back to top
31.4 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

31.4 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024

Σχέδιο «Απόλλων»: Η κυβέρνηση καλείται να λάβει μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Διαβάστε επίσης

Δέσμη μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους αναμένεται να παρουσιαστεί από τον υπουργό Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Σκυλακάκης αναμένεται να δώσει και ένα στίγμα για τους σχεδιασμούς του υπουργείου αναφορικά με τη στοχευμένη στήριξη σε πολίτες κυρίως για τη θέρμανση μέσω του ρεύματος από τις αρχές του νέου έτους.

Το νέο σχήμα που ο κ. Σκυλακάκης ετοιμάζει αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα τρίμηνο και θα αφορά κυρίως οικιακούς καταναλωτές που τους χειμερινούς μήνες παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση ρεύματος με σκοπό τη θέρμανση. Η νέα επιδότηση θα έχει γεωγραφικά, πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ενώ δεν θα μπορεί να την πάρει κάποιος που είναι δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης.

Ενώπιον του υπουργικού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων» για παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους και για δωρεάν ρεύμα σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά το οποίο θα παράγεται από 11 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW.

Το πρόγραμμα θα αφορά δήμους της χώρας, οι οποίοι θα έχουν δημιουργήσει ή θα συμμετέχουν σε ενεργειακή κοινότητα και προβλέπει ότι μέρος του ρεύματος που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατευθύνεται στους ενεργειακά ευάλωτους πολίτες του κάθε Δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης δημοτικών επιχειρήσεων και υποδομών όπως είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης , σχολεία, αθλητικά κέντρα και κοινής χρήσης χώροι.

Επί τάπητος του υπουργικού αναμένεται να βρεθεί και το νέο αυστηρό πλαίσιο ποινών και προστίμων για ρευματοκλοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχέδιο του ΥΠΕΝ προβλέπεται σε όσες επιχειρήσεις διαπιστώνεται ρευματοκλοπή θα μπαίνει «λουκέτο», όπως συμβαίνει σήμερα σε καταστήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ή δεν δηλώνουν τα έσοδά τους. Επίσης, θα αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους ηλεκτρολόγους που θα συλλαμβάνονται να παρέχουν υπηρεσίες που «διευκολύνουν» τη ρευματοκλοπή.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα