back to top
25.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

25.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Αδ. Γεωργιάδης: Περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών από το 2025

Διαβάστε επίσης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει αυτό να γίνει σε δύο δόσεις: κατά 0,50% το 2025 και κατά 0,50% το 2027, καθώς ο δημοσιονομικός χώρος δεν επιτρέπει μείωση από το 2024 ένεκα και των ιδιαίτερων συνθηκών λόγω των φυσικών καταστροφών.

Συνυπολογιζόμενης της υποχώρησης κατά 4% που έχει ήδη συντελεστεί, η τελική μείωση θα φθάσει το 5%.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την εξασφάλιση του δημοσιονομικό χώρου, ο οποίος θα επιτρέψει την περαιτέρω μείωση των εισφορών.

Σημείο προβληματισμου, όπως υπογράμμισε, αποτελεί η διασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος:
«…πρέπει να βρούμε την ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού μας συστήματος (σσ και της μείωσης των εισφορών). Αυτός είναι ίσως και ο πλέον κρίσιμος παράγοντας σε μια οικονομία διότι αν το συνταξιοδοτικό σου σύστημα καταρρεύσει τότε καταρρέει η οικονομία συνολικά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης

Υπενθυμίζεται ότι στο 1,7 δις ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση του β’ τριμήνου για την ελληνική οικονομία, από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Παράλληλα, το χρέος που έχει συσσωρευτεί στο ΚΕΑΟ και επιβαρύνει την Κοινωνική Ασφάλιση, έχει φτάσει στα 46,5 δισ. ευρώ, κατά το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα