back to top
34.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

34.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Ακύρωσε ο Αμπάς τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν στην Ιορδανία μετά την ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομεία στη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Η Ιορδανία θα φιλοξενήσει την Τετάρτη σύνοδο κορυφής στο Αμάν με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του ηγέτη της Αιγύπτου για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες από τον πόλεμο της Γάζας στην περιοχή, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Στη σύνοδο θα συμμετείχε και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά την ισραηλινή επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα στην οποία εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσε υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Ο υψηλόβαθμος Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Αμπάς επιστρέφει από το Αμάν στη Ραμάλα, την έδρα της κυβέρνησής του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση της ευρύτερης Παλαιστινιακής ηγεσίας.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναχωρήσει αρχικά για το Τελ Αβίβ και στη συνέχεια για το Αμάν της Ιορδανίας, σε ένα ταξίδι που θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την επιρροή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή: ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να εκφράσει ταυτόχρονα τη στήριξή του στο Ισραήλ, να διαπραγματευτεί έναν μηχανισμό παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και να προλάβει μια ευρύτερη κλιμάκωση της κρίσης.

Αφού καθησυχάσει τον ισραηλινό λαό για την αλληλεγγύη που θα συνεχίσουν να επιδεικνύουν οι ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ, όπως είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Ιορδανία για να συναντηθεί με τρεις Άραβες ηγέτες, τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄και τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. «Θα επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τη μεγάλη πλειονότητα του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα», είπε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Αυτό το ταξίδι-αστραπή, που θα διαρκέσει περίπου 24 ώρες, θυμίζει την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο, τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο 80χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος θα επισκεφθεί άλλη μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο –στην ενδέκατη ημέρα του πλέον– στην οποία οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί αταλάντευτη υποστήριξη.

Όμως οι συγκρίσεις σταματούν εδώ. Αυτήν τη φορά το ταξίδι δεν έμεινε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την τελευταία στιγμή, η υποδοχή που επιφυλάσσεται στον Μπάιντεν δεν αναμένεται, όπως στο Κίεβο, ανεπιφύλακτα θερμή και το διακύβευμα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Μετά την επίθεση της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έχει «καθήκον» να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την επίθεση της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ. Καθώς ο ισραηλινός στρατός, που ήδη βομβαρδίζει αδιάκοπα τη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζεται για μια χερσαία επιχείρηση, ο Μπάιντεν ξέρει ότι ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής αυξάνεται ώρα με την ώρα.

Στις επαφές του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο διατηρεί ψυχρές σχέσεις, ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να πετύχει την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αποκλεισμένο θύλακα. Στην Ιορδανία θα χρειαστεί να λάβει κυρίως από την επιφυλακτική Αίγυπτο τη διαβεβαίωση ότι θα ανοίξει, έστω και προσωρινά, τα σύνορά της για τους αμάχους που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν ήδη εκτοπιστεί προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Με την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή ο Αμερικανός πρόεδρος, ο αρχηγός του ισχυρότερου στρατού στον κόσμο, θέλει επίσης να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής στην Τεχεράνη και τη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ.

«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προς Θεού, το ισχυρότερο έθνος (…) στην ιστορία του κόσμου. Μπορούμε να στηρίξουμε» την Ουκρανία και το Ισραήλ ταυτόχρονα, δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Ο Μπάιντεν βασίζεται επίσης στις διπλωματικές ικανότητές του: σε μισό αιώνα πολιτικής καριέρας, ο Δημοκρατικός πρόεδρος έχει σχηματίσει, δικαίως ή αδίκως, την πεποίθηση ότι μπορεί να επιλύσει ακόμη και τα πιο περίπλοκα προβλήματα με τις προσωπικές επαφές του.

Επί της ουσίας, δεν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της κατάστασης: κάθε πρόσθετη βοήθεια στο Ισραήλ θα πρέπει να επικυρωθεί από το Κογκρέσο, το οποίο επί του παρόντος έχει παραλύσει καθώς οι σκληροπυρηνικοί του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προσπαθούν να επιβάλουν έναν δικό τους στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Μπάιντεν, που ταυτόχρονα διεξάγει και προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του 2024, δεν επιτρέπεται να δείξει ούτε ίχνος αδυναμίας, πολύ περισσότερο όταν οι ΗΠΑ μετρούν ήδη 30 νεκρούς μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Παράλληλα, σε μια χώρα βαθιά διχασμένη, φοβάται μια έκρηξη βίας και εγκλημάτων μίσους τόσο κατά των Εβραίων όσο και κατά των μουσουλμάνων. Την Κυριακή, ένας ηλικιωμένος άνδρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου ένα 6χρονο αγόρι μουσουλμανικής οικογένειας κοντά στο Σικάγο, σε ένα έγκλημα που χαρακτηρίζεται από την αστυνομία «ρατσιστικό» και συνδεόμενο με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Γερμανία: Συναγερμός για πυραυλική επίθεση στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ετοιμαζόταν να απογειωθεί για Κάιρο

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η αντιπροσωπεία του υποχρεώθηκαν νωρίτερα απόψε να αποβιβαστούν από το γερμανικό κυβερνητικό αεροσκάφος λίγο πριν από την αναχώρησή τους από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Κάιρο, όταν ήχησε συναγερμός για βομβαρδισμούς στην περιοχή τους αεροδρομίου.

Ο κ. Σολτς επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες ακολούθησαν τις οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και ξάπλωσαν στο έδαφος, δίπλα στο αεροπλάνο.

Την επίθεση απέκρουσαν δύο αντιαεροπορικοί πύραυλοι του συστήματος Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος), οι οποίοι έγιναν ξεκάθαρα αντιληπτοί στο αεροδρόμιο, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Λίγη ώρα αργότερα και αφού το αεροσκάφος ελέγχθηκε ενδελεχώς, ο καγκελάριος και οι υπόλοιποι επιβάτες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν για Κάιρο.

Κατά την παραμονή του στο Ισραήλ ο Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε επανειλημμένα να οδηγηθεί σε ασφαλή χώρο εξαιτίας των συνεχόμενων συναγερμών για επιθέσεις από την πλευρά της Χαμάς.

Νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι συζήτησε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ τρόπους να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, με τον Γερμανό καγκελάριο να αναφέρει ότι θα θίξει το θέμα και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φάταχ αλ Σίσι.

«Η Γερμανία και το Ισραήλ είναι ενωμένα ως δημοκρατικά κράτη, ενεργώντας με βάση τη δικαιοσύνη και τον νόμο ακόμη και σε ακραίες καταστάσεις. Συζήτησα με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για τους τρόπους ώστε να επιτραπεί στους ανθρώπους στη Γάζα να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο Σολτς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους αμάχους και να αποτρέψουμε θανάτους αμάχων», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος.

Μετά το Ισραήλ, ο Σολτς θα μεταβεί στην Αίγυπτο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του κάλεσε «τον κόσμο να σταθεί ενωμένος στο πλευρό του Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς» μετά τη φονική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Με τον ίδιο τρόπο που ο κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί ο κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος δίπλα στο Ισραήλ για να νικήσει τη Χαμάς», δήλωσε ο Νετανιάχου.

«Η βαρβαρότητα που είδαμε, που διαπράχθηκε από τους δολοφόνους της Χαμάς φεύγοντας από τη Γάζα, είναι το χειρότερο έγκλημα που διαπράχθηκε κατά των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα», τόνισε.

Την Πέμπτη στο Κάιρο ο Γκουτέρες για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο ‘Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι για την ανθρωπιστική βοήθεια

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται την Πέμπτη στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι κυρίως για την προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα, θα γίνει δεκτός την Πέμπτη στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα από τον Σίσι και “άλλους” αξιωματούχους για να συζητήσει για “την κατάσταση που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή”, δηλαδή τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, δήλωσε κατά την ενημέρωση του Τύπου ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Αναμένεται επίσης να μιλήσει το Σάββατο σε διεθνή διάσκεψη που οργανώνει ο πρόεδρος Σίσι, διευκρίνισε ο Ντουζαρίκ.

Ο εκπρόσωπος δεν είπε εάν ο γενικός γραμματέας θα μεταβεί επίσης στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Γκουτέρες θέλει κυρίως να συζητήσει για την αποδέσμευση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

“Για να μεταφερθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, χρειαζόμαστε ασφαλή σημεία διέλευσης. Δεν μπορούν να μετακινούνται φορτηγά και αυτοκινητοπομπές με ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω βομβαρδισμών”, δήλωσε ο Ντουζαρίκ.

“Γίνονται εντατικές συνομιλίες αυτήν τη στιγμή στις οποίες έχουμε εμπλακεί με ορισμένο αριθμό ενδιαφερόμενων μερών για να δοθεί η βασική ανθρωπιστική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν: χρειάζονται τρόφιμα, νερό, φάρμακα και επειγόντως”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Επίσκεψη Σούνακ στο Ισραήλ εντός των ημερών

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, ανέφερε το Sky News χωρίς να επικαλείται πηγές.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για “κατεπείγουσες συνομιλίες” σχετικά με τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκραντ Σαπς επισκέπτεται σήμερα τις ΗΠΑ για «κατεπείγουσες συνομιλίες» σχετικά με τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, με στόχο να αποτραπεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση και να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Αυτήν την κρίσιμη στιγμή για την παγκόσμια ασφάλεια, βρίσκομαι στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τους εταίρους και φίλους μας όσον αφορά την πρόληψη της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και τη ζωτικής σημασίας στήριξη στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σαπς

Οι ΗΠΑ “θα εμπλακούν” εάν το Ιράν και η Χεζμπολάχ επιτεθούν σε Ισραηλινούς πολίτες, εκτιμά ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ προέβλεψε σήμερα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα «εμπλακούν» εάν ο πόλεμος στη Γάζα κλιμακωθεί, με τη συμμετοχή του Ιράν και της λιβανέζικης, σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο πλευρό της Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο Τζάσι Χανέγκμπι σημείωσε τη στήριξη που έχει εκφράσει στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την αποστολή αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την προειδοποίησή του προς τη Χεζμπολάχ και την Τεχεράνη να μην εμπλακούν στον πόλεμο.

«Καθιστά ξεκάθαρο στους εχθρούς μας ότι αν διανοηθούν να συμμετάσχουν στην επίθεση εναντίον των πολιτών του Ισραήλ, θα υπάρξει αμερικανική εμπλοκή εδώ», είπε ο Χανέγκμπι.

«Το Ισραήλ δεν θα είναι μόνο. Μια αμερικανική δύναμη βρίσκεται εδώ και είναι έτοιμη», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Η Μαδρίτη θα “εργαστεί” με το Ισραήλ για να διατηρηθούν οι διμερείς καλές σχέσεις

Η Ισπανία θα “εργαστεί” με το Ισραήλ για να διατηρηθεί η “φιλία” μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας μετά την καταδίκη από το Ισραήλ δηλώσεων Ισπανών υπουργών για τα ισραηλινά αντίποινα στην επίθεση της Χαμάς.

Ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ισπανία, στο τέλος της οποίας οι δύο χώρες συμφώνησαν “να εργαστούν από κοινού ώστε η φιλία μεταξύ της Ισπανίας και του Ισραήλ να διατηρηθεί όπως αυτό γινόταν έως σήμερα”.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ισπανία καταδίκασε χθες, Δευτέρα, σε ανακοίνωση τις “απολύτως ανήθικες” (δηλώσεις) μελών της κυβέρνησης”, τονίζοντας ότι οι υπουργοί αυτοί που προέρχονται από τη ριζοσπαστική αριστερά “αποφάσισαν να ευθυγραμμιστούν” με την “τρομοκρατία”.

Οι δηλώσεις αυτές “θέτουν επίσης σε κίνδυνο τις εβραϊκές κοινότητες στην Ισπανία, εκθέτοντάς τες στον κίνδυνο ενός μεγαλύτερου αριθμού αντισημιτικών περιστατικών και επιθέσεων”, πρόσθεσε η πρεσβεία, καλώντας τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να τις καταδικάσει “κατηγορηματικά”.

Η ριζοσπαστική αριστερά, μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού του Σάντσεθ, αρνήθηκε να καταδικάσει κατηγορηματικά την επίθεση της Χαμάς και καταγγέλλει συνεχώς τα ισραηλινά αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ιόνε Μπελάρα, υπουργός Κοινωνικών Δικαιωμάτων που προέρχεται από το κόμμα Podemos, έφθασε μέχρι και να ζητήσει το Σάββατο από την ισπανική κυβέρνηση να παραπέμψει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για “εγκλήματα πολέμου” στο πλαίσιο μιας “απόπειρας γενοκτονίας του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα”.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας του είναι αρμοδιότητα των σοσιαλιστών του Σάντσεθ και όχι της άκρας αριστεράς με την οποία οι “απόψεις είναι αποκλίνουσες”.

“Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι πολύ σαφής”, επανέλαβε καταδικάζοντας “την τρομοκρατική επίθεση” της Χαμάς καλώντας παράλληλα το Ισραήλ να αμύνεται “με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο”.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα