθηκε να εισακούσει τις πολλές εκκλήσεις να εγκαταλείψει εντελώς την ιεροσύνη.

Το 2011 μίλησε για τη σεξουαλική κακοποίηση  παιδιών ως “ένα μικρό παιχνίδι”, που δεν περιλάμβανε “σκληρό σεξ” και αρνήθηκε ότι ήταν παιδόφιλος, καθώς “ποτέ δεν ένιωσε την παραμικρή έλξη για ένα παιδί”. Προσπαθώντας να μετατρέψει το θύμα σε συνεργό, είπε: “Είχα την ισχυρή εντύπωση ότι ο ανιψιός μου δεν τον πείραζε καθόλου. Το αντίθετο μάλιστα”.

Ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ δεν τιμωρήθηκε ποτέ από το Βατικανό. Σήμερα διατηρεί τον τίτλο του ιερέα και του επισκόπου. Μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ, η διάσκεψη των επισκόπων του ζήτησε να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.

. «Τα γεγονότα ήταν σε μεγάλο βαθμό καταγεγραμμένα, υπενθυμίζει ο Τόμμι Σολτέ εκπρόσωπος των επισκόπων του Βελγίου, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ να μην είναι πλέον επίσκοπος και να μην είναι πλέον ιερέας». Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων ζητεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Το δίκτυο rtl σημειώνει ότι σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουικενμπόρν θα συναντηθούν με εκπροσώπους θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράττουν ιερείς, καθώς και με τον επίσκοπο Αμβέρσας Γιόχαν Μπόνι

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ , The Independent

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα