back to top
30.6 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

30.6 C
Athens
Δευτέρα, 1 Ιουλίου, 2024

Επανέρχονται τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης για ελεύθερους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

Τα αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης με βάση τα οποία φορολογούνταν στο παρελθόν οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη χώρα μας, σκοπεύει να επαναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε μια απόπειρα να τιθασεύσει τη φοροδιαφυγή που ενδημεί σε αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν σήμερα περίπου 676.000 ΑΦΜ εκ των οποίων η συντριπτική τους πλειοψηφία δηλώνει κάθε χρόνο στην εφορία είτε ζημιές και μηδενικά εισοδήματα είτε ελάχιστα εισοδήματα και έτσι να καταβάλουν μόνο το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 400-1.000 ευρώ ετησίως.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι από τους 676.000 επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ποσοστό 32,7% εξ αυτών δηλώνει ετησίως μηδενικά εισοδήματα η ζημιές και το 25,5% ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ δηλαδή περίπου 400 ευρώ το μήνα.

Συνολικά το 72% των 676.000 αυτών φορολογουμένων δηλώνει κάθε χρόνο από μείον (δηλαδή ζημιές) έως 10.000 ευρώ εισοδήματα. Πρόσθετος παράγοντας που φανερώνει την εκτεταμμένη φοροδιαφυγή σε αυτούς τους κλάδους επαγγελματιών είναι ο υψηλός τζίρος που εμφανίζουν αλλά με χαμηλά κέρδη καθώς χρησιμοποιούν ,προκειμένου να εκπίπτει ο φόρος που τους αναλογεί, δήθεν υψηλότατες λειτουργικές δαπάνες.Η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης θα συνδυαστεί με νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια διαβίωσης ,με την εφαρμογή ηλεκτρονικών βιβλίων μέσω του myDATA,με το ψηφιακό πελατολόγιο και με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης χωρίς το παρόν να μελετάται αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Το νέο πλαίσιο φορολόγησης των 676.000 επιχειρηματιών,αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών θα βασίζεται σε μαθηματικό αλγόριθμο ο οποίος θα προσδιορίζει τα ελάχιστα εισοδήματα που θα πρέπει να δηλώνουν ετησίως στην Εφορία οι επαγγελματίες με βάση τα έσοδα, τα έξοδα, τις δαπάνες διαβίωσης και την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Στα στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη τα οποίοι και θα προσδιορίζουν το ελάχιστο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα στην εφορία είναι τα εξής..

1)Η επαγγελματική δραστηριότητα που ασκεί ο επαγγελματίας (γιατρός, δικηγόρος, ηλεκτρολόγος,κομμωτής κ.ά.)

2)Η επαγγελματική έδρα του φορολογούμενου. Κριτήρια αποτελούν η περιοχή όπου ασκείται η δραστηριότητα, η επιφάνεια της επαγγελματικής στέγης, το ύψος του μισθώματος.

3)Ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί ο επαγγελματίας.

4)Τα πάγια έξοδα, δαπάνες για κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης, βενζίνη, κοινόχρηστα, πετρέλαιο θέρμανσης.Μάλιστα από το 2024 θα αναγνωρίζονται ως λειτουργικές δαπάνες ,οι οποίες θα είναι προσυμπληρωμένες και “κλειδωμένες” στον αντίστοιχο κωδικό του εντύπου E3 της φορολογικήςδήλωσης ,μόνο όσες από αυτές θα εκδίδονται και θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στο myDATA .

5)Εξοδα που πραγματοποιούνται μέσω καρτών από ελληνικές τράπεζες και τράπεζες του εξωτερικού.

 

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα