back to top
28.9 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

28.9 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Ο. Σιώκου: Περισσότερα από 3.400 παιδιά έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής από βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Διαβάστε επίσης

Οργή και θλίψη προκαλούν τα στοιχεία της Unicef σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως γνωστοποίησε η Εκτελεστική Διευθύντρια της Unicef Κάθριν Ράσελ, μιλώντας χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «το πραγματικό κόστος της κλιμάκωσης στη Γάζα θα μετρηθεί σε ζωές παιδιών» λόγω των ανεξέλεγκτων και σοβαρών παραβιάσεων που διαπράττονται σε βάρος τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Yπεύθυνη Eπικοινωνίας του ελληνικού τμήματος της Unicef , Όλγα Σιώκου, η οποία περιέγραψε στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου με εξαιρετικά μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, λέγοντας ότι «από την περασμένη Τρίτη, έχουν σκοτωθεί περισσότερα από 3.400 παιδιά, αριθμός που αντιστοιχεί σε 420 παιδιά την ημέρα τα οποία είτε χάνουν τη ζωή τους είτε τραυματίζονται και καταλήγουν στα νοσοκομεία καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψής τους».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, περισσότερα από 6.300 παιδιά έχουν τραυματιστεί από τις 7 Οκτωβρίου ενώ όπως εξήγησε και η κ. Σιώκου, η έλλειψη πόσιμου νερού, τροφής και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης έχει σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά που αποτελούν περίπου το 50% του πληθυσμού.

«Εκτός από τους ανελέητους βομβαρδισμούς οι οποίοι κλέβουν τις ζωές των παιδιών, υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση σε φαγητό και πόσιμο νερό», ανέφερε, κρούοντας τον κίνδυνο του κινδύνου καθώς -όπως εξήγησε- αν δεν αποκατασταθεί η παροχή καθαρού νερού, ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί λόγω αφυδάτωσης και ασθενειών που άλλων μεταδιδόμενων ασθενειών.

«Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα πόσιμου νερού είναι ελάχιστα και οι πολίτες αναγκάζονται να πίνουν θαλασσινό νερό για να μπορέσουν να επιβιώσουν, γεγονός που ελλοχεύει κινδύνους για την υγεία τους. Επίσης, τα εργοστάσια αφαλάτωσης δεν είναι πια σε λειτουργία και η Unicef προσπαθεί να διατηρήσει ένα εξ αυτών ενεργό. Η κατάσταση είναι τραγική», σχολίασε η υπεύθυνη επικοινωνίας του ελληνικού τμήματος της Unicef.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ έχει ουσιαστικά διακόψει υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την πρόσβαση των κατοίκων της Γάζας στο νερό, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων που απαιτούνται για την αφαλάτωση και τη λειτουργία των αντλιών νερού.

Σε αυτό το πλαίσιο απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός και περιγράφοντας τις διαρκώς επιδεινούμενες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, επισήμανε την ανάγκη εγκαθίδρυσης ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσης των εχθροπραξιών για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας για όλους όσοι τη χρειάζονται.

«Περίπου 1,1 εκατομμύρια παιδιά εντός της Λωρίδας της Γάζας κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή. Οι ασφαλείς δίοδοι για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι το ελάχιστο που πρέπει να εξασφαλίσουμε για αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η ελπίδα αλλά και οι προσπάθειές μας δεν θα εκλείψουν ποτέ. Θα προσπαθούμε μέχρι να τα καταφέρουμε. Θεωρώ ότι τα κράτη μέλη του ΟΗΕ θα κινηθούν με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους».

Κλείνοντας, συμπλήρωσε: «Όπου και αν στρέψουμε το βλέμμα μας, η κατάσταση που αντικρίζουμε είναι απελπιστική και δεν θέλουμε απλά να τη συζητάμε. Πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι αυτά τα παιδιά βιώνουν μια τραγωδία και είναι ευθύνη όλων μας να μη σταματήσουμε να επικαλούμαστε την παύση πυρός και τον τερματισμό αυτής της σκληρής κατάστασης».

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα