back to top
20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

20.3 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Η αποχή της Ελλάδας στο ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα δεν ισοδυναμεί με καταψήφιση

Διαβάστε επίσης

Στις πτυχές της κρίσης στη Μέση Ανατολή και στο ενδεχόμενο να επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω της στάσης που τηρεί η Τουρκία στο Μεσανατολικό, αναφέρθηκε ο Διεθνολόγος, βουλευτής και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Κατερίνα Παπαβασιλείου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η γειτονική χώρα δεν ακολουθεί ισορροπημένη στάση, γεγονός το οποίο- όπως είπε- μειώνει την αξιοπιστία της και σημείωσε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν θα πρέπει να επηρεάσει το μεταναστευτικό αλλά και τις προωθημένες συζητήσεις Ελλάδας -Τουρκίας.

«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή έχει αναδείξει τη μεγάλη διαφορά απόψεων ανάμεσά μας. Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία έχει τοποθετηθεί με έναν τρόπο ο οποίος είναι αντιπαραγωγικός και εκτός πραγματικότητας. Η προσπάθεια που κάνει η ελληνική πλευρά για να χτίσει μια ισχυρή αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης, είναι σαν ένα ταγκό που χρειάζεται δύο. Πρέπει και οι δύο πλευρές να επιδεικνύουν παρόμοια συνέπεια και αποφασιστικότητα. Εμείς , προσδοκούμε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και η Τουρκία γιατί θα ήταν θετικό να μην επηρεαστούν από την κρίση στη Μέση Ανατολή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία ομαλοποίησης που έχουμε επιχειρήσει το τελευταίο διάστημα», τόνισε.

«Η νηνεμία που έχουμε σήμερα στο Αιγαίο είναι χρήσιμη και όσο εύθραυστη και αν είναι αποτελεί τη μόνη θετική είδηση στην Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο ότι στη γειτονιά μας έχουμε δυο σφοδρές συγκρούσεις, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ο κ. Χατζηβασιλείου, χαρακτήρισε «αίολες» τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τη στάση της κυβέρνησης στο Μεσανατολικό με αποκορύφωμα την αποχή της Ελλάδας από το ψήφισμα που εισήγαγε η Ιορδανία, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με το οποίο ζητά να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα και υπογράμμισε ότι η χώρα μας ευθυγραμμίστηκε με τις περισσότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει συνεπής στην εξωτερική πολιτική αρχών τηρώντας ισόρροπη στάση από τη αρχή της κρίσης και ξεκαθάρισε ότι η αποχή στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με καταψήφιση.

«Η Ελλάδα συντάχθηκε με την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ. Δεν καταψήφισε. Επέλεξε την αποχή διότι είχε συγκεκριμένες επιφυλάξεις επί του αρχικού κειμένου που κατατέθηκε και το οποίο δεν έκανε καμία αναφορά στην ανάγκη διαχείρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας από εκείνους που πρέπει. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι υπάρχουν πληροφορίες πως ένα μεγάλο κομμάτι της ανθρωπιστικής βοήθειας ενδεχομένως καταλήγει και στους τρομοκράτες. Επίσης, δεν υπήρχε σαφή αναφορά για απελευθέρωση των αμάχων ομήρων που συνελήφθησαν», σχολίασε.

«Η χώρα μας διαθέτει μια πολύ ξεκάθαρη θέση περί εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών ενώ παράλληλα, τάσσεται υπέρ της ανάγκης να επανεκκινήσει ο διάλογος μετά την εκτόνωση της παρούσας δύσκολης κρίσης», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα