back to top
18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

18.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Σε Ισραήλ και Αίγυπτο αύριο ο Όλαφ Σολτς – Η Άγκυρα συζητά με τη Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων

Διαβάστε επίσης

Η ΕΕ ξεκινά επιχείρηση αερογέφυρας για παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία αποτελείται από πολλές πτήσεις προς την Αίγυπτο για να μεταφερθούν προμήθειες σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στο έδαφος της Γάζας.

Οι δύο πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα, μεταφέροντας ανθρωπιστικό φορτίο από τη UNICEF, συμπεριλαμβανομένων ειδών που σχετίζονται με τη διαμονή, φαρμάκων και κιτ υγιεινής, σημειώνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Μετά τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ και τα επακόλουθά της, που οδήγησαν σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση για τον λαό της Γάζας, η ΕΕ συνεχίζει να εντείνει την επείγουσα βοήθειά της στον παλαιστινιακό λαό, επισημαίνει.

Αυτή η επιχείρηση μέσω της ευρωπαϊκής ικανότητας ανθρωπιστικής απάντησης (Εuropean Humanitarian Response Capacity ) θα διευκολύνει την παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Πρόσθετα είδη έκτακτης ανάγκης από τα εν λόγω αποθέματα της ΕΕ είναι διαθέσιμα και έτοιμα να αποσταλούν όταν ζητηθούν από εταίρους στον τομέα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ τριπλασίασε την ανθρωπιστική της βοήθεια σε πάνω από 75 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των αμάχων που έχουν ανάγκη στη Γάζα. Η χρηματοδότηση θα διοχετευθεί μέσω επιλεγμένων εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ που δραστηριοποιούνται επιτόπου.

Ιστορικό

Η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια σε Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη από το 2000, υποστηρίζοντας ευάλωτες οικογένειες που πλήττονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σοκ.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ διοχετεύεται αποκλειστικά μέσω εγγεγραμμένων ανθρωπιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών του ΟΗΕ, διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) και διεθνών οργανισμών όπως η οικογένεια Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου. Οι οργανισμοί-εταίροι της ΕΕ υποχρεούνται να ακολουθούν τα υψηλότερα πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των αυστηρών απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων και υπόκεινται σε παρακολούθηση και επιθεώρηση από ειδικούς της ΕΕ.

Επιπλέον, η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ παρέχεται πάντα με βάση τις ανθρωπιστικές αρχές: αμεροληψία, ουδετερότητα, ανεξαρτησία και ανθρωπιά.

Γερμανία: Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει αύριο στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ και ακολούθως στην Αίγυπτο, προκειμένου αφενός να εκφράσει την στήριξή του στο Ισραήλ και αφετέρου να προωθήσει την προσπάθεια αποτροπής επέκτασης της κρίσης. Θα είναι ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης που επισκέπτεται το Ισραήλ μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς.

«Μου είναι σημαντικό να εκφράσω με πολύ έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη μας προς το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς», δήλωσε νωρίτερα απόψε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη Σύνοδο Κορυφής της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Τίρανα. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο καγκελάριος θέλει, όπως είπε, να συζητήσει «συγκεκριμένα πρακτικά ζητήματα», όπως την κατάσταση ασφάλειας στη χώρα και την οργάνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά και την προσπάθεια αποτροπής επέκτασης της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σολτς θα μεταβεί κατόπιν στο Κάιρο. «Η αποτροπή της περαιτέρω ανάφλεξης απαιτεί εποικοδομητικές συνομιλίες με πολλές χώρες της περιοχής. Πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους, να αναπτύσσουμε μια προοπτική η οποία θα μπορεί να αποτρέψει μια τέτοια κλιμάκωση», δήλωσε και επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί απέναντι «στη βάναυση τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς. «Επρόκειτο για μια πράξη τρομοκρατίας που ήταν ανεύθυνη, είχε τρομακτικές συνέπειες, σκότωσε και ταπείνωσε απίστευτο αριθμό ανθρώπων. Το Ισραήλ έχει επομένως το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», πρόσθεσε.

Η Άγκυρα συζητά με τη Χαμάς για “απελευθέρωση” των ομήρων

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για το “ενδεχόμενο” απελευθέρωσης των ομήρων, που κρατούνται μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αμάχων”, σημείωσε το υπουργείο.

Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Μεσάλ δηλώνει ότι μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί

Ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάλ δήλωσε σήμερα ότι μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων περιλαμβάνονται υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από τη μεραρχία στη Γάζα.

Ο Μεσάλ, ο οποίος ηγείται τώρα του γραφείου της Χαμάς που είναι αρμόδιο για την παλαιστινιακή διασπορά, δήλωσε ότι υπάρχουν 6.000 άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές που “θέλουμε να απελευθερωθούν” σε ανταλλαγή με Ισραηλινούς αιχμαλώτους.

Ο εκτοπισμός (των Παλαιστινίων) θα βλάψει την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα αραβικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, τόνισε.

Η Χεζμπολάχ ευτυχώς κάνει βήματα αλλά η μάχη χρειάζεται περισσότερα, δήλωσε ο Μεσάλ.

Ο Μεσάλ είπε σε συνέντευξή του στο δίκτυο Al Araby TV ότι η οργάνωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να χρησιμοποιήσει τους αιχμαλώτους ως μοχλό για την απελευθέρωση 6.000 Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με το κανάλι της Χαμάς στο Telegram.

Ο πρόεδρος Πούτιν εκφράζει στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου τη βούλησή του να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου – για πρώτη φορά μετά την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος – υπογραμμίζοντας πως η Μόσχα είναι έτοιμη να μεσολαβήσει για τον τερματισμό της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση και «να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Νωρίτερα ο Νετανιάχου τόνισε στον πρόεδρο των ΗΑΕ ότι το  Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς.

Τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είχε σήμερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις περιφερειακές εξελίξεις και τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πολιτών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι «το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς». Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν αθώοι.

Το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ (WAM) ανέφερε πως ο πρόεδρος Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ είχε επικοινωνία με αρκετούς ηγέτες αραβικών και δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, με στόχο «να σταματήσει η βία και η κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς και να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για να διασφαλιστεί ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για την «προστασία των αμάχων, προκειμένου να μην υποφέρουν περισσότερο» λόγω την επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή, ζητώντας «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για τη μεταφορά βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφώνησαν το 2020 να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την “καταστροφική αύξηση” του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και για ενδεχόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε “περιφερειακό πόλεμο”.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν εξέφρασε την “εντονότατη ανησυχία του απέναντι στην κλιμάκωση των ευρείας κλίμακας εχθροπραξιών, που συνοδεύεται από την καταστροφική αύξηση του αριθμού των θυμάτων μεταξύ των αμάχων και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας”, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τους ηγέτες του Ιράν, της Αιγύπτου, της Συρίας και της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι ηγέτες εξέφρασαν ομόφωνα την ανάγκη “άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την επίτευξη ανθρωπιστικής εκεχειρίας ώστε να παρασχεθεί επειγόντως βοήθεια σε όλους όσοι χρήζουν ανάγκης”, πρόσθεσε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση.

Οι ομόλογοι του Πούτιν “υπογράμμισαν τη σοβαρότητα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την ανάγκη άρσης του αποκλεισμού για την επείγουσα προμήθεια φαρμάκων, τροφίμων και άλλων ζωτικής σημασίας αγαθών”.

“Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν και ως προς την πιθανότητα η σύγκρουση να εξελιχθεί σε περιφερειακό πόλεμο”, πρόσθεσε επίσης το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να “συντονίσει τις προσπάθειες με όλους τους εποικοδομητικούς εταίρους ώστε να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό οι εχθροπραξίες και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση”, και μέσω του σχεδίου απόφασης που κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Ρωσία, που στοχεύει στην επίτευξη “άμεσης, ισορροπημένης και μη πολιτικοποιημένης ανθρωπιστικής εκεχειρίας”.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε άλλη μια φορά ότι η βιώσιμη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης προϋποθέτει την “ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους”.

Ο Πούτιν συνομίλησε με τους προέδρους της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι, του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, προτού επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η συνεχιζόμενη κρίση βρίσκεται “στο επίκεντρο της προσοχής του προέδρου” Πούτιν, διαβεβαίωσε ο διπλωματικός του σύμβουλος Γιούρι Ουσάκοφ.

Η Ρωσία διατηρεί κατά παράδοση καλές σχέσεις τόσο με τις ισραηλινές όσο και με τις παλαιστινιακές αρχές, καθώς και με αρκετούς περιφερειακούς παράγοντες όπως η Συρία, η Αίγυπτος και το Ιράν. Είναι επίσης μέλος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή — μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον ΟΗΕ — που συγκροτήθηκε για να έχει μεσολαβητικό ρόλο στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ισραήλ: Μια επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα έχει “στρατηγική σημασία”, δηλώνει εκπρόσωπος του στρατού

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ θα είναι “στρατηγικής σημασίας”.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για ενδεχόμενη επίσκεψη του Μπάιντεν, την οποία ισραηλινά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πιθανή αυτήν την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι απάντησε ότι μια “επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ έχει στρατηγική σημασία”.

“Η στρατηγική της σημασία είναι για όλη τη Μέση Ανατολή όπως και ο αντίκτυπος που ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών έρχεται στο Ισραήλ σε καιρό πολέμου”, δήλωσε ο Χαγκάρι.

“O χρόνος πιέζει για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων”, προειδοποιεί η Τεχεράνη

O Ιρανός υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι ο χρόνος πιέζει “για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων” ώστε “η εξάπλωση” του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να μην γίνει “αναπόφευκτη”.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τυνησίας, της Μαλαισίας και του Πακιστάν, ο Χοσεϊν Αμίρ-Αμπντολαχιάν “επέμεινε στο γεγονός ότι ο χρόνος πιέζει για την εξεύρεση πολιτικών λύσεων, η πιθανή εξάπλωση του πολέμου σε άλλα μέτωπα προσεγγίζει ένα αναπόφευκτο στάδιο”, σύμφωνα με μήνυμα που ανάρτησε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Για τον λόγο αυτό, υπογράμμισε “την ανάγκη να σταματήσουν αμέσως τα εγκλήματα και οι φόνοι του σιωνιστικού καθεστώτος και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια” στη Γάζα.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε ήδη προειδοποιήσει την Κυριακή, στο τέλος μιας περιοδείας στο Ιράκ, τον Λίβανο, τη Συρία και το Κατάρ ότι “κανείς” δεν μπορεί να “εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης” εάν το Ισραήλ εξαπολύσει μια χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, προειδοποίησε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι μια “χερσαία επίθεση” του ισραηλινού στρατού στη Γάζα “θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μακρύ πόλεμο και σε πολλά μέτωπα”, σύμφωνα με μήνυμα που έστειλε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί, ένας από τους πολιτικούς του συμβούλους.

Κατά τη διάρκεια άλλης τηλεφωνικής συνομιλίας, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο Ραϊσί δήλωσε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να “συνεργαστεί με την Τουρκία και άλλες μουσουλμανικές χώρες” για να “στείλει ανθρωπιστική βοήθεια” στη Γάζα μετά το αναμενόμενο άνοιγμα του σημείου διέλευσης με την Αίγυπτο, σύμφωνα με την προεδρία.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν συνάντησε τα υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που έχει την εξουσία από το 2007 και υποστηρίζεται από την Τεχεράνη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα στις 22:00 ώρα Γκρίνουιτς (01:00 αύριο Τρίτη, ώρα Ελλάδας) για τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, επιβεβαίωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για δύο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος.

Η Ρωσία διένειμε την Παρασκευή στα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία και καλεί για “άμεση βιώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που θα τηρηθεί πλήρως” και για “ανεμπόδιστη” ανθρωπιστική πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας που βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Η Βραζιλία που προεδρεύει αυτόν τον μήνα του Συμβουλίου, θα υποβάλει επίσης ένα κείμενο που καταδικάζει “τις απεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς”, σύμφωνα επίσης με διπλωματικές πηγές.

Το κείμενο που προτείνει η Μόσχα και το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καταδίκαζε “σθεναρά όλη τη βία και τις εχθροπραξίες απέναντι στους αμάχους και όλες τις πράξεις τρομοκρατίας”.

Όμως μέχρι και χθες, Κυριακή, το σχέδιο ψηφίσματος δεν ανέφερε τη Χαμάς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κυρίως επέμειναν το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταδικάσει σαφώς τις “απεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες” του παλαιστινιακού ισλαμικού συστήματος που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου επίθεση έκτασης χωρίς προηγούμενο εναντίον του Ισραήλ.

Για να υιοθετηθεί, ένα ψήφισμα χρειάζεται την έγκριση τουλάχιστον εννέα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου, χωρίς να προβάλει βέτο ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη (Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα).

Ισραήλ: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ εκφράζει την υποστήριξή του στην αναμενόμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Υπέρ της αναμενόμενης χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας τάχθηκε σήμερα ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατά την ομιλία του στην Κνεσέτ. «Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να βάλουμε τέλος. Θα φέρουμε πίσω τους ομήρους και δεν θα υπάρχει πλέον Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», υποστήριξε μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ο οποίος δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, προέβλεψε ότι θα χρειαστεί «χρόνος και σημαντική (στρατιωτική) δύναμη» για αυτήν την επιχείρηση. «Εάν δεν αρέσει στον (υπόλοιπο) κόσμο, ας μην του αρέσει. Δεν δολοφονήθηκαν τα παιδιά του (υπόλοιπου) κόσμου, αλλά τα δικά μας παιδιά», είπε και συμπλήρωσε πως σκοτώθηκε ο καλύτερος φίλος της κόρης του.

Υπογράμμισε επίσης πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου βεβαιωθεί πως δεν θα επαναληφθεί ποτέ ξανά επίθεση ανάλογη με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

Βρετανία: «Ήταν ένα πογκρόμ» δηλώνει ο πρωθυπουργός Σούνακ για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς – Ανακοίνωσε αύξηση βοήθειας στους Παλαιστινίους

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ χαρακτήρισε «πογκρόμ» τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ανακοινώνοντας παράλληλα αύξηση της βρετανικής ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως τουλάχιστον έξι Βρετανοί υπήκοοι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης.

«Θα έπρεπε να το πούμε με το όνομά του. Ήταν ένα πογκρόμ», είπε ο Σούνακ για τις επιθέσεις της Χαμάς.

«Ο φρικτός χαρακτήρας αυτών των επιθέσεων σημαίνει ότι είναι δύσκολο να ταυτοποιηθούν πολλοί από τους νεκρούς, αλλά με βαριά καρδιά αναφέρω στη Βουλή (των Κοινοτήτων) ότι τουλάχιστον έξι Βρετανοί πολίτες σκοτώθηκαν, άλλοι δέκα αγνοούνται, και υπάρχουν φόβοι ότι ορισμένοι από αυτούς είναι νεκροί», τόνισε.

Επιπλέον ανέφερε πως η βρετανική κυβέρνηση αυξάνει το ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό κατά το ένα τρίτο με 10 εκατομμύρια λίρες (11,5 εκατομμύρια ευρώ).

«Αυξάνουμε τη βοήθειά μας κατά ένα τρίτο με επιπλέον υποστήριξη 10 εκατομμυρίων λιρών. Μια οξεία ανθρωπιστική κρίση εξελίσσεται στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε», είπε ο Σούνακ στη Βουλή.

«Πρέπει να υποστηρίξουμε τον παλαιστινιακό λαό γιατί και αυτός είναι θύμα της Χαμάς.

Αρχηγός υπηρεσίας ασφαλείας Ισραήλ: Αποτύχαμε να αποτρέψουμε την επίθεση της Χαμάς, είμαι προσωπικά υπεύθυνος

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Σιν Μπετ δήλωσε ότι είναι προσωπικά υπεύθυνος για την παροχή ανεπαρκούς προειδοποίησης ότι επίκειται επίθεση μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, είχαν εντοπιστεί ασυνήθιστες κινήσεις στη Λωρίδα της Γάζας τις ώρες πριν από την έναρξη της επίθεσης – αλλά τα σημάδια αυτά απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Ο Ρόνεν Μπαρ, επικεφαλής της υπηρεσίας, δήλωσε ότι θα υπάρξει πλήρης έρευνα – αλλά προς το παρόν, οι μάχες παραμένουν στο επίκεντρο.

Το Ιράν υποστηρίζει τους Παλαιστινίους αλλά οι ομάδες “αντίστασης” αποφασίζουν ανεξάρτητα δηλώνει ο πρόεδρος Ραϊσί

Η υποστήριξη των Παλαιστινίων είναι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν αλλά οι ομάδες “αντίστασης” λαμβάνουν τις δικές τους ανεξάρτητες αποφάσεις, δήλωσε ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί στον Ρώσο ομόλογό του κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται δήλωση του Ραϊσί προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν: “Υπάρχει πιθανότητα η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων να επεκταθεί και σε άλλα μέτωπα”

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα το Ιράν να μην αναμιχθεί στη διένεξη μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Όποιος παίζει με τη φωτιά σε αυτήν την κατάσταση, ρίχνει λάδι στη φωτιά ή την ανάβει με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, θα πρέπει να το σκεφτεί προσεκτικά. Σας συμβουλεύουμε να μην το κάνετε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Σεμπάστιαν Φίσερ, αναφερόμενος στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν το Σάββατο στο Κατάρ με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα