back to top
26.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

26.8 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κορυφώνεται η σύγκρουση ΟΗΕ-Ισραήλ – «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα»

Διαβάστε επίσης

Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε σήμερα πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, οι οποίοι διεξάγονται στο έδαφος αυτό από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς με την αιματηρή εισβολή ενόπλων της στο ισραηλινό έδαφος.

Η συντονίστρια, η Λιν Χέιστινγκς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως οι «εκ των προτέρων προειδοποιήσεις» που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς για να εκκενώσουν ζώνες τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά». «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», τόνισε.

Ο ισραηλινός στρατός «συνεχίζει να προειδοποιεί τους κατοίκους της πόλης της Γάζας ότι αυτοί που παραμένουν στα σπίτια τους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο», υπενθυμίζει η Χέιστινγκς.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ειδοποίηση (σ.σ.: του ισραηλινού στρατού) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάνε σε μια ανθρωπιστική ζώνη στο Αλ-Μαουάσι», που βρίσκεται δυτικά της πόλης Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Όμως «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την πρόθεση να παράσχουν τη βοήθεια εκεί όπου βρίσκονται τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη», διαβεβαίωσε.

«Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να απομακρυνθούν -επειδή δεν έχουν πού να πάνε ή είναι ανίκανοι να μετακινηθούν- οι εκ των προτέρων προειδοποιήσεις δεν κάνουν καμιά διαφορά», υπογράμμισε η Χέιστινγκς.

«Όταν οι οδοί εκκένωσης βομβαρδίζονται, όταν οι άνθρωποι στο βορρά, όπως και στο νότο, παγιδεύονται από τις εχθροπραξίες, όταν λείπουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωση και όταν δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την επιστροφή τους, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με αδύνατες επιλογές», πρόσθεσε.

Η ίδια υπενθύμισε πως «η διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να διαθέτουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωσή τους όπου κι αν βρίσκονται και είτε επιλέγουν να μετακινηθούν είτε να παραμείνουν».

«Αυτό σημαίνει επίσης πως οι όμηροι -όλοι οι όμηροι- πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους», τόνισε ακόμη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ο αριθμός των ανθρώπων, που έχει επιβεβαιωθεί πως κρατούνται όμηροι από τις 7 Οκτωβρίου στη Λωρίδα της Γάζας, ανέρχεται σε 224 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

H άγρια διπλωματική διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Εθνών έχει κορυφωθεί  με Ισραηλινούς αξιωματούχους να ζητούν την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος δήλωσε  ότι οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατά της χώρας «δεν συνέβησαν στο κενό».

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τρίτη , ο Γκουτέρες ζήτησε ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι παρατηρούνται “σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου”.

Χαρακτήρισε «αποτρόπαιο» το αμόκ δολοφονιών και απαγωγών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και δήλωσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σκόπιμη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση ρουκετών εναντίον πολιτικών στόχων».

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος», δήλωσε ο Γκουτέρες. «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής. Είδε τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από εποικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να καταπνίγεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται».

«Αλλά τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Εξοχότατοι, ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες», πρόσθεσε.

Τα σχόλιά του εξόργισαν τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Eli Cohen, ο οποίος βρισκόταν στην αίθουσα την ώρα που μιλούσε ο Γκουτέρες. «Σε ποιον κόσμο ζείτε;» είπε ο Κοέν. «Σίγουρα, αυτός δεν είναι ο κόσμος μας».

Γράφοντας αργότερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κοέν είπε ότι «μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, δεν υπάρχει χώρος για μια ισορροπημένη προσέγγιση. Η Χαμάς πρέπει να διαγραφεί από το πρόσωπο του πλανήτη!».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Γκιλάντ Ερντάν, κάλεσε τον ΓΓ του ΟΗΕ   παραιτηθεί, λέγοντας ότι «εξέφρασε κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία».

Στη συνέχεια, την Τετάρτη, ο Ερντάν δήλωσε ότι η χώρα του θα μπλοκάρει τις βίζες για τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Είχε ήδη απορρίψει την αίτηση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης, Μάρτιν Γκρίφιθς

Σε μια προσπάθεια να «αποκαταστήσει τα πράγματα», ο Γκουτέρες δήλωσε την Τετάρτη ότι «σοκαρίστηκε από τις παρερμηνείες ορισμένων για τη χθεσινή μου δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας – σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς».

“Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Αλλά ο Γκουτέρες δεν έκανε πίσω από την έκκλησή του την Τρίτη για κατάπαυση του πυρός ή από το νεύμα του προς την ιστορική μεταχείριση των Παλαιστινίων.

Ο Ερντάν απάντησε στα σχόλια του Γκουτέρες αργότερα την Τετάρτη χαρακτηρίζοντας  «ντροπή» το γεγονός ότι ο Γκουτέρες  δεν ανακάλεσε ή δεν ζήτησε συγγνώμη για τα σχόλιά του.

«Ένας Γενικός Γραμματέας που δεν καταλαβαίνει ότι η δολοφονία αθώων δεν μπορεί ποτέ να γίνει δεκτή σε οποιοδήποτε ιστορικό “υπόβαθρο” δεν μπορεί να είναι Γενικός Γραμματέας», έγραψε ο Erdan στο X, πρώην Twitter.

Η κύρια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών που εργάζεται στη Γάζα δήλωσε ότι θα αναγκαστεί να σταματήσει τις επιχειρήσεις της μέχρι το βράδυ της Τετάρτης λόγω έλλειψης καυσίμων, με την περιοχή να έχει αντιμετωπίσει ημέρες αεροπορικών επιδρομών και σχεδόν ολοκληρωτικού αποκλεισμού μετά τις επιθέσεις της Χαμάς.

Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εγκρίνουν ένα ψήφισμα υπέρ της κατάπαυσης του πυρός έχουν μέχρι στιγμής ναυαγήσει, με τις ΗΠΑ να ασκούν βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος που έθεσε η Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και οι 27 στην ΕΕ έχουν αποτύχει ως και σήμερα να φθάσουν σε μια συμφωνία και να ζητήσουν «κατάπαυση του πυρός» αντί του γνωστού «ανθρωπιστικές παύσεις» διότι κάτι τέτοιο «θα υπονόμευε του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί». 

Και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Τρίτη στον ΟΗΕ  ότι «πρέπει να εξεταστούν ανθρωπιστικές παύσεις» για να επιτραπεί η βοήθεια να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα, αν και απέφυγε αξιοσημείωτα τη φράση «κατάπαυση του πυρός». Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι αντέκρουσε τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας στο CNN ότι η Χαμάς πρέπει πρώτα να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου δεν απαντά στα τηλεφωνήματα του Γκουτέρες 

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός «αρνήθηκε τα τηλεφωνήματα του επικεφαλής του ΟΗΕ», μετά το διπλωματικό επεισόδιο που έχουν προκαλέσει οι χθεσινές δηλώσεις του Γκουτέρες.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ζήτησε να μιλήσει με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου δύο φορές από τις 7 Οκτωβρίου, αλλά ο Νετανιάχου «αρνήθηκε να δεχτεί την κλήση του», είπε ο Ερντάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το BBC.

Μιλώντας για τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ερντάν επισήμανε ότι «δεν είναι τυχαίο» το γεγονός ότι ο Γκουτέρες δεν έχει έρθει στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα επόμενα βήματα θα πρέπει να είναι η απέλαση των «εχθρικών αξιωματούχων του ΟΗΕ» από το Ισραήλ που παρουσιάζουν ψευδή εικόνα για το τι συμβαίνει. «Πρέπει να σοκάρουμε τον ΟΗΕ», δήλωσε ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ, Wall Street Journal

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα