back to top
29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γ. Σαΐτης: Αν δεν υπάρξει πρόνοια για τον Κηφισό, μπορεί να ζήσουμε φαινόμενα όμοια με της Θεσσαλίας

Διαβάστε επίσης

Με αφορμή το γεγονός ότι με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία οι δήμοι της περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι συνδέονται με την κύρια κοίτη του Κηφισού καθώς και με τα υδατορέματα Ποδονίφτη και Εσχατιάς κηρύσσονται σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας», ο Γιάννης Σαΐτης διδάκτωρ ερευνητής του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

«Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει… χθες. Δεν πρέπει να περιμένουμε τελευταία στιγμή, να προκύψει δηλαδή το πρόβλημα
για να λάβουμε εκ των υστέρων μέτρα. Χρειάζεται να προνοήσουμε εγκαίρως ώστε να ανταπεξέλθουμε σε έναν επικείμενο κίνδυνο», σχολίασε σχετικά, χαρακτηρίζοντας ορθή την απόφαση η οποία ελήφθη με την έγκριση της Προεδρίας της Κυβέρνησης και έχει ως στόχο η περιφέρεια Αττικής και οι αρμόδιοι δήμοι να προχωρήσουν άμεσα στη διενέργεια έργων καθαρισμού και αποκατάστασης των υδατορεμάτων ενόψει επαπειλούμενου κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων.

«Τέτοιου είδους ενέργειες πρέπει να αποτελούν μόνιμο μέλημα των δήμων και των περιφερειών της χώρας», πρόσθεσε.

Επικεντρώνοντας στην περίπτωση του Κηφισού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα ενόψει του χειμώνα καθώς-όπως σημείωσε- «αν δεν υπάρχει η ανάλογη πρόνοια και η επιτάχυνση των έργων καθαρισμού και αποκατάστασης της κοίτης των ρεμάτων και του Κηφισού, η Αττική μπορεί να ζήσει φαινόμενα παρόμοια με αυτά της Θεσσαλίας».

«Στον Κηφισό, υπάρχει ένα βιομηχανοποιημένο περιβάλλον όπου η μοναδική λύση την οποία έχει δώσει ο άνθρωπος σήμερα θεωρώντας την λανθασμένα ως αντιπλημμυρικό έργο, είναι η τσιμεντοποίησή του. Εκ του αποτελέσματος διαπιστώνεται ότι τόσο οι πρόσφατες όσο και οι παλαιότερες πρακτικές είναι μη αποδοτικές. Το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει καεί και απογυμνωθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν δέντρα στον ορεινό μας όγκο προκειμένου να συγκρατήσουν έναν μεγάλο όγκο νερού ώστε να μην μπει στον αστικό μας ιστό. Δυστυχώς, στις μέρες μας τα έργα που προγραμματίζονται δεν λαμβάνουν υπόψιν συγκεκριμένους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά του όπως η κλιματική αλλαγή», επισήμανε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα