back to top
17.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

17.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Μεσανατολικό: Ευθείες απειλές από το Ιράν – Έτοιμο να αντιμετωπίσει «δύο μέτωπα» δηλώνει το Ισραήλ

Διαβάστε επίσης

Την ώρα που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται σε εξέλιξη για ένατη ημέρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις φέρεται να ανέβαλαν τη σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή τους στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια ώρα το Ισραήλ εμφανίζεται προετοιμασμένο να πολεμήσει σε «δύο ή περισσότερα μέτωπα», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ο οποίος πρόσθεσε ότι η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.

Ιράν: Δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί παρατηρητές 

Εν τω μεταξύ νέες απειλές για κλιμάκωση της κρίσης με μια γενικευμένη σύρραξη εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, τονίζοντας ότι εάν δε σταματήσουν οι επιθέσεις των Ισραηλινών το Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει απλός παρατηρητής, σημειώνοντας παράλληλα ότι  εάν το «πεδίο του πολέμου επεκταθεί, σημαντικές βλάβες θα υποστεί η Αμερική».

«Στείλαμε το μήνυμα στο σιωνιστικό καθεστώς μέσω των συμμάχων του ότι αν δεν σταματήσει τις θηριωδίες στην Γάζα, το Ιράν δεν μπορεί να παραμείνει απλώς παρατηρητής», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.

Στο ίδιο ύφος ήταν οι δηλώσεις του ιρανού υπουργού και νωρίτερα, ο οποίος προειδοποίησε, ότι «αν δεν σταματήσουν οι σιωνιστικές επιθέσεις, τα χέρια όλων των πλευρών στην περιοχή βρίσκονται στην σκανδάλη».

Μπλίνκεν: Οι Άραβες δεν επιθυμούν διεύρυνση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή

Οι αραβικές χώρες που επισκέφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν αυτή την εβδομάδα είναι «αποφασισμένες ότι η σύρραξη δεν θα διευρυνθεί», διαβεβαίωσε ο ίδιος αναχωρώντας από το Κάιρο με κατεύθυνση το Ισραήλ.

«Κανείς δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά αλλού», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που οι συγκρούσεις στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο δημιουργούν ανησυχίες για διεύρυνση του πολέμου.

«Οι αραβικές πρωτεύουσες που επισκέφθηκα χρησιμοποιούν τα δικά τους κανάλια για να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα συμβεί», πρόσθεσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Εκτοπισμοί και θύματα 

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν από τον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχετική εντολή του Ισραήλ.

Ο φόρος αίματος, εκατέρωθεν, είναι βαρύς. Πάνω από 2.670 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 9.600 τραυματίστηκαν, ενώ ο αντίστοιχος απολογισμός για τους Ισραηλινούς είναι 1.400 νεκροί και 3.400 τραυματίες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα