back to top
29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29.2 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Κ. Υφαντής: Δεν θεωρώ ότι είμαστε εγγύτερα σε μια μεγάλη, μαζική εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας

Διαβάστε επίσης

Για την σταδιακή προώθηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και για την γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή καθώς η Μέση Ανατολή “βράζει”, με τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και τον απολογισμό των νεκρών να είναι βαρύτατος, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου, ο Κώστας Υφαντής, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, μια ευρύτερη διάχυση της σύγκρουσης, παραμένει λιγότερο πιθανή.

«Η χερσαία επιχείρηση έχει ξεκινήσει και δεν θα είναι μια, θα είναι πολλές μικρές χερσαίες επιχειρήσεις. Δεν θεωρώ ότι είμαστε εγγύτερα σε μια μεγάλη, μαζική εισβολή», εκτίμησε.

Ερωτηθείς τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή υπό τον φόβο μιας ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή, ανέφερε: « Από την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ προσπαθούν να εμποδίσουν την επέκταση και να στείλουν ένα μήνυμα προς πιθανούς παράγοντες που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση όπως είναι η Χεζμπολάχ ή το Ιράν, να μην εμπλακούν στρατιωτικά και να μην επιχειρήσουν να πλήξουν το Ισραήλ».

Σχολιάζοντας τη στάση της Τουρκίας και την διαφαινόμενη ευθεία ρήξη των σχέσεών της με το Ισραήλ, επισήμανε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν καταρρεύσει οι σχέσεις Ισραήλ- Τουρκίας οι οποίες ούτως ή άλλως ήταν εξαιρετικά εύθραυστες. Επιστρέφει η καχυποψία και η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Τουρκία σε πάρα πολλές πρωτεύουσες και ιδίως στην Ουάσινγκτον και προφανώς αυτό θα ερμηνευτεί ως βήμα αποστασιοποίησης από την πλευρά της Δύσης.

Εφόσον η Τουρκία παραμείνει μόνο στα λόγια και δεν εμπλακεί με άλλους τρόπους, δεν θα φτάσουμε σε πλήρη ρήξη. Ωστόσω, η Τουρκία κάνει ακόμα ένα πολύ μεγάλο βήμα μακρυά από τα στρατηγικά συμφέροντα της Δύσης με αποτέλεσμα η έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό για την αξιοπιστία της ως εταίρος, αυτή τη στιγμή να αναζωπυρώνεται».

Όσο για το πως αντανακλά το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί , στον τομέα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, επισήμανε: «Η διαδικασία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων , υπό κανονικές συνθήκες, δεν είναι ”όμηρος” του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι σαφές ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Αν η Τουρκία βάλει αυτό το φίλτρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τότε προφανώς θα επηρεαστούν.

Πάντως, αν θεωρήσουμε πως η Αθήνα δεν θα έχει παρόμοιες παρορμήσεις, δεν μπορώ να σκεφτώ ότι στη διμερή μας διάδραση η Τουρκία θα θέσει ως προϋπόθεση κάποια κοινή στάση στο Παλαιστινιακό ή θα ζητήσει από τη χώρα μας να αλλάξει τη στάση της. Μόνο αν συμβεί κάτι τέτοιο θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βεβαίως, το περιφερειακό πλαίσιο δεν επιτρέπει σημαντική αισιοδοξία, όμως αυτή τη στιγμή , η Άγκυρα δεν έχει κανένα συμφέρον να ανοίξει κι άλλο μέτωπο».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα