back to top
20.9 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

20.9 C
Athens
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024

Ε. Λέκκας: Ξεκινά ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος των κτηρίων

Διαβάστε επίσης

Με στόχο την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την ασφάλεια των πολιτών, το ο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το ΤΕΕ, προχωρά στον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων.

‘Οπως επισήμανε ο καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιώργο Αποστολίδη, η αρχή θα γίνει από δημόσια κτίρια όπως είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλες δημόσιες δομές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών προκειμένου να διαπιστωθεί η αντισεισμική τους επάρκεια.

Διευκρίνισε δε, πως οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είχαν αρχίσει την δεκαετία του 2000, όμως είχαν ένα προαιρετικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα από τα 80.000 δημόσια κτήρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα που υπήρχαν στην Ελλάδα, μόνο τα 16.000 με 17.000 κτίρια να έχουν απογραφεί.

«Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε ξεκινήσει το 2002. Όμως, δεν είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα, όπως τώρα που θα είναι επιβεβλημένος ο πρωτοβάθμιος και δευτεροβάθμιος έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια. Όμως, τα αποτελέσματα εκείνου του προγράμματος ήταν σχεδόν μηδαμινά. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε διάστημα είκοσι ετών είχαν καταγραφεί 16.000 κτήρια και με δεδομένο ότι κάθε κτήριο χρειάζεται επανέλεγχο κάθε 10 χρόνια, το αποτέλεσμα των ελέγχων της προηγούμενης περιόδου ήταν πενιχρό», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ως πολιτεία τον ακριβή δομημένο ιστό που έχουμε προκειμένου να δούμε ποια κτήρια χρειάζονται ενίσχυση και τροποποίηση ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο όποιος κίνδυνος κατάρρευσης από έναν ενδεχόμενο σεισμό.

Περιγράφοντας την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημείωσε :«Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο , σε πρώτη φάση θα καταγραφούν τα κτήρια της χώρας που χρησιμοποιούνται. Εν συνεχεία, το ΤΕΕ θα επιλέξει τους περίπου 2.500 μηχανικούς που θα πραγματοποιήσουν τις αυτοψίες, δύο σε κάθε κτήριο. Ήδη, ο ΟΑΣΠ έχει ανοίξει την πλατφόρμα καταχώρησης ακινήτων και των ελέγχων. Τα κτήρια που θα περάσουν τον πρωτοβάθμιο έλεγχο θα συνεχίσουν τη λειτουργεία τους. Αντιθέτως, για όσα υπάρχουν υπόνοιες από τον πρώτο έλεγχο ότι έχουν προβλήματα, θα ακολουθήσει δευτεροβάθμιος λεπτομερής έλεγχος που θα περιλαμβάνει αναλύσεις στατικότητας οι οποίες είναι χρονοβόρες. Σε αυτά τα κτήρια θα μπουν προτεραιότητες».

Κατά τον ίδιο, πάντως, για να θεωρείται ένα κτήριο ασφαλές σε βάθος χρόνου, πρέπει κάθε μία πενταετία ή δεκαετία, να επανελέγχεται ώστε να εξαληφθεί ο παραμικρός κίνδυνος.

«Χρειάζεται σοβαρή και συνεχή προσπάθεια, χωρίς να εμπλεκόμαστε σε άλλες σκοπιμότητες ώστε να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τα φαινόμενα κλιματικής κρίσης και φυσικών καταστροφών σε όλοι τον κόσμο», συμπλήρωσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα