back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Δ. Σκάλκος: Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Θεσσαλία αγγίζουν τα 260 εκατ. ευρώ και πρόκειται να συνεχιστούν από το νέο ΕΣΠΑ

Διαβάστε επίσης

«Τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία αγγίζουν τα 260 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να συνεχιστούν από το νέο ΕΣΠΑ 2023- 2027 καθώς έχουμε δημιουργήσει τις συνέργειες για να υλοποιηθούν», ανέφερε στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του Υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Σκάλκος.

«Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε στη Βουλή από το νέο πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του ΕΣΠΑ 2021-2027 μια πρόσκληση για αντιπλημμυρικά έργα. Από το σύνολο των 450 εκατομμυρίων ευρώ που έχουμε για την υλοποίησή τους, τα 260 εκατομμύρια θα διατεθούν στη Θεσσαλία και τα υπόλοιπα θα καλύψουν ανάγκες που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια σε όλη τη χώρα», τόνισε, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «είναι ήδη διασφαλισμένη η χρηματοδότηση για την υλοποίηση οποιουδήποτε έργου απαιτείται για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας».

«Οι πόροι υπάρχουν και τα έργα θα ολοκληρώνονται όπως πρέπει ,στην ώρα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκάλκο « το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει τη δυνατότητα αναθεώρησης και κάποια χρονικά ορόσημα που πρέπει να επιτυγχάνονται κάθε φορά αλλά ταυτόχρονα, επειδή τα έργα έχουν και τους δικούς τους ρυθμούς ωρίμανσης, διαθέτει και την ευελιξία ώστε όταν κάτι δεν βαδίζει βάσει του προβλεπόμενου σχεδιασμού, να μπορεί είτε να μεταφερθεί σε νέο χρονικό ορίζοντα είτε να ακολουθήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης».

Παράλληλα, δεδομένου ότι στο τέλος του 2023 ολοκληρώνεται τυπικά η προγραμματική περίοδος του τρέχοντος ΕΣΠΑ, εξήγησε: « Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να απορροφήσουμε τα περίπου 2 δισ. ευρώ που απομένουν. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε την έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές και στο τέλος του έτους θα είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε το 100% των κονδυλίων».

Αναφορικά με την απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων μετά το 2027 σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογράμμισε :«Η απλοποίηση των διαδικασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν είναι κάτι που επιτυγχάνεται κάθε φορά. Σε αυτό τον τομέα αποτυγχάνουμε οικτρά καθώς υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες όπως η πανδημία ή η ενεργειακή κρίση. Ωστόσο, ως Ελλάδα, τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και τον Μάρτιο του 2024 θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε μια γενναία τομή, μια μεταρρύθμιση της πολιτικής συνοχής για την απλοποίηση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων».

«Πρέπει οι χώρες να είμαστε υπεύθυνες για τα προγράμματά μας γιατί έχουμε μια συνεχώς αυξανόμενη παρέμβαση που προκαλεί καθυστερήσεις. Επίσης, ως κράτος πρέπει να προτάξουμε την ανάγκη να μην πειραχτούν οι πόροι της πολιτικής συνοχής οι οποίοι είναι αναγκαίο να διοχετεύονται σε δράσεις κοινωνικής συνοχής και όχι σε άλλες κατευθύνσεις», συμπλήρωσε .

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα