back to top
18.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

18.7 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βάζει στην ίδια μοίρα τους μικρούς και τους μεγάλους

Διαβάστε επίσης

Τις ενστάσεις του απέναντι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο διατύπωσε μέσω του Αθήνα 9.84 ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Νίκο Καρούτζο έκανε λόγο για έναν φορολογικό νόμο ο οποίος είναι οριζόντιος, επομένως και άδικος, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων.

Σημείωση δε ότι η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει μόνο τα χαμηλά εισοδήματα με έναν «ξεκάθαρα εισπρακτικό νόμο» 600 εκατ., που δεν καταπολεμά τη φοροδιαφυγή των υψηλότερων εισοδημάτων.

«Οι μεγάλοι δεν φοροδιαφεύγουν, φοροαποφεύγουν και αυτό είναι χειρότερο γιατί πλέον, τους δίνεις τη δυνατότητα να αποκρύπτουν νομίμως τα πραγματικά τους έσοδα. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, εκείνοι που καλούνται να σηκώσουν το βάρος, είναι οι μικροί. Εμείς ως θεσμικός φορέας θεωρούμε ότι η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία είναι οι πιο σκληρές μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «όταν βάζεις κατώτατο εισόδημα, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά καθώς ανάμεσα σε εκείνους που σε ποσοστό 71% δηλώνουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, υπάρχουν πραγματικά άνθρωποι που βγάζουν τέτοια ποσά».

«Γιατί δεν μας λέει η κυβέρνηση τι τζίρο έκαναν την περασμένη χρονιά οι 5 εταιρείες τροφίμων, τι έσοδα δήλωσαν και σε ποια κέρδη φορολογήθηκαν και μετά να υπολογίσουμε και με τον ίδιο τζίρο τη φορολογία των μικρομεσαίων, για να αποδειχθεί ποιοι φοροδιαφεύγουν πραγματικά;», αναρωτήθηκε.

Σχολιάζοντας περαιτέρω τα σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, πρότεινε να δοθούν κίνητρα και φοροαπαλλαγές στους πολίτες ώστε να συλλέγουν αποδείξεις και υπογράμμισε: «Από τα 104 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία, τα 84 δισ. τα οφείλουν 9.000 επιχειρήσεις και τα 20 δισ. οι 450.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες».

«Όλα αυτά, όπως το σχέδιο Πισσαρίδη που είναι πάντα στο μυαλό της κυβέρνησης και βάσει του οποίου πρέπει να κλείσει το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δείχνουν ότι η στρατηγική είναι αυτή», πρόσθεσε.

Κλείνοντας, συμπλήρωσε: «Αν όλα αυτά τα είχε πει ο πρωθυπουργός πριν από τις εκλογές,. πιθανόν να είχαμε διαφορετικό εκλογικό αποτέλεσμα γιατί οι μικρομεσαίοι έχουν μάθει να πηγαίνουν με τα συμφέροντά τους».

.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα