back to top
24.1 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

24.1 C
Athens
Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024

Ανανεωτική Αριστερά: Το ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει ως πλατύ σχήμα της Κεντροαριστεράς

Διαβάστε επίσης

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η κρίση εντός ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης χθες της Συντονιστικής Επιτροπής της Ανανεωτικής Αριστεράς, μια από τις τάσεις εντός ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ.

Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ομόφωνα επισημαίνεται ότι κατά το 2ο γυρο των αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρξε μια ορατή ρωγμή στην κυριαρχία της ΝΔ.

«Τα ψηφοδέλτια με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, χωρίς κομματικές προσκολλήσεις εξασφάλισαν σημαντικές νίκες στους δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας Θεσσαλίας στέλνοντας ισχυρό μήνυμα στην αλαζονεία της Κυβέρνησης. Πέτυχαν παράλληλα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συνεργασίες των προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίες λειτούργησαν ως κινητήρια δύναμη ανατροπής των συσχετισμών. Αυτή η εξέλιξη -σύμφωνα με την Ανανεωτική Αριστερά-δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια για να υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό.

Σε οτι αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται λόγος για δομική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ -που διευκολύνει την κυβέρνηση να ασκεί τις αντικοινωνικές πολιτικές και επισημαίνεται παράλληλα η υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ να οργανώσει κατά κύριο λόγο την αντιπολιτευτική του θέση. Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ οφείλει να λειτουργήσει ως ένα πλατύ σχήμα της Κεντροαριστεράς. Συσπειρώνοντας ευρύτερες δυνάμεις από την Σοσιαλδημοκρατία, την Ανανεωτική Αριστερά, την πολιτική Οικολογία και το Ριζοσπαστικό κέντρο. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ να μην περιοριστεί σε μια λογική ιστορικής δικαίωσης του παρελθόντος της Δημοκρατικής παράταξής, σε μια αυτοαναφορική φυσιογνωμία αλλά σε μια προσπάθεια υπέρβασης σχημάτων και συμβόλων που ευνοούν την νεωτερικότητα, τον σύγχρονο λόγο και εικόνα, την προγραμματική ανανέωση και την κινηματική ταυτότητα.
Η μάχη για την αλλαγή των συσχετισμών έχει σημασία να κερδηθεί από τα κάτω, από την κοινωνία που ασφυκτιά. Μέσα από καθημερινές μάχες, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ανανεωτική Αριστερά».

Τέλος, σε ότι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ασκείται κριτική στην κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση με την αποχή της χώρας μας από το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι βάζει μία κυνική εκδοχή γεωπολιτικών συμφερόντων πάνω από τον ανθρωπισμό και την δίκαιη επίλυση της κρίσης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Κατερίνα Παπαβασιλείου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα