back to top
32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

32.1 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Γ. Δελής: Η τραγωδία των Τεμπών δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση

Διαβάστε επίσης

Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η πρόταση του ΚΚΕ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

«Η τραγωδία των Τεμπών δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση όπως επιχειρεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που μας οδήγησε ως ΚΚΕ στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι πρωτίστως το αίτημα των ίδιων των γονιών των θυμάτων. Πρόκειται για μια Επιτροπή η οποία οφείλει και μπορεί να εξετάσει το ζήτημα σε μεγαλύτερο πλάτος και βάθος καταλογίζοντας τόσο πολιτικές όσο και ποινικές ευθύνες, παράλληλα με τη διερεύνηση που κάνει αυτή τη στιγμή η Δικαιοσύνη», δήλωσε νωρίτερα στον Αθήνα 9.84 και στους Νίκο Καρούτζο και Γιάννη Λαυράνο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Σύμφωνα με τον κ. Δελή, το ΚΚΕ επιθυμεί τη διερεύνηση σε μεγαλύτερο βάθος ώστε  να μην βγει κανείς από το κάδρο των πολιτικών ευθυνών.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η μόνη δυνατότητα που έχει η αντιπολίτευση είναι να πάει σε σύσταση Εξεταστικής, καθώς αν η πρόταση για Προανακριτική απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, το θέμα δεν θα μπορεί να επανέλθει.

«Το πλεονέκτημα της Εξεταστικής Επιτροπής είναι ότι απαιτούνται μόνο 120 ψήφοι για τη σύστασή της, δηλαδή δεν χρειάζονται οι ψήφοι της ΝΔ. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή, πέραν του ότι είναι εμφανώς περιορισμένη σε δύο πρόσωπα, αν δεν υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, όπως προβλέπεται, τότε θα ενταφιαστεί όλη η υπόθεση», εξήγησε χαρακτηρίζοντας «περίεργη» τη στάση του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό που συνέβη στα Τέμπη ήταν το αποτέλεσμα μιας ολόκληρης πορείας απελευθέρωσης του σιδηροδρόμου στη χώρα μας και πρέπει να πιάσουμε το νήμα από τη αρχή. Αν επιλέξουμε τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ θα καταλήξουμε στο ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης και ένας υπουργός και όχι όλοι όσοι είχαν την ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων», υπογράμμισε.

«Ως ΚΚΕ δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο των Εξεταστικών Επιτροπών, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τις προτείνουμε, αξιοποιώντας και την παραμικρή χαραμάδα που μπορεί να υπάρχει προκειμένου να ρίξουμε φως σε αυτό το έγκλημα. Άλλωστε, με την Εξεταστική Επιτροπή εξασφαλίζεται ότι θα εξεταστεί όλο το χρονικό εύρος της υπόθεσης της ασφάλειας των σιδηροδρόμων μαζί και με την αμαρτωλή περίοδο της διακυβέρνησης Σημίτη αλλά και το χρονικό διάστημα κατά το οποίο υπουργός Μεταφορών ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης. Με την πρόταση Προανακριτικής του ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά μένουν απέξω», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν το ΚΚΕ έχει τη πόρτα του ανοιχτή για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχωρούν, υπογράμμισε: «Η εκφυλιστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένη  γιατί όταν προσπαθείς να τετραγωνίσεις τον κύκλο, να είσαι και με το κεφάλαιο και με τον εργαζόμενο, να πατάς δηλαδή σε δύο βάρκες, κάποια στιγμή, πέφτεις στο νερό. Αυτό βιώνει τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Η είσοδος κόσμου όχι μονάχα στο χώρο του ΚΚΕ, αλλά στην πάλη, στα συνδικάτα, στους αγώνες, είναι εμφανής. Η αγκαλιά μας είναι μεγάλη για τους απλούς ανθρώπους, τους αγωνιστές που βλέπουν πια την αλήθεια και κάνουν την επιλογή τους. Στο κοινωνικό πεδίο δεν αποκλείεται κανένας».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα