back to top
34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

34.9 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Πιερρακάκης: Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού στα δημόσια σχολεία από τον επόμενο χρόνο

Διαβάστε επίσης

Τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού και αλλαγές στα μαθήματα της Λογοτεχνίας και Πληροφορικής προανήγγειλε σε συνεντεύξεις του το σαββατοκύριακο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Σημαντικές αλλαγές στη δομή και στη διδασκαλία της λογοτεχνίας και της πληροφορικής προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Παιδείας. «Στη λογοτεχνία, τα πλήρη λογοτεχνικά βιβλία πρέπει να γίνουν ο συστηματικός τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος, όπως γίνεται σε πολλές άλλες χώρες» σημείωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιδιώξουμε την βιβλιοφιλία, την αγάπη για το βιβλίο, ειδικά στην ψηφιακή εποχή. Σχεδιάζουμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους».

«Επενδύουμε επίσης στον αλγοριθμικό τρόπο σκέψης και τις αλλαγές στο μάθημα της Πληροφορικής και την εισαγωγή την Τεχνητής Νοημοσύνης στο σχολείο» ανέφερε επιπλέον ο υπουργός Παιδείας κι έκανε λόγο για νέα βιβλία, διαδραστικά συστήματα μάθησης, και πολυμέσα σε όλες τις τάξεις της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπως ανέφερε επίσης σε συνέντευξη του στον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την εισαγωγή τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού, κλίσεων και δεξιοτήτων, σε όλους τους μαθητές των δημόσιων σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά. Για τα τεστ, το υπουργείο θα συνεργαστεί με στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Η τάξη στην οποία θα διενεργούνται στους μαθητές τα τεστ θα αποφασιστεί σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να γίνονται στους μαθητές της Α΄ Λυκείου, ενόψει της απόφασής τους για το εάν θα συνεχίσουν στο Γενικό ή σε Επαγγελματικό Λύκειο και το ποια επιστημονική ή τεχνολογική κατεύθυνση θα επιλέξουν.

Με τα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι μπορεί να αποκαλυφθούν βασικά στοιχεία της προσωπικότητας του μαθητή, τα ενδιαφέροντα του, οι ικανότητές του, οι δραστηριότητες, οι προσδοκίες, το οικογενειακό πλαίσιο, τα πρότυπα κλπ. Η καταγραφή αυτή και η ανάλυσή της δίνει τη δυνατότητα στον σύμβουλο να παρουσιάσει στο παιδί επαγγελματικά περιβάλλοντα που του αρμόζουν. Ο μαθητής θα απαντά σε ερωτηματολόγιο στον υπολογιστή προκειμένου να αξιολογούνται οι αριθμητικές, γλωσσικές, μηχανικές ικανότητες του μαθητή, η ταχύτητα αντίληψης του, η κριτική ικανότητα, η αφαιρετική, η επαγωγική κλπ.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα