back to top
29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

29 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γ. Δελής: Να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη

Διαβάστε επίσης

Την ανάγκη να διερευνηθεί σε βάθος η τραγωδία των Τεμπών και να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες που υπάρχουν, υπογράμμισε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» και στον Γιώργο Αποστολίδη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η κατάθεση της πρότασης για ΚΚΕΚΚΕ από το ΚΚΕ προέκυψε μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Σύλλογο των συγγενών των θυμάτων οι οποίοι αιτήθηκαν την αξιοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσει η διερεύνηση των συνθηκών και των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος την οποία το ΚΚΕ αποδίδει στην πολιτική της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

«Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία του πολλαπλασιασμού των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων συνολικά στην ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 έγιναν 1389 σιδηροδρομικά ατυχήματα με 636 νεκρούς και 513 τραυματίες, ενώ σχεδόν τα 100 εξ αυτών αφορούσαν συγκρούσεις τρένων. Αυτή η ιδιωτικοποίηση οδήγησε σε απότομη αύξηση των δυστυχημάτων και πτώση της ποιότητας του συγκοινωνιακού έργου», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι η συγκεκριμένη πολιτική της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών είναι ένα γαϊτανάκι κυβερνητικών αποφάσεων που ξεκίνησαν το 1997 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

«Βήμα βήμα, κάθε χρόνο, κατατμήται ο ΟΣΕ, δημιουργούνται εταιρείες και το 2010, με ένα νόμο του ΠΑΣΟΚ διαχωρίζεται πλήρως η υποδομή του σιδηροδρομικού δικτύου από την εκμετάλλευση. Εν συνεχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ πoύλησε στους Ιταλούς τον σιδηρόδρομο», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι «όταν δραστηριοποιούνται τόσες διαφορετικές επιχειρήσεις, όλες επιδιώκουν το κέρδος με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι κίνδυνοι».

Σύμφωνα με τον κ. Δελή «η περιβόητη σύμβαση 717 αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πως ένα αστικό κράτος επλέγει να κινηθεί με ρυθμούς χελώνας σε ένα τόσο κρίσιμο έργο για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών την ώρα που τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα άλλες επενδυτικές διαδικασίες που αφορούν επιχειρηματικούς ομίλους».

Σχετικά την πρόθεση της ΝΔ να υπερψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, όπως αυτή διατυπώθηκε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο κ Δελής, σχολίασε: «Η ΝΔ κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να μην ψηφίσει την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής. Βέβαια, διαφωνεί με το περιεχόμενό της», ενώ ως προς την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να πράξει το ίδιο, εκτίμησε ότι «αυτό που φοβάται στη πραγματικότητα είναι να μην αποκαλυφθεί η δική του συμβολή στην εφαρμογή της απελευθέρωσης των συγκοινωνιών που είναι και η βασική αιτία του εγκλήματος των Τεμπών».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα