back to top
18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

18.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Σε αχαρτογράφητα νερά ο ΣΥΡΙΖΑ – Διαγραφή Τσακαλώτου-Πέρκα από την ΚΟ

Διαβάστε επίσης

Σε αχαρτογράφητα νερά παραμένει η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ε. του κόμματος και την αποχώρηση 46 μελών του οργάνου, μεταξύ αυτών οι βουλευτές Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα, οι οποίοι διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να παραδώσουν τις έδρες τους στην Βουλή, όπως τους κάλεσε να πράξουν ο Στέφανος Κασσελάκης.

Διαγραφή Τσακαλώτου – Πέρκα από την ΚΟ

Επιστολή, με την οποία ενημερώνει τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα, ότι οι βουλευτές Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τις δηλώσεις αποχώρησής τους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τίθενται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απέστειλε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι εν λόγω βουλευτές πρέπει να παραδώσουν άμεσα τις έδρες τους στο κόμμα, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των υποψήφιων βουλευτών. Συγκεκριμένα η παράδοση των εδρών προβλέπεται στην περίπτωση α) της παρ.2 του Κώδικα που αναφέρει ότι όλοι/ες οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα.

Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν με επιστολή τους οι Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, διευκρινίζοντας ωστόσο πως παραμένουν στο κόμμα ως απλά μέλη προκειμένου να παλέψουν για τις απόψεις τους.

Στην κοινή επιστολή χαρακτηρίζουν την ομιλία Κασσελάκη «μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς».

Ακολουθεί η Επιστολή

«Με ευθύνη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανου Κασσελάκη το κόμμα μας οδηγείται στον πολιτικό εκφυλισμό και τη διάλυση.

Με τη διχαστική του ομιλία του στην ΚΕ -μνημείο πολιτικού αμοραλισμού, αυταρχικής και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς- κατήργησε ουσιαστικά τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος, ακόμα και την Επιτροπή Δεοντολογίας. Με τις αμετροεπείς, προσβλητικές επιθέσεις του κατά ιδρυτικών στελεχών του κόμματος, δημιουργεί κλίμα διωγμού όσων διαφωνούν με τις χωρίς αρχές μεθοδεύσεις του.

Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να υπηρετήσουμε την παραμόρφωση της φυσιογνωμίας του κόμματος και το αρνητικό, για το κόμμα και τις λαϊκές ανάγκες, πολιτικό σχέδιο που φιλοτεχνεί η περί τον πρόεδρο ηγετική ομάδα,

Δηλώνουμε ότι:

Υποβάλλουμε την παραίτησή μας από την ΚΕ. Δεν παραιτούμαστε από το δικαίωμά μας να απευθυνθούμε στη βάση του κόμματος και να παλέψουμε για τις απόψεις μας ως απλά μέλη.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε σχετικά τα μέλη της ΚΕ και του κόμματος καθώς και τον Πρόεδρο.

Κυρίτσης Γιώργος, μέλος ΚΕ, ιδρυτικό μέλος ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, μέλος ΚΕ, ιδρυτικό μέλος ΣΥΡΙΖΑ και μέλος Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ».

Σήμερα ανακοίνωσαν την αποχώρηση τους από το κόμμα ο Γιώργος Κυρίτσης στην Αθήνα και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης στην Θεσσαλονίκη.

Δεν παραδίδει την έδρα του και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος έχει αποχωρήσει εδώ και ένα περίπου μήνα απ’ το κόμμα, κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη για ιδεολογική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στ. Κασσελάκης στο «Κόκκινο»: Καινούργια ημέρα θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία 

«Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά κοινωνικό, ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία», ανέφερε ο ο Στέφανος Κασσελάκης, με παρέμβασή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο».

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως τα όργανα του κόμματος δουλεύουν, σημειώνοντας πως «θα πάμε συντεταγμένα σε ένα μεγάλο συνέδριο που θα είναι συμπεριληπτικό σε όλη την κοινωνία».

Στο επιτελείο των Στέφανου Κασσελάκη τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κ.Ε του Σαββατοκύριακου είναι ένα κεφάλαιο που θέλουν να το κλείσουν με φυγή προς τα εμπρός, εκτιμώντας πως τα πράγματα σε επίπεδο εντάσεων και εσωστρέφειας θα ήταν χειρότερα εάν τα στελέχη της «Ομπρέλα» παρέμεναν στο κόμμα για να δίνουν μάχες οπισθοφυλακής, αμφισβητώντας κάθε τρεις και λίγο τη νέα ηγεσία. «Υπήρχε βεβαιότητα συρρίκνωσης, τώρα υπάρχει ευκαιρία ανασύνταξης» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN όταν ρωτήθηκε εάν η αποχώρηση των 45 θα αποδυναμώσει την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρευστότητα και αβεβαιότητα

Πάντως το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ρευστό και αυτό διότι ο κίνδυνος για νέες αποχωρήσεις στελεχών και μάλιστα βουλευτών παραμένει ανοιχτός. Η προσοχή είναι στραμμένη στους επτά βουλευτές, που υπογράφουν το κείμενο της ομάδας της Ε. Αχτσιόγλου, κατηγορώντας τον Σ. Κασσελάκη για ακροδεξιές τακτικές. Αν και τα στελέχη αυτά – Ε. Αχτσιόγλου, Ν. Ηλιόπουλος. Δ. Τζανακόπουλος, Α. Χαρίτσης, Σ. Αναγνωστοπούλου, Θ. Φωτίου, Μ. Τζούφη- δεν συμμετείχαν στο πρώτο κύμα αποχωρήσεων εν τούτοις η «συγκατοίκηση» τους με τον Σ. Κασσελάκη στο ίδιο κόμμα καθίσταται προβληματική, κάτι που αποτυπώνεται και στον τρόπο με τον οποίο αποδοκιμάζουν την έως τώρα τακτική που ακολουθεί. Εάν στο προσεχές μέλλον αποχωρήσουν και οι επτά βουλευτές της «ομάδας Αχτσιόγλου και συνεργαστούν με τους Ε. Τσακαλώτο και Π. Πέρκα τότε ίσως καταφέρουν να διεκδικήσουν «ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα» μέσα στην Βουλή. Σημειωτέον πως ο αριθμός δέκα που απαιτείται για τη συγκρότηση κ.ο εάν δεν επιτευχθεί με νέες αποχωρήσεις συναδέλφων του ίσως αναζητηθεί σε λύσεις εξ αριστερών, καθώς ήδη στην Βουλή υπάρχουν δυο πρόσωπα που έχουν αυτονομηθεί από το κόμμα Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να πορευτεί στην επόμενη μέρα, με στόχο να μιλήσει για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και να κάνει αντιπολίτευση στη ΝΔ, έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, μιλώντας στο «MEGA».

«Μιλάμε για την επόμενη μέρα. Κανείς δεν χαίρεται και δεν επιχαίρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προχωρά μπροστά, ενδυναμωμένος από πείσμα και ζήλο, προσηλωμένος στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Ο κόσμος θέλει προτάσεις, θέλει λύσεις για αυτά που τον απασχολούν σήμερα», δήλωσε.

Γιώργος Κατσίγιαννης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα