back to top
34.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

34.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Κ. Μητσοτάκης στο Politico: Οι σύμμαχοι του Ισραήλ πρέπει να πουν σκληρές αλήθειες

Διαβάστε επίσης

Κάλεσμα στο Ισραήλ να επιδείξει ” όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση”, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο podcast «Power Play» του Politico και στη δημοσιογράφο Anne McElvoy*

” Θα επιμείνω στην έκκλησή μου για ανθρωπιστική παύση και θα συνεχίσω να εκφράζω τη βαθιά μου ανησυχία για όσα συμβαίνουν και να καλώ τους Ισραηλινούς φίλους μας να επιδείξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση”, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Πιστεύω ότι το Ισραήλ πρέπει επίσης να ακούσει τις χώρες που σαφώς είναι φίλοι του Ισραήλ, αλλά έχουν και μια αντικειμενική θέση σχετικά με όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Γάζα”.
“Δεν είναι δουλειά μου να εμπλέκομαι σε επιχειρησιακά ζητήματα και ουδείς, νομίζω, μπορεί να δώσει πολύ σαφείς στρατιωτικές συμβουλές για το πώς το Ισραήλ θα πολεμήσει σε αυτόν τον πόλεμο. Αλλά βλέπουμε τις συνέπειες και οι συνέπειες είναι τραγικές. Είναι γεγονός. Χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, παιδιά, γυναίκες, έχουν χάσει τη ζωή τους. Αυτό είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαίτερα όλους εμάς”, συμπλήρωσε.
 “Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο το Ισραήλ συνεχίζει αυτή την πολύ επιθετική στρατιωτική επιχείρηση, ναι, θα υπάρχει αυξημένη ανησυχία αναφορικά με την αναλογικότητα αυτής της ισραηλινής απάντησης”, σημείωσε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Και μιλώ ως φίλος του Ισραήλ. Πιστεύω ότι μερικές φορές οι φίλοι πρέπει να λένε τη σκληρή αλήθεια στους φίλους τους, ότι εν τέλει δεν πρέπει να υπονομεύσουμε τον στρατηγικό στόχο: τη νίκη έναντι της Χαμάς. Θα πρέπει να σκεφτούμε και για την επόμενη μέρα: ποιος θα είναι ο διακανονισμός βάσει του οποίου θα διοικηθεί η Γάζα την επόμενη μέρα. Και να μην οδηγήσουμε αυτές τις διαιρέσεις σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθιστά αδιανόητο να μιλήσουμε την επόμενη ημέρα για μια πολιτική λύση του προβλήματος”
O κ. Μητσοτάκης επισήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα ήταν “στην πρώτη γραμμή όσον αφορά στην αναγνώριση της ανάγκης για μία ανθρωπιστική παύση, προκειμένου να δοθεί  ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, να διευκολυνθούν οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και να επιτραπεί στους ανθρώπους που βρίσκονται σήμερα στη Γάζα, οι οποίοι θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να φύγουν, να το πράξουν σε συνθήκες ασφάλειας”

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στο Παρίσι για τη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη για τους Αμάχους στη Γάζα.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα