back to top
29.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

29.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Ρ. Μπέη: Ο κόσμος της Αθήνας θέλει πράξεις για να υλοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα του Χάρη Δούκα

Διαβάστε επίσης

Στον απόηχο των αυτοδιοικητικών εκλογών  η Ρωξάνη Μπέη-Καραμπότσου,  πρώτη ψηφισμένη δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του νέου Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, μιλά  στον Αθήνα 984 για τις προκλήσεις της καινούργιας δημοτικής Αρχής.

Συζητώντας με τον Γιώργο Αποστολίδη, στέκεται στις ευθύνες, αλλά και στις επιδιωκόμενες συνεργασίες,  με γνώμονα την επίτευξη κρίσιμων στόχων για την πόλη και τους πολίτες.

«Τώρα αρχίζει μια περίοδος δημιουργικής προετοιμασίας και άγχους μπροστά στη μεγάλη ευθύνη που μας ανέθεσαν να διαχειριστούμε οι Αθηναίοι με την ψήφο τους. Από τον Ιανουάριο, έχει μόνο δουλειά, ώστε με έργο, όραμα και σχέδιο να είμαστε έτοιμοι από την πρώτη κιόλας ημέρα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κόσμου, όπως άλλωστε μας το ζήτησε. Ο κόσμος της Αθήνας θέλει πλέον πράξεις και μας ζήτησε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας» δηλώνει στο σταθμό της πόλης.

Βασικό πρόταγμα της νέας δημοτικής Αρχής αποτελεί η θωράκιση της πόλης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα. Με αντιπλημμυρικά έργα στον Κηφισό και στον Ποδονίφτη. Μια ανοιχτή πληγή για την επούλωση της οποίας απαιτούνται συντονισμένες συνέργειες με δώδεκα (12) εμπλεκόμενους, όμορους Δήμους , χωρίς  να συνυπολογιστούν οι υπόλοιπες Υπηρεσίες.

«Κάτι που θα γίνεται», όπως λέει «παράλληλα με τη δική μας τη δουλειά στον Δήμο Αθηναίων, για τον καθαρισμό και τη γενικότερη φροντίδα της πόλης».

Προαπαιτούμενο όμως είναι  «να εκπονηθεί ειδική μελέτη για το ρέμα του Ποδονίφτη- και όχι μόνον- με δική μας πρωτοβουλία. Ο Ποδονίφτης είναι μια ανοιχτή πληγή, ένα σημείο παρατημένο στην εγκατάλειψη. Μια εστία μόλυνσης και ρύπανσης από  τόνους σκουπιδιών που εξακολουθούν συσσωρεύονται σε καθημερινή βάση. Το συγκεκριμένο έργο  συνδέεται όμως αναπόσπαστα και με το θέμα των φυσικών καταστροφών. Για αυτό τον λόγο χρειάζεται να μπει η προοδευτική Ατζέντα 2023 -ένα ισχυρό ατού, ανάμεσα στα πολλά θετικά στοιχεία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του κ.Χάρη Δούκα- Μια ατζέντα, με αναφορές σε καυτά ζητούμενα, όπως λόγου χάρη οι φυσικές καταστροφές,  η βιωσιμότητα  και η πράσινη ανάπτυξη της πόλης.»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ

Ως προμετωπίδα στο πρόγραμμα δράσης της νέας Δημοτική Αρχής αντιμετωπίζεται και η ενεργειακή φτώχεια που πλήττει πολλές οικογένειες στον απόηχο της δεκαετούς δοκιμασίας από τα μνημόνια, τον πόλεμο  στην Ουκρανία, καθώς και στη σκιά των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τη Ρωξάνη Μπέη-Καραμοπότσου «Η ενεργειακή φτώχεια συνιστά δείκτη ελλείμματος στο ρυθμό δίκαιης ανάπτυξης, καθώς αποτυπώνει την υστέρηση στο συγκεκριμένο πεδίο… Και ο  Χάρης Δούκας είναι σε θέση να το γνωρίζει πολύ καλά από τη φύση της δουλειάς του, γι αυτό άλλωστε και  ενέταξε το συγκεκριμένο θέμα στην κορφή της ατζέντας του για την επόμενη ημέρα στην Αθήνα…Επίσης, το είχε επισημάνει ως Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ. … Απάντηση λοιπόν στην ανάγκη των πολιτών για φθηνή ενέργεια δίνεται –από πλευράς μας- με τις Ενεργειακές Κοινότητες. Ένα πρόγραμμα που φιλοδοξεί να διασφαλίσει ενεργειακά την πόλη μέσα από την προσφορά φθηνού ρεύματος στους κατοίκους, ενώ η εφαρμογή του θα μπορούσε να επεκταθεί και στο κεντρικό κράτος». 

 ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΙΔΑΛΩΔΕΙΣ ΑΛΛΗΛΟΕΠΙΚΑΛΥΨΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ

Σημαντική συνεισφορά σε αυτή την κατεύθυνση έχουν οι δημοτικές αρμοδιότητες, οι οποίες παραπέμπουν σε μια πανθομολογούμενη,  δύσκολη εξίσωση, με ένα δαίδαλο αρμοδιοτήτων και περίπλοκες αλληλοεπικαλύψεις. 

«Η Αθήνα είναι μια  δυσεπίλυτη εξίσωση. Πολλά ζητήματα θεωρούνται δημοτικές αρμοδιότητες χωρίς ωστόσο να εντάσσονται σε αυτές. Ακόμα και κάποιες που τυπικά θεωρούνται ευθύνες του Δήμου, ανήκουν αλλού….. Μέλημά μας είναι  να  ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς με αυτόν τον τρόπο  θα εξυπηρετηθεί  το γενικότερο συμφέρον και  θα πάψει  να λειτουργεί η πρότερη κατάσταση ως άλλοθι προκειμένου να αποφεύγονται ευθύνες. Εμείς δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τίποτε να πέσει κάτω.. Χρειάζεται να γίνει μια προσπάθεια σωστής συνεννόησης και συνεργασίας. Με στόχο να ασκηθεί  πίεση στο κεντρικό Κράτος και στην Περιφέρεια ώστε να γίνουν άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις, με γνώμονα την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Και να μην ξεχνάμε, ότι η Αθήνα δεν είναι   Μητροπολιτικός Δήμος και συνεπώς δεν έχει διευρυμένες αρμοδιότητες».

                                         ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Με ήδη διακηρυγμένη τη βούληση του νέου Δημάρχου να ανοίξει  ξανά  η Λεωφόρος Αμαλίας, η Ρωξάνη Μπέη παραπέμπει για το σταυρόλεξο του κυκλοφοριακού  σε διαβουλεύσεις  με τους Αθηναίους.

«Μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια λελογισμένη διάχυση της κυκλοφορίας…Να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και σωστή διαβούλευση με τις Αθηναίες και τους Αθηναίους πάνω στα μεγάλα ζητήματα προκειμένου να ασκείται μια σωστά δομημένη πίεση στο κεντρικό κράτος, όποτε και όπου χρειάζεται. Ρόλος του δημάρχου Αθηναίων είναι μεταξύ άλλων και να απαιτεί από το κράτος να επέμβει ώστε να γίνονται τα πράγματα, που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διαφορετικά. Να το θυμόμαστε αυτό όλοι…» καταλήγει κλείνοντας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα