back to top
33.8 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

33.8 C
Athens
Δευτέρα, 5 Αυγούστου, 2024

Επίδομα σε όσους θερμαίνονται με ρεύμα από 1η Ιανουαρίου

Διαβάστε επίσης

Τα νέα τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα τεθούν σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου παρουσίασε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια θα χωρίζονται σε χρωματικές ενότητες ανάλογα με το συμβόλαιο που θα επιλέξει το νοικοκυριό.

· Μπλε: Σταθερή τιμή

· Πράσινα: Ειδικό κοινό τιμολόγιο

· Κίτρινα: Κυμαινόμενα

· Πορτοκαλί: Δυναμικά

«Αυτοί που θερμαίνονται με ηλεκτρικό είναι οι μισοί καταναλωτές» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «Δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Είναι 1,2 εκατ. οι πιθανοί ωφελούμενοι, με βάση τις «θερμοημέρες». Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο. Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα και το κόστος φτάνει τα 120 εκατομμύρια ευρώ».

Επίδομα θέρμανσης και στο ρεύμα

· Για ένα τρίμηνο: Ιανουάριος – Μάρτιος

· Από 45 έως 480 ευρώ

· Εισοδηματικά κριτήρια: 16.000 (άγαμος) – 40.000 ευρώ (ζευγάρι με 3 παιδιά)

· Ως έκπτωση στους λογαριασμούς του ρεύματος

Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ από τον Ιανουάριο και το ποσό θα το δουν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας παρουσίασε και το νέο αυστηρό πλαίσιο ποινών και προστίμων για ρευματοκλοπές. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη το κόστος από τις ρευματοκλοπές ανήλθαν σε 4,8 εκατομμύρια, για πάνω από 13.000 περιπτώσεις μέσα σε ένα χρόνο με την πλειονότητα τους να είναι είναι επιχειρήσεις. Προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο αυστηροποιούνται οι ποινές και πλέον οι παραβάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης και με τσουχτερά πρόστιμα. Επίσης, επιχειρήσεις στις οποίες διαπιστώνεται ρευματοκλοπή θα μπαίνει «λουκέτο», όπως συμβαίνει σήμερα σε καταστήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ή δεν δηλώνουν τα έσοδά τους. Επίσης, θα αφαιρείται η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους ηλεκτρολόγους που θα συλλαμβάνονται να παρέχουν υπηρεσίες.

Μιλώντας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως: «Κάποιος που αλλάζει δυο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές σε μια πενταετία και στη συνέχεια πάει να αλλάξει και τρίτη φορά πάροχο, στην τρίτη καίγεσαι».

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Απόλλων» για παραγωγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας για τους δήμους και για δωρεάν ρεύμα σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά το οποίο θα παράγεται από 11 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,1 GW.

Το πρόγραμμα θα αφορά δήμους της χώρας, οι οποίοι θα έχουν δημιουργήσει ή θα συμμετέχουν σε ενεργειακή κοινότητα και προβλέπει ότι μέρος του ρεύματος που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατευθύνεται στους ενεργειακά ευάλωτους πολίτες του κάθε Δήμου, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για τη μείωση του κόστους ηλεκτροδότησης δημοτικών επιχειρήσεων και υποδομών όπως είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης , σχολεία, αθλητικά κέντρα και κοινής χρήσης χώροι.

Χριστιάννα Κούσιου 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα