back to top
35.9 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

35.9 C
Athens
Παρασκευή, 16 Αυγούστου, 2024

Δ. Βίτσας: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χώρος εκμάθησης πολιτικής ηγεσίας

Διαβάστε επίσης

Διαγραφές και ανεξαρτητοποιήσεις τροφοδοτούν το πολεμικό κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοικτά μετά την εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη -από τις ΗΠΑ και μέσω Χ (πρώην twitter)- για διαγραφή των κκ Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, μετά τον κ. Τζουμάκα, στον απόηχο της ανεξαρτητοποίησης του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου, με άγνωστο παράγοντα στην εξίσωση την ενότητα, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και η ίδρυση νέου σχηματισμού.

«Η Αριστερά θα συνεχίσει, θα φανεί με ποιούς… Ο πρόεδρος και οι συν αυτώ θα επιμείνουν. Θα πάμε στη επιτροπή δεοντολογίας, όπου θα ληφθεί απόφαση και θα προχωρήσουμε… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χώρος εκμάθησης πολιτικής ηγεσίας» δήλωσε μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Βίτσας, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και πρώην υπουργός, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα,  τόνισε πως «Πρόκειται για ένα κόμμα στη συγκρότηση του οποίου συμβάλαμε και εμείς,  όταν ο πρόεδρος δεν ήταν εδώ και θα μπορούσε κανείς να πει πως ήταν και ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθως, ξεκαθάρισε  ότι σε προσωπικό επίπεδο δεν τον  πειράζει η διαγραφή αφού ο Πρόεδρος ασκεί ένα δικαίωμα του, για να συμπληρώσει ωστόσο πως «εμείς θα είμαστε στο κόμμα όχι χωρίς όρια και όχι με ένα ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο μη  αριστερό.»

Στέλνοντας μήνυμα για την αναστάτωση και την προβληματική συμβίωση, μετά την δημοσίως ασκούμενη κριτική, κάτω από την κοινή στέγη της Κουμουνδούρου, ο κ. Βίτσας διερωτήθηκε: «Άλλος διαγράφει και φταίμε εμείς; …Δεν έχει βγει ποτέ ο Παύλος (σσ Πολάκης)  στα ΜΜΕ και να πει κάτι…Μην απασχολούμε το μυαλό μας με αυτό. Άλλωστε, ο Πάνος Σκουρλέτης κι ο Νίκος Φίλης ως μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έκαναν την κριτική τους και ενώπιόν της» Υπενθύμισε δε ότι «η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έχει μήνες να συνεδριάσει.»

Την ίδια ώρα,  παραδέχθηκε ότι σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ , άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για δημιουργία νέου κόμματος. «Υπάρχει περίπτωση  να προχωρήσουμε όλοι μαζί ή να συγκρουστούμε και να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα της ενωτικής ριζοσπαστικής οικολογικής Αριστεράς» είπε. 

Αφού υπογράμμισε με νόημα ότι  «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι χώρος εκμάθησης πολιτικής ηγεσίας» ο κ Βίτσας συμπλήρωσε πως «δεν γίνεται κάποιος Πρόεδρος για να μάθει πως να είναι πρόεδρος, αλλά προκειμένου να βοηθήσει ένα αριστερό κόμμα  -διότι ως τέτοιο συγκροτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ -με τη δημιουργία της αναγκαίας συσπείρωσης-  και να το οδηγήσει στην επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα και  τα οποία απασχολούν την κοινωνία».

Αναλύοντας τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές κάλπες της 25ης Ιουνίου, εξέφρασε την πεποίθηση πως οφείλεται στο γεγονός ότι δεν επέμεινε σε μια αριστερόστροφη πολιτική όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συνεδρίου του 2022 και κυρίως στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος. «Ο κ. Κασσελάκης αλλάζει όλη τη λογική της Αριστεράς γιατί μία από τις βάσεις της είναι η αντίθεση κεφαλαίου- εργασίας και μας φέρνει την υποταγή της εργασίας στο κεφάλαιο, με τη μορφή συνεργασίας»  είπε, ενώ κλιμάκωσε τα πυρά του με το σχόλιο ότι «το Κέντρο το κερδίζει κανείς με αριστερή και όχι δεξιά πολιτική. Δεν υπάρχουν κεντρώες λύσεις στα μεγάλα ζητήματα»

Σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά μετά την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο Δημήτρης Βίτσας απέκλεισε την οικειοθελή του αποχώρηση, αφήνοντας  ανοιχτό παράθυρο σε κάθε ενδεχόμενο για την περαιτέρω πορεία του

«Δεν ζητάω να φύγει κάποιος, ούτε θα στείλω οποιονδήποτε στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Το τι θα κάνω εγώ, θα φανεί από τις εξελίξεις» σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του στον σταθμό της πόλης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα