back to top
35.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

35.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Κ. Υφαντής: Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης βοηθούν να αποφευχθούν παρεξηγήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις

Διαβάστε επίσης

Τις εκτιμήσεις του για την κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σχετικά με τις συνομιλίες που αφορούν στην κατάρτιση δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από την ελληνική και τουρκική κυβέρνηση, διατύπωσε μέσω του Αθήνα 9.84 ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Πρόκειται για μια προσπάθεια να μειωθούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μη σκόπιμα σε νέα ένταση και αφορούν κυρίως τα στρατιωτικά ζητήματα. Είναι μια διαδικασία που τρέχει παράλληλα και αποτελεί υποστύλωση του πολιτικού διαλόγου» σχολίασε, συνομιλώντας με την Αθηνά Κορλίρα και τον Γιάννη Παπαγεωργίου, μια ημέρα  μετά τον νέο γύρο συζητήσεων που διεξήγαγαν χθες στην Άγκυρα οι αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας.
«Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, βοηθούν ώστε να αποφευχθούν παρεξηγήσεις στο πεδίο οι οποίες  μπορεί να οδηγήσουν σε εντάσεις. Ουσιαστικά, αποτελούν μηχανισμούς αποσυμπίεσης της έντασης που βοηθούν στον έλεγχο του ρυθμού μιας μη σκόπιμης κλιμάκωσης», εξήγησε.
Σχετικά με την συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές διάστημα στην Αθήνα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας, ο κ. Υφαντής επισήμανε: « Το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν για τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες δείχνει ότι υπάρχει μια πολιτική δέσμευση σε αυτό το επίπεδο να προχωρήσουν τα πράγματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Είχαν προηγηθεί οι διερευνητικές επαφές που διήρκησαν σχεδόν 20 χρόνια και ήταν μια προσχηματική διαδικασία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι  οι τουρκικές θέσεις θα διαφοροποιηθούν έτσι ώστε να επιτρέψουν μια ουσιαστική διαπραγμάτευση και μια προοπτική επίλυσης, όμως,  η απουσία έντασης μεταξύ των δύο χωρών  το τελευταίο διάστημα μόνο ως θετικό μπορεί να σημειωθεί.
«Η τουρκική αεροπορία απουσιάζει σχεδόν δέκα μήνες από το Αιγαίο και αυτό είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να χτίσουμε χωρίς όμως να κρατάμε μεγάλο καλάθι», πρόσθεσε.
Παράλληλα, υπογράμμισε το σαφές διπλωματικό πλεονέκτημα που φαίνεται να διαθέτει η Ελλάδα  λέγοντας: «Περιμένουμε από την ΕΕ να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία ότι η εξομάλυνση και η επίλυση των διαφωνιών μας με έναν δίκαιο τρόπο είναι μονόδρομος».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα