back to top
37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

37.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Στην κόψη του ξυραφιού ο ΣΥΡΙΖΑ – Εκτραχύνεται η εσωκομματική κρίση

Διαβάστε επίσης

Την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίησή του, ανακοίνωσε ο Στέλιος Κούλογλου μέσω ανοιχτής επιστολής προς τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρόκειται, για την πλέον πρόσφατη πράξη στο εσωκομματικό χάος που έχει προκληθεί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από τη διπλή εκλογική ήττα , την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος και την μαζική αμφισβήτηση του πολιτικού του κύρους από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Στην επιστολή του ο κ. Κούλογλου κατηγορεί τη νέα ηγεσία του κόμματος για «έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης» πως σημειώνει «η κατάσταση που διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας». Αναφερόμενος στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ προσθέτει: «Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα».

Ενώ η Κουμουνδούρου με διαρροές απαντά στην ανεξαρτητοποίηση του  Στέλιου Κούλογλου καλώντας τον “να παραδώσει την έδρα στο κόμμα” ο ευρωβουλευτής απάντησε αρνητικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν είναι σε επαφές με άλλο κόμμα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος στις προσεχείς ευρωεκλογές, «αν υπάρξει παράταξη» που τον εκφράζει.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Όταν ο Στ. Κούλογλου αμφισβητούσε τον Αλέξη Τσίπρα

Για «παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων» του Στέλιου Κούλογλου κάνουν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την αποχωρησή του από την ευρωομάδα του κόμματος.

Όπως σημειώνουν, οι αμφισβητήσεις αυτές «σε κρίσιμες στιγμές» ήταν «επιζήμιες για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του».

Θυμίζουν, δε, ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, με άρθρο του ο Στ. Κούλογλου «υποστήριξε ότι σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

«Αποδυνάμωσε έτσι την ίδια τη θέση, το πολιτικό μήνυμα, το κύρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εμφάνισε το κόμμα ως πολιτικό οργανισμό σε σύγχυση», υποστηρίζουν οι ιδέα πηγές προσθέτοντας ότι «ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εμφανιστεί στη ΔΕΘ με μια συγκροτημένη πρόταση αντιμέτωπος όχι μόνο με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με μια έντονη μιντιακή “δυσανεξία”, ο Στ. Κούλογλου μίλησε για “ισοπαλία” Μητσοτάκη-Τσίπρα, εμφανιζόμενος σε ρόλο δημοσιογράφου – σχολιαστή και όχι ως συστατικό μέρος ενός πολιτικού συνόλου, με συγκεκριμένο στόχο και σημαντικές συλλογικές μάχες να κερδίσει».

«Ήταν μια ακόμη κρίσιμη παρέμβαση που αποδυνάμωσε συνολικά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια συνομιλίας του με την κοινωνία και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας του», καταλήγουν.

Η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος

Με νεότερη ανακοίνωση τους πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν στις δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα ο οποίος έθεσε για πρώτη φορά το θέμα της δημιουργίας νέου κόμματος :

Την άποψη ότι η στάση κάποιων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρά «σχέδιο δημιουργίας νέου κόμματος» εκφράζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρό του, Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος», ανέφεραν χαρακτηριστικά, παραπέμποντας σε βίντεο κατά το οποίο ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξή του προτείνει ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά».

Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΙ ο Δημήτρης Βίτσας μίλησε σαφώς για την δημιουργία νέου κόμματος και μάλιστα πρότεινε, ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά», «δείχνοντας» την εσωκομματική αντιπολίτευση να έχει λάβει τις αποφάσεις της.

«Η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει να εκλέξει έναν ή μια ευρωβουλευτή μπαίνουμε σε ένα άλλο στάδιο. Σας έβγαλα τίτλο για το πώς θα πρέπει να λέγεται το νέο κόμμα» είχε πει ο Δημήτρης Βίτσας στην πρωινή του συνέντευξη εκτιμώντας ότι «υπάρχει ένα 45% όσων ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 60-70.000, που δεν θα ακολουθήσουν, θα είναι δύσκολα πράγματα».

Ο Πολάκης απαντά στον Φίλη : Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει

Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης  κάλεσε από την πλευρά του τον Νίκο Φίλη να αποχωρήσει από το κόμμα, αν δεν συμφωνεί με το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών μέσα από τις οποίος αναδείχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης. «Σταμάτα να δηλητηριάζεις λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ»

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

«ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ !!Η αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στο Σύριζα-ΠΣ που συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο το Στέφανο Κασσελακη ή «Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει» (από τη λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση)

Σταμάτα να δηλητηριάζεις , λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης ,τον τηλεοπτικό αέρα και το ΣΥΡΙΖΑ με θεωρίες συνωμοσίας για «άγνωστους οικονομικούς παράγοντες που επέβαλλαν νέα ηγεσία στο ΣΥΡΙΖΑ».

Θέμα ηγεσίας θέτει ευθέως  ο Νίκος Φίλης 

«Τίθεται ζήτημα το τι εκπροσωπεί ο κ. Κασσελάκης. Με όσα λέει και υποστηρίζει και σήμερα, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ένα αριστερό κόμμα. Αυτά τα οποία λέει είναι έξω από το πλαίσιο ενός αριστερού κόμματος. (…) Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα ηγεσίας», σημείωσε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1.

«Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησε περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%. Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε» σημείωσε εξάλλου αποτιμώντας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και εκτίμησε πως «υπάρχει μια ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία».

Αναφερόμενος στις απόψεις που έχει γράψει στον Εθνικό Κήρυκα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι. Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στο ΣΕΒ, πρόσθεσε. Παραδέχθηκε πως δεν «γνωρίζαμε όσα αποκάλυψε η Εφημερίδα των Συντακτών για τον Στέφανο Κασσελάκη».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Νίκος Φίλης και απαντώντας στο ερώτημα «ποιος έφερε τον Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ;», είπε, «τυπικά τον έφερε ο Τσίπρας, τον έβαλε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οφείλει να απαντήσει στο πού τον βρήκε, γιατί η εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ είναι διάλυσης και εξευτελισμού». Και συνέχισε λέγοντας πως, «κάποιοι εκτός ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Τσίπρας, κατά τη γνώμη μου οικονομικοί παράγοντες, έχουν κάνει κάποια επιλογή».
Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάσει την παραίτηση Κούλογλου είπε πως «καταλαβαίνει απόλυτα» τον ευρωβουλευτή. «Γιατί να παραδώσει την έδρα; Δεν εξελέγη με το κόμμα Κασσελάκη, εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε συμπληρωματικά. Τα «βέλη» του Νίκου Φίλη είχαν αποδέκτες και τους Νίκο Παππά και Παύλο Πολάκη: «Η γραμμή Πολάκη στην πανδημία ήταν εκτός γραμμής και έκανε κακό στον ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική του Παππά για το ραδιοτηλεοπτικό ξεκίνησε για καλό και κατέληξε σε φιάσκο», τόνισε.

Ακολουθεί η επιστολή του Στέλιου Κούλογλου: 

Προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ

Αξιότιμε κ. Κασσελάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη.

Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ήδη πριν την εκλογή σας, η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωϊνάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων.

Αυτό δεν έχει συμβεί στην ιστορία των αξιωματικών αντιπολιτεύσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για αυτό έχετε εσείς τη βασική ευθύνη και παρά τις σχετικές επισημάνσεις, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Μόλις χθες, προσπαθώντας να δικαιολογήσετε παλαιότερα αντισύριζα, συντηρητικά γραπτά σας, επικαλεστήκατε μεταξύ των άλλων «μια σχέση με μια κοπέλα που δεν ήμουν χαρούμενος».

Όποτε δίνεται ευκαιρία να διατυπωθούν οι προγραμματικές σας θέσεις βρίσκονται στους αντίποδες αυτών που υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα. Στην πρόσφατη ομιλία σας στον ΣΕΒ, εκτός από το κλείσιμο του ματιού στους παρευρισκόμενους για το 8ωρο («Δεν είναι δυνατό να επιβάλλουμε, κυρίες και κύριοι, δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών») ή την έλλειψη κάθε αναφοράς για αύξηση μισθών και ανάγκη σύναψης νέα εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώσατε την πρόταση περί stock option στις επιχειρήσεις.
Πέρα από το ότι τα stock options βασικά αφορούν στελέχη επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, η πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα των μικρομεσαίων, συχνά οικογενειακών παραγωγικών μονάδων.

Στην Ελλάδα ναυτιλιακές εταιρείες απαιτούν παράνομα από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέρος των αμοιβών από τις υπερωρίες ή από τα κρατικά επιδόματα που δίδονται στους νεοπροσλαμβανόμενους. Ετσι οι εργαζόμενοι ναυτικοί πληρώνουν φόρο για εισοδήματα που έχουν μόνο στα χαρτιά. Δεν το λες και ένα βήμα πριν τα stock options.

Ας σημειώσω τέλος, αν διατηρεί κάποια αξία, ότι ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο επικαλείστε συχνά, είχε ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της πρότασης περί stock option που είχε διατυπώσει ο κ. Μητσοτάκης, πάλι μιλώντας στον ΣΕΒ.

Αφήνετε συχνά να διαφανεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κινείται στα πρότυπα του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος. Όμως το δικομματικό σύστημα στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζουν μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών, από οποιαδήποτε άλλη ανεπτυγμένη χώρα.

Η εισοδηματική ανισότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 20% από το 1980 έως το 2016 και συνδέεται με την παγκοσμιοποίηση, αλλά επίσης την παρακμή των συνδικάτων, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων και την υποβάθμιση του κατώτατου μισθού. To προσδόκιμο ζωής πέφτει, ειδικά στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Τις τελευταίες μέρες, ο Economist παρουσίαζε ένα τραναταχτό, μακάβριο παράδειγμα:

«Το 2021, οι σημερινοί Αμερικανοί 25άρηδες που δεν έχουν πτυχίο πανεπιστημίου τετραετούς φοίτησης (περίπου τα δύο τρίτα του ενήλικου πληθυσμού) αναμένεται να ζήσουν κατά μέσο όρο περίπου δέκα χρόνια λιγότερο από εκείνους που έχουν πτυχίο. Το 1992 (όταν εκλέχθηκε ο Δημοκρατικός Μπιλ Κλίντον-ΣΣ) αυτό το χάσμα ήταν το ένα τρίτο του σημερινού».

Aυτές οι συνεχώς αυξανόμενες ανισότητες συγκροτούν άλλωστε το υπόβαθρο της βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Ακόμη λοιπόν και αν ένα αντίστοιχο μοντέλο μπορούσε να καθιερωθεί στην Ελλάδα, πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να υιοθετήσει ένα κόμμα που επιζητεί περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μείωση των ανισοτήτων.

Για αυτό, η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι επικριτές σας, ως δογματικοί με «αριστερόμετρο», προκαλεί περισσότερες αντιδράσεις. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτόν τον χώρο θέλουν ένα κόμμα σύγχρονο, δημοκρατικό, πράσινο αλλά και αριστερό. Οταν είχατε εκλεγεί, είχα δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατράπηκε από ροκ συγκρότημα σε ελαφρύ ποπ. Αλλά εδώ, στο όνομα της πλειοψηφίας, πάει να το γυρίσει στο.. καλαματιανό καταλήγει η επιστολή.

 

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα